Čtvrtek 26. března 1998

 

(Schůze opět zahájena v 11.55 hodin.) 

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Dámy a pánové, omlouvám se za malé zdržení. Hlavně se omlouvám paní kolegyni Šojdrové. Promiňte, že jsem přerušil jednání, ale nastala situace, která neodpovídá zákonu. Proto jsem musel postupovat podle jednacího řádu. Dámy a pánové, prosím o klid.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Pane předsedající, děkuji. Doufám, že se mi podaří velmi stručně ukončit své několikrát přerušované entrée. Já se zkrátka domnívám, že předložené znění, tak jak nám je bude předkládat rozpočtový výbor, je skutečným posunem dopředu. Chci věřit, že po zapracování několika spíše legislativně-technických připomínek se podaří tuto novelu zákona schválit. Tímto zatím děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Ano. Podle rozhodnutí sněmovny jsme sloučili jednání. Zdá se, že musím nyní dát slovo za navrhovatele návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR číslo 202/90 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění zákona číslo 70/94 Sb., panu kolegovi Jiřímu Hofmanovi. Prosím, aby se ujal slova a přednesl zprávu.

 

29.
Návrh poslanců Jiřího Hofmana a dalších na vydání zákona,
kterým se mění a doplňuje zákon ČNR číslo 202/1990 Sb.,
o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění zákona číslo 70/1994 Sb.,
/sněmovní tisk 300/ - druhé čtení

 

Poslanec Jiří Hofman: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené dámy a pánové, od doby podání novely zákona 202/90 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, vývin tohoto zákona při projednávání v podvýboru rozpočtového výboru a v rozpočtovém výboru měl kvalitativně velký posun. Usnesením rozpočtového výboru je vám předkládán komplexní pozměňovací návrh k tomuto zákonu. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se v rozpočtovém výboru i podvýboru zúčastnili zpracování tohoto komplexního podmiňovacího návrhu. Jako předkladatel se s ním ztotožňuji, doporučuji ho brát jako komplexní pozměňovací návrh a vycházet z něho v podávání pozměňovacích návrhů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji za uvedení sněmovního tisku 300. O totéž požádám u sněmovního tisku 302 za navrhovatele paní kolegyni Röschovou.

 

30.
Návrh poslankyně Anna Röschové a dalších na vydání zákona,
kterým se mění a doplňuje zákon ČNR číslo 202/1990 Sb.,
o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění zákona číslo 70/1994 Sb.,
/sněmovní tisk 302/ - druhé čtení

 

Poslankyně Anna Röschová: Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, vzhledem k tomu, že vystupuji třetí v pořadí, nemám prakticky co bych k předřečníkům dodala. Dovolte mi také, abych poděkovala všem členům rozpočtového výboru, obzvláště panu zpravodajovi, ale nejen jemu, i ostatním. Ráda bych poděkovala i oběma předkladatelům, kteří jsou přede mnou, protože si myslím, že spolupráce na této novele byla věcná a příkladná. Jsem tomu velmi ráda.

Za předkladatele tisku 301 - teď nevím, jaké mám číslo tisku - bych snad chtěla dodat, že souhlasíme s komplexním pozměňovacím návrhem rozpočtového výboru. Velmi doporučujeme sněmovně, aby přijala procedurální návrhy, které zde přednesl pan zpravodaj. Jsme na nich všichni dohodnutí. Případné pozměňovací návrhy, k tomu komplexnímu návrhu přednesu - tak jako mí kolegové - v podrobné rozpravě. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: I já děkuji. Tyto návrhy jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru, jehož usnesení byla rozdána jako sněmovní tisky 286/2, 286/3, 302/2, 302/3, 300/2, 300/3. U všech tří předložených návrhů je zpravodajem určen zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Vlastimil Tlustý a prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové. Dovolte mi, abych vám ve zpravodajské zprávě navrhl postup, jak se vypořádat s tím, že jsou předloženy celkem tři tisky, a s tím, že rozpočtový výbor přijal poměrně rozsáhlé usnesení, ve kterém přijal skupinu pozměňovacích návrhů, na kterých se shodli předkladatelé všech tisků.

Já bych doporučil, aby sněmovna napřed hlasováním rozhodla, že základem projednávání bude tisk číslo 300, tak jak to učinil i rozpočtový výbor. Dále v podrobné rozpravě jako zpravodaj bych přednesl usnesení rozpočtového výboru jako komplexní pozměňovací návrh, který by byl prvním v pořadí, a vzhledem k tomu, že je to kompromisní znění předkladatelů podpořené naprostou většinou rozpočtového výboru, všechny ostatní pozměňovací návrhy by mohly být předkládány k tomuto komplexnímu pozměňovacímu návrhu a tisku 300 vzhledem k tomu, že naděje na jeho přijetí je velká.

Kromě této navržené procedury bych ještě osvětlil tu nejvýznamnější změnu - kromě řady dílčích - kterou obsahuje komplexní pozměňovací návrh rozpočtového výboru. Dosavadní stanovování výše odvodů na veřejně prospěšné účely, které je upraveno v zákoně č. 202, vychází z výpočtu, při kterém se uvažují náklady provozovatele sázkových her a loterií. Rozpočtový výbor ve svém komplexním pozměňovacím návrhu přijal zásadní změnu tohoto výpočtu, neboť základem pro stanovování výše odvodů na veřejně prospěšné účely je rozdíl mezi vloženými sázkami, vyplacenými výhrami a správními poplatky, což znamená, že nejsou již základem a nezapočítávají se náklady provozovatele. Uvádím to proto, aby ti z vás, kteří budou překvapeni na první pohled významným rozdílem mezi sazbou v původním textu a v novém textu, věděli, že tento významný rozdíl je způsoben právě tím, že nová sazba se týká základu, který neobsahuje náklady.

Tato změna koncepce by přispěla k zprůhlednění odvodů na veřejně prospěšné účely, zastavila by tu dosavadní hru na výši nákladů u jednotlivých provozovatelů a učinila by tento odvod i snadno spravovatelným a kontrolovatelným. Také by odstranila dlouhé dohady, které často čítáme ve sdělovacích prostředcích na téma výše nezbytných nákladů při provozování těchto her.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP