Čtvrtek 26. března 1998

 

Poslanec Petr Vrzáň: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážení hosté, dámy a pánové, dovoluji si v rámci podrobné rozpravy druhého čtení novelizace zákona ČNR č. 202/90 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, předložit tři pozměňovací návrhy ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu rozpočtového výboru, tedy k 299. usnesení z jeho 34. zasedání.

Za prvé, k bodu 11 v § 4 odst. 5 - tečka za druhou větou se nahrazuje čárkou a text dále pokračuje takto: " nebo právnické osobě, ve které má tato společnost majetkovou účast."

Druhá věta tedy jako celek zní: "Povolení nelze vydat tuzemské právnické osobě, která má sídlo na území ČR, nebo právnické osobě, ve které má tato společnost majetkovou účast."

Druhý pozměňovací návrh je k bodu 29. V § 17 odst. 9 se druhý řádek mezi slovy "provozování" a "výherních" doplňuje slovem "zejména".

Domnívám se, že není nutné vymezovat hernu taxativně výherními hracími přístroji, neboli je možné zde provozovat i hry jiné.

Za třetí za článek III se vkládá nový článek IV tohoto znění (další se samozřejmě přečíslují): "Zákon ČNR č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění zákona 305/1997, o správních poplatcích, se mění takto:

Za prvé, § 1 g) se ruší.

Za druhé, § 10 a) se ruší."

Smyslem tohoto článku je zrušit tzv. místní poplatky, které se novou kodifikací použití výtěžků na veřejně prospěšné účely stávají nadbytečnými. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme... Promiňte, paní kolegyně, ptám se ještě pana kolegy Jičínského... Ne.

Slova se ujme paní kolegyně Röschová a upozorňuji, že další přihlášky nemám.

 

Poslankyně Anna Röschová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych upravila svůj druhý pozměňovací návrh, který se týká § 17 odst. 9. Přečtu nové znění § 17 odst. 9: "Hernou se rozumí místnost (soubor místností) určená zejména k provozování výherních hracích přístrojů. V herně musí být po celou dobu zajištěn dozor. Do herny je zákaz vstupu osobám mladším 18 let. Provoz herny se řídí schváleným herním plánem."

Moje úprava spočívá v tom, že se vypouští věta třetí: "Pokud je osoba mladší 18 let, je považována za hráče." Toto je úprava mého pozměňovacího návrhu.

Nyní mi dovolte, abych se vyjádřila k vystoupení pana poslance Ransdorfa. Nepřihlásila jsem se s faktickou poznámkou, protože se domnívám, že všechna ta vystoupení, která tady odezněla, patřila do normální rozpravy, a ne do faktických poznámek.

Chápu obavu pana poslance Ransdorfa, nicméně jak si mohl všimnout, ty čtyři neuralgické body, o kterých se zmiňoval, jsou hojně pojištěny dokonce dvěma až třemi stejnými pozměňovacími návrhy, které zde padly v rozpravě. Přimlouvala bych se za to, aby pan poslanec Ransdorf zhodnotil svůj procedurální návrh, protože se domnívám, že třičtvrtě roku práce řady poslanců a ministerských úředníků by mohlo spadnout pod stůl tím, že odsuneme druhé čtení na poslední schůzi této Poslanecké sněmovny kdy zase dojde na to, jako v minulém volební období, že v důsledku nedostatku času se nedostaneme k projednávání v druhém čtení vůbec.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Páv. Pardon, pane kolego, s faktickou poznámkou pan kolega Ransdorf

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Dámy a pánové, domnívám se, že argument, který tady přednesla kolegyně Röschová, by nás neměl vést k přiklonění k jejímu stanovisku, protože nebezpečí z prodlení není, a podstatný je výsledek, podstatný je zákon. Pamatuji se, že v době ekonomické reformy nám také argumentovali potřebou rychlého tempa, potřebou, aby ta věc byla co nejdříve hotova, a výsledek byl takový, že stojí u základů našich dnešních potíží. Opravdu bych pledoval za to, abychom ten měsíc ještě tomuto zákonu věnovali a aby výsledek nakonec uspokojoval všechny, kteří se touto věcí zabývali. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Páv.

 

Poslanec Tomáš Páv: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové, chtěl bych poznamenat, že diskuse nad novelou tohoto zákona neprobíhá měsíc nebo dva měsíce nebo půl roku, ale téměř čtyři roky. Již rok před ukončením minulého volebního období zde byl vládní návrh zákona, který novelizoval zákon o loteriích a jiných hrách, a od té doby se vedou permanentní diskuse nad nejlepší formou tohoto zákona.

Je mi líto, že pan kolega Ransdorf opomíjí veškeré pozvánky na jednání rozpočtového výboru, na semináře, které zde byly pořádány, a všechny ostatní akce, kde mohl vyslovit zcela jasné a konkrétní námitky proti tomuto zákonu, případně své dobře míněné rady, jak by měl tento zákon vypadat.

Mohu prohlásit zcela zodpovědně, že rozpočtový výbor, byť vystaven neobyčejně silnému tlaku různých lobbistických skupin, se snažil postupovat objektivně a to , co předložil sněmovně dnes k diskusi, je výsledkem ne nějakého unáhleného rozhodnutí, ale práce několika let.

Dál bych chtěl poznamenat, že je skutečně s podivem, že někdo, koho jsem vůbec neviděl, že by ho to zajímalo v minulých měsících, prostě je ochoten vyslovovat tak kategorické soudy, které vyslovuje dnes. A proto varuji, neobyčejně varuji před tím, abychom vyhověli návrhu pana poslance Ransdorfa. Dosavadní znění zákona o loteriích je náhodnou snůškou paragrafů. To, co jsme se snažili do tohoto zákona dostat, je systém. Je klidně možné, že v některých okamžicích je ještě nedokonalý, ale rozhodně je o dvě tři třídy lepší než dosavadní platné znění. A opusťme tuto sněmovnu s vědomím, že jsme alespoň něco málo napravili. Děkuji, pane předsedající. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu končím. A nyní: Ptám se paní kolegyně Šojdrové, zdali chce přednést závěrečné slovo (ne), pana kolegy Hofmana, zdali chce přednést závěrečné slovo (ne), paní kolegyně Röschové - také ne, ani společný zpravodaj.

Dámy a pánové odhlásil jsem vás. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali a budeme hlasovat v 15.10 hodin o návrhu pana kolegy Ransdorfa.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP