Čtvrtek 26. března 1998

 

(Schůze opět zahájena ve 14.15 hodin.) 

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych za prvé zahájil odpolední jednání a za druhé toto jednání přerušil z pověření předsedy Poslanecké sněmovny a svolal do místnosti číslo 120 krátké politické grémium.

Sejdeme se opět ve 14.25 hodin a budeme pokračovat v jednání přerušených bodů. Děkuji za pochopení.

 

(Schůze přerušena ve 14.16 hodin.)

(Schůze opět zahájena ve 14.25 hodin.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abych zahájil přerušené jednání. Dovolte mi jedno sdělení:

Předseda Poslanecké sněmovny svolal ke krátkému jednání poradu předsedy a místopředsedů s předsedy poslaneckých klubů a konstatoval, že Policie České republiky neplnila úkoly vyplývající z ustanovení § 119 a § 124 zákona číslo 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, a požádal předsedu vlády, aby zajistil ochranu pořádku a bezpečnosti Poslanecké sněmovny a budov, kde Poslanecká sněmovna a její orgány jednají.

Předseda vlády okamžitě zajistil odstranění všech závad a od 14.00 hodin policie plní všechny úkoly, které jí ze zákona přísluší.

Paní a pánové, budeme nyní pokračovat v přerušených bodech 28, 29 a 30. Prosím, aby se slova ujal pan kolega Sobotka. Připraví se pan kolega Hofman.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl pouhé dva pozměňovací návrhy k tisku 300, ve znění usnesení rozpočtového výboru.

1. V § 4b navrhuji nahradit stávající odstavec 1 novým zněním:

"K zajištění pohledávek státu, obcí a výplat výher sázejícím je žadatel povinen složit na zvláštní účet u banky peněžní částku - dále jen ´jistota´ - která za jednotlivého žadatele činí:

a) 50 mil. Kč u loterií a her podle § 2 písm. a), c) a podle § 50 odst. 2 za všechny jím provozované loterie a hry,

b) 10 % z herní jistiny tvořené násobkem počtu emitovaných losů a cenou jednoho losu u loterií podle § 2 písm. d), nejvýše však 10 mil. Kč,

c) 2 mil. Kč u her podle § 2 písm. e),

d) 10 mil. Kč u her podle § 2 písm. h), …. (Hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Promiňte, pane kolego, že vás přerušuji. Dámy a pánové, velice vás prosím, abyste se ztišili. Především vás prosím, abyste byli korektní vůči našim kolegům, kteří zapisují naše jednání. Děkuji za pochopení.

Omlouvám se, pane kolego, za přerušení. Pokračujte, prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka:

e) 5 mil. korun u her uvedených v § 2 písm. f), g), j),

f) 20 mil. Kč u her podle § 2 písm. i)."

Druhý pozměňovací návrh se týká § 16. Tento paragraf navrhuji nahradit novým zněním, které zní: Název § 16: použití výtěžku loterie a jiné podobné hry:

1) Výtěžek z loterií či jiných podobných her provozovaných podle § 2 a § 50 odst. 2 lze použít pouze pro veřejně prospěšný účel uvedený v povolení.

2) Souhlas k jinému použití výtěžku může být povolen na základě odůvodněné žádosti provozovatele, nebo bylo-li provozování loterie či jiné podobné hry zrušeno.

3) Příjemce odvodu výtěžku z loterií či jiných podobných her je povinen provozovateli doložit užití těchto prostředků pro veřejně prospěšný účel uvedený v povolení, a to nejdéle do 90 dnů po skončení účetního období nebo vyúčtování hry.

4) Provozovatel je povinen údaje uvedené v odst. 3 předložit orgánu, který loterii či jinou podobnou hru povolil, v případě provozovatele her podle § 2 písm. e) územně příslušnému orgánu a příslušnému orgánu státního dozoru, a to nejdéle do 15 dnů po obdržení údajů.

5) V případě porušení povinnosti stanovené v odst. 3 může orgán, který loterii či jinou podobnou hru povolil, použití výtěžku na veřejně prospěšný účel změnit.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Slova se ujme kolega Hofman, připraví se pan kolega Švrček.

 

Poslanec Jiří Hofman: Vážené dámy a pánové, vážený pane předsedající, dovoluji si předložit pozměňovací návrhy k tisku 300/3.

Pozměňovací návrh zní: Článek 4, přechodná ustanovení. Povolování k provozování loterií a jiných podobných her, platná k 31. srpnu 1998, zůstávají v platnosti do 31. prosince 1998. Dosavadní provozovatelé však mohou požádat příslušný orgán o vydání povolení podle tohoto zákona s tím, že ustanovení § 4b) odst. 1 splní do 31. prosince 1999. To neplatí pro povolení k provozování veřejných hracích přístrojů, která se vydávají na dobu nejdéle jednoho kalendářního roku. Pokud žádosti o vydání povolení k provozování veřejných hracích přístrojů byly podány k příslušnému orgánu přede dnem účinnosti tohoto zákona, postupuje se v řízení o těchto záležitostech podle dosavadních předpisů.

2. Osvědčení o provozuschopnosti hracího přístroje vydané autorizovanou osobou před účinností tohoto zákona zůstává v platnosti do 31. prosince 1999, pokud platnost vyznačená v osvědčení nekončí před tímto datem.

Článek 6 přednesl pan kolega poslanec Tlustý. (Hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji kolegovi Hofmanovi, dále má slovo kolega Švrček. Ještě jednou prosím o klid.

 

Poslanec Zdeněk Švrček: Pane předsedající, dámy a pánové, odpusťte mi malou indispozici, pokud se týče mého hlasu. Chtěl bych ale učinit trochu zajímavějším projednávání tohoto zákona, a proto přicházím s troškou do mlýna.

Podávám k tisku 300/3 následující pozměňovací návrhy:

K § 4b odst. 1 písmeno a) a f) nahradit novým textem: 25 mil. Kč za každý druh her, které jsou povolovány podle § 2 nebo podle § 50 odst. 2, nejvýše však 100 mil Kč., pokud provozovatel provozuje více než 4 druhy her. Loterie, tomboly a spotřebitelské soutěže povolované podle § 6 odst. 1 písmeno a) a b) jsou od skládání jistoty osvobozeny.

Zde navrhuji tento pozměňovací návrh z toho titulu, aby byla jednotná výše jistot pro všechny druhy her, pokud provozovatel provozuje více než 4 druhy her. Domnívám se, že stomilionová částka postačí u krytí rizika u věřitelů.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP