Středa 25. března 1998

 

(pokračuje Prokop) 

Mám za to, že se ani tento poměrně bohulibý cíl nepodařilo naplnit stávajícím zněním, které platí dosud.

Ovšem novela navrhuje rozšířit tuto regulaci v pohybu i na vnitřním trhu do takové šíře, že já jsem přesvědčen, že prakticky žádný člověk už nebude ochoten podstoupit martyrium šestiměsíčního čekání na vydání osvědčení na prakticky téměř cokoli a že prostě půjde a "práskne" to na černém trhu. Já jsem přesvědčen, že tato novela je návodem, jak se chovat protiprávně. Prostě ta babička na to tu trpělivost mít nebude a prodá to. Tyto předměty zmizí z aukčních síní a zmizí ze sítě regulérních starožitníků, kde přece jenom ještě jakás takás kontrola ze strany policie je. Protože se jedná přece jenom o lidi odborně aprobované, je to legální trh, který je třeba podporovat. Takto se prostě bude obchodovat načerno.

To je snad vůbec největší slabinou návrhu, že totiž bude podporovat zcela zjevně černý trh. Některé příliš prohibiční normy totiž vedou k takovým věcem.

Mohl bych jmenovat celou řadu dalších věcí, které nepovažuji za vhodné v této normě, ale abych vás příliš dlouho nenudil, a protože se mi přece jenom zdá, že nálada pro šťavnatá slova, kterých jsem používal včera, dnes ve sněmovně není, tak se zdržím některých příliš odsuzujících soudů. Domnívám se skutečně s bolestí v srdci, že bychom neměli podpořit návrh na vrácení vládě právě proto, že končí volební období a my bychom neměli čas se této normě znovu věnovat, přičemž např. režim dočasných vývozů je něco, co je třeba přijmout urychleně. Já tedy s krvácejícím srdcem také doporučuji sněmovně, abychom tuto normu zkusili projednat ve výboru, ale stejně jako kolega Pleva rovnou upozorňuji na to, že pokud se nám nepodaří z normy "vykuchat" vše, co považujeme za škodlivé a zhoršující stávající stav, budeme navrhovat vrácení vládě k přepracování znovu, a to bez ohledu na to, že o novém znění by pak už jednala sněmovna vzešlá z nových voleb. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Michalu Prokopovi. Jako poslední z přihlášených vystoupí pan poslanec Kučera.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, kolegyně a kolegové, o drtivé většině negativních momentů vládního návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 71/1994 Sb., o prodeji a vývozu předmětů kulturní hodnoty (sněmovní tisk 380), už tady hovořili moji předřečníci a já bych se v podstatě jen opakoval.

Chci říci, že i ke mně se dostalo stanovisko celé řady odborníků, kteří mají s touto problematikou co do činění. Musím jmenovat např. Asociaci muzeí a galerií České republiky. I oni vyjádřili celou řadu výhrad k tomuto zákonu. Já jsem zprvu s potěšením kvitoval, když jsem zjistil, že na přípravě tohoto zákona se naše odborná veřejnost ve spolupráci s ministerstvem podílela, musím však s politováním říci, že v závěrečné podobě ze stanovisek odborné veřejnosti se do zákona nedostalo téměř nic.

Přesto přese všechno se připojuji ke zpravodajce paní poslankyni Marcové, která nám tady naznačila, že onoho zákonu je pro kulturní politiku v naší zemi třeba. Mám k němu ale rovněž velmi velké výhrady a jenom tiše doufám, že se nám podaří v předpokládaném gesčním výboru, tedy ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, ve spolupráci s odbornou veřejností a s Ministerstvem kultury na přípravě zákona mezi prvním a druhým čtením zapracovat natolik, že bude posléze tento návrh pro nás přijatelný.

V tuto chvíli s velkými výhradami - řekl bych s jakousi tichou podmínkou - podpořím návrh paní poslankyně Marcové, aby tento zákon byl postoupen do druhého čtení, ale předem upozorňuji pana ministra i ostatní kolegy na to, že je to opravdu s velkými výhradami. Pokud se nepodaří ve výboru udělat to, co už tady bylo deklarováno jeho předsedou, byl bych ve druhém čtení potom nucen hlasovat proti.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kučerovi. Nyní vystoupí paní poslankyně Jana Marcová.

 

Poslankyně Jana Marcová: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vystoupila už pouze velmi krátce v této rozpravě, a to tak, že vystupuji s návrhem na zkrácení lhůty na projednávání podle zákona o jednacím řádu ze 60 dnů na dobu 40 dnů, tak abychom tento návrh stihli projednat mezi prvním a druhým čtením ve výborech a abychom ho stihli projednávat ve druhém a třetím čtení na příštím zasedání Poslanecké sněmovny, které je v tomto případě pro nás poslední.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji poslankyni Janě Marcové. Vzhledem k tomu, že nejsou další přihlášky, rozpravu končím. Ptám se pana ministra, zdali v tuto chvíli hodlá vystoupit. Ano, pan ministr naznačuje, že jeho vystoupení nebude příliš dlouhé.

 

Ministr kultury ČR Martin Stropnický: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, je pro mne velkým povzbuzením, že kritika této novely trvala celých 50 minut. Pro mne je to signálem toho, že o toto téma máte velmi živý zájem a že jste se jím podrobně zabývali. Děkuji i za kritiku vtipnou a ironickou. Myslím, že to vážné téma klidně unese. Nechci vás samozřejmě zdržovat reakcemi na jednotlivé výrazné body kritiky, byť mě k tomu zájem o toto téma svádí.

Moc bych se přimlouval za to, co tu zaznělo jako gesto dobré vůle, že je to materie hodná další práce. Za ministerstvo mohu v této věci slíbit plné nasazení a značnou kooperaci.

Věřím, že se přimluvíte za posun tohoto materiálu do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Stropnickému a ptám se, zdali hodlá vystoupit paní zpravodajka. Zdá se, že nikoliv.

Dám hlasovat o návrhu pana poslance Klanici. Mezitím vás žádám, abyste se přihlásili. Hlasování začne přesně v 15 hodin.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP