Čtvrtek 26. března 1998

 

(pokračuje Tollner) 

Pokud tedy nebylo právoplatně rozhodnuto, pak zůstává jenom ta grandiózní loupež, protože se zkonfiskovalo něco, o čemž nebylo právoplatně rozhodnuto. V podstatě se domnívám, že tímto kauza Řádu německých rytířů vlastně končí.

Nakonec bych rád předal panu předsedovi klubu KSČM Filipovi tuto novou, právě vycházející knihu o německých rytířích v českých zemích, která dokladuje, jak historie řádu je podivuhodně propojena s nejslavnějšími dějinami této země. Tuto knihu jsem také připravil i pro další členy klubu KSČM a určitě musím vzpomenout i na svého přítele Pavla Dostála.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Dále hovoří pan kolega Krejsa.

 

Poslanec Josef Krejsa: Pane předsedající, dámy a pánové, mám jen technickou poznámku k vystoupení předřečníka. Mám vážné obavy, že minulý komunistický ministr Kopecký udělal ve svém životě jednu jedinou rozumnou věc, bohužel právě tu, kterou zde zpochybnil kolega Tollner.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Dostál.

 

Poslanec Pavel Dostál: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, několik slov ke kolegovi Tollnerovi, než dám otázku panu ministrovi v souvislosti s jeho odpovědí na interpelaci kolegy Filipa.

Byl bych rád, pane kolego Tollnere, kdybyste uváděl ve svých příspěvcích pravdu. Vy jste řekl, že jste členem spolku od roku 1905. To prostě buď není pravda, anebo vypadáte šíleně dobře.

Nyní k vlastnímu problému. Pane ministře, od samého začátku této kauzy byla ze strany české vlády veliká nechuť k soudnímu procesu. Česká vláda ve své podstatě byla dotlačena resorty Ministerstva privatizace a Ministerstva financí i vaším resortem, za který vy samozřejmě nemůžete. Neustále byla atakována poslanci v tom smyslu, aby stát důstojně při tomto soudním sporu bránil majetek, o kterém se domníváme, že je majetkem státním. Nedovedu si představit, že hrad Bouzov bude jednou vrácen kolegu Tollnerovi. Dovedu si ho představit, jak se pohybuje po hradních sálech s mešním vínem, bude to jistě hezký pohled, ale já se s tím prostě nesmířím. Proto se vás chci, pane ministře, zeptat: po rozsudku z 18. ledna 1998 odvolacího soudu je zde možnost, aby se stát odvolal k Ústavnímu soudu. Ptám se, zda má vláda toto v úmyslu.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP