Čtvrtek 26. března 1998

 

(Schůze opět zahájena v 11.36 hodin.)

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pokračujeme v přerušené schůzi. Ověřil jsem, že pan kolega Brožík mluvil pravdu o návrhu na zkrácení lhůty. V příslušném bodu se nehlasovalo.

Nyní se hlásí pan kolega Tlustý, předseda poslaneckého klubu ODS.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, byl jsem pověřen třemi kluby, abych vznesl námitku proti zařazení tohoto nového bodu. Důvod není věcný, ale ryze procedurální. Vzhledem k tomu, že již byla zkrácena lhůta pro projednávání návrhu pana kolegy Machovce, který se týká téže materie, tak nic nebrání tomu, aby záměr pana kolegy Brožíka byl realizován při projednávání tohoto textu v podobě pozměňovacího návrhu.

Návrh je možno projednat již v rámci zkrácené lhůty a je zbytečné zařazovat další bod.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Prosím jména klubů, alespoň dvou.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: ODS, KDU-ČSL a US.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Hlásí se pan kolega Brožík.

 

Poslanec František Brožík: Vážený pane předsedající, chtěl bych jenom upozornit, že pan kolega Tlustý nemá pravdu. Materie návrhu zákona Karla Machovce neobsahuje toto ustanovení, které jsem navrhoval já právě v samostatném návrhu novely zákona. Je to skutečně věc procedurální, tzn. že v případě, že se již tři kluby vyslovily a není možné o tom hlasovat, myslím, že procedurální vysvětlení nebylo správné. Zamítl se zákon vládní, který to obsahoval, ale ne návrh Karla Machovce.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Dámy a pánové, podle rozhodnutí sněmovny se nyní budeme zabývat bodem

 

28.
Návrh poslankyně Michaely Šojdrové a dalších na vydání zákona,
kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 202/1990 Sb.,
o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění zákona č. 70/1994 Sb.,
/sněmovní tisk 286/ - druhé čtení

 

Ještě sděluji, že pan kolega Jiří Novák má náhradní kartu č. 18.

Prosím, aby za navrhovatele předložený návrh uvedla paní poslankyně Michaela Šojdrová. Paní poslankyně, prosím, ujměte se slova.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Vážený pane předsedající, vážená vládo, paní poslankyně, páni poslanci, domnívám se, že bude užitečné, když jako v prvním čtení se ke všem třem návrhům novel zákona č. 202/1990 Sb. povede společná rozprava. Prosím, abychom se vyjádřili k tomuto návrhu.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Dámy a pánové, zrekapituluji návrh paní kolegyně Šojdrové, abychom u tří bodů 28, 29 a 30 podle schváleného pořadu sdružili rozpravu. Prosím, abyste se všichni znovu zaregistrovali, budeme hlasovat.

 

Zahájil jsem hlasování č. 94. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 113 poslanců, nikdo nebyl proti. Budeme se řídit tímto rozhodnutím.

Paní kolegyně, můžete pokračovat.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Nyní se vyjádřím jako předkladatelka jedné z novel zákona č. 202/1990 Sb. Rozpočtový výbor věnoval této problematice velkou pozornost a já věřím, že předloha, kterou připravil jako základ pro projednání všech tří novel ve druhém čtení, bude přijata.

Cítím povinnost, abych poděkovala zejména panu poslanci Tlustému, který se těmto novelám skutečně věnoval. Z pohledu novely, kterou jsem předkládala, vítám zejména to, že v předloze je její zásadní část přijata a umožňuje se tak obcím vyhláškou vydanou v samostatné působnosti omezit či na některých místech zakázat umísťování výherních automatů. Domnívám se, že navržené znění celé novely č. 202/1990 Sb. je posunem ve správném… (Hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Promiňte, paní kolegyně, prosím Kancelář, aby zajistila ... Můžete pokračovat, paní kolegyně.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Domnívám se, že předložený návrh je posunem ve správném směru...

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Promiňte, paní kolegyně, ale přerušuji jednání této schůze a vyhlašuji přestávku na deset minut.

 

(Schůze přerušena v 11.41 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP