Úterý 24. března 1998

 

(pokračuje Kořínková) 

Máme ještě jeden základní problém. Hovoří se o home care, ale umíme možná už definovat, co je to za služby, ale neumíme definovat, jak budeme vlastně - já nechci říci, jak budeme udělovat licenci - ale kontrolovat odbornost a kvalitu těchto služeb u zařízení, která je budou poskytovat. S tím se potýkáme třeba na sociálním výboru hodně, a když jsme si velmi namáhali hlavu, jak stanovit pro tato zařízení standardy a jakým způsobem vyhodnocovat kvalitu této péče u různých zařízení, tak musím říci, že za pomoci teoretických odborníků i odborníků Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva práce a sociálních věcí jsme za skoro tři roky nedošli k definitivnímu závěru. Takže problém je rovněž otevřený a potřebuje dořešit.

Mluvila jste o mediální strategii. Jsem přesvědčena, že je nesmírně nutná, protože je to péče, která se dotýká každého jednotlivce, a v okamžiku...

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Prosím tentokrát poslance sociální demokracie, aby věnovali pozornost své kolegyni.

 

Poslankyně Květoslava Kořínková: Děkuji, pane předsedo. V okamžiku, kdy dojde k tomu, že tato péče není poskytnuta alespoň standardním způsobem, nikoliv jenom s vyšší kvalitou a s vyšší efektivností, tak samozřejmě dotčený člověk je velice rozčarován z této transformace zdravotnictví a nemůže ji podporovat. Toto zasahuje velký počet našich občanů právě v těch oblastech, kde jsme nedokončili ta spádová řešení k zdravotnickým zařízením, která chceme ponechat ve službě, a navíc ani tato zdravotnická zařízení nemají v této etapě transformace moc velkou snahu tak, jak se snižují některé služby třeba v malých nemocnicích nabídnout, je ve větších nemocnicích. Poslední zkušenosti mám z Českého Brodu, kdy odmítli s krvácející rukou a pořezanými šlachami v Praze i v Kolíně takového pacienta. Potom bylo velké štěstí, že dojíždějící chirurg 6 hodin na sále v takovém zařízení, kde by takovéto operace vůbec neměl dělat, byl nucen tyto služby poskytnout jenom proto, že právě zařízení, která by to poskytnout měla, to nezajistila. To se samozřejmě velice rychle roznese mezi občany a je to důsledkem toho, že občané nemají podporu pro takovouto změnu a nesouhlasí s ní.

Chtěla bych končit tím, že děkujeme za materiály, které jste předložila, paní ministryně. Mohu říci, že jistě nám všem, pokud mluvím za sebe, daly nahlédnout do složitosti tohoto problému, ale pokud se budeme chtít chovat všichni dohromady odpovědně, měli bychom si otevřeně říci, co tady ještě chybí a co je potřeba dopracovat a jakým způsobem to v nejbližší době uděláme. Podporovala bych tu ideu, která byla stanovena v programovém prohlášení vlády, to znamená víc se zabývat změnou koncepce a méně realizací. Myslím, že v průběhu sněmovny si k realizaci ještě něco řekneme.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji a prosím jako posledního pana poslance Janečka. Máte slovo, pane poslanče. Přejete si reagovat už teď, nebo až za panem poslancem Janečkem? Už teď. Prosím, paní ministryně.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Zuzana Roithová: Dámy a pánové, ještě bych řekla několik vět, protože nepodceňuji tuto diskusi, protože ji využívám právě proto, že se mohou některé věci vyjasnit. Chci říci, že je mi trochu líto, že na semináři, který tady probíhal na výboru pro zdravotní a sociální politiku, byla celá řada lidí prakticky jen ze sociální demokracie, ale přesto tam ty věci, které teď tady vy, páni poslanci a paní poslankyně, říkáte, nezazněly. Mohla bych polemizovat s celou řadou dat, která zde říkala paní poslankyně Fischerová nad materiály. Nevím, proč nebyly řečeny na semináři. Jinak velmi vítám některé podněty, které jsem zde slyšela od paní poslankyně Kořínkové, protože vím o tom, že samozřejmě home care je spojená péče jak sociální, tak zdravotnická. Zdravotnická se nechce moc podílet na financování a sociální vidí rozumnější financovat to doma než v ústavech sociální péče. To je skutečně koncepční záležitost a budoucnost.

Chtěla bych říci, že je třeba odlišovat věci, které jsou nepravé a nesprávné a mají se řešit formou stížností. To je případ třeba zanedbání péče nebo nepřijetí pacienta z Českého Brodu. Prosím o to, abyste nám poslala písemnou stížnost.

Musím zásadně oponovat výroku pana poslance Filipa, protože to nebyly jiné normy, jsou to stejné normy. Jenom jsme dopracovali informace pro vás a pro veřejnost, co to všechno znamená, a dále jsme zajistili jeden podstatný rys celého procesu. Rys, který ukazuje, a dohodli jsme to s pojišťovnami, že teprve...

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, paní ministryně, ale mám opět dojem, že někteří kolegové by měli diskutovat spíše v předsálí než tady. Pokud vás to nezajímá, prosím, alespoň nás opusťte a nepřekážejte nám v práci. Pokračujte, paní ministryně.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Zuzana Roithová: …až budeme mít hotová také výběrová řízení na následnou péči a specializovanou péči, budeme vidět celou mapu nejen na území, ale i v regionech a nad celou republikou. Můžeme se sejít s pojišťovnami a můžeme vytvořit harmonogram realizace. Tak je to také formulováno. Vláda mně uložila, abych - tuším - 10. června předložila harmonogram realizační fáze. Toto je fáze přípravná. Realizační fáze je jasně definována i v tomto materiálu včetně časového horizontu. Začíná od srpna 1998. To jenom na vysvětlenou. Je mi líto, že to někdo opravdu nepostřehl nebo přehlédl. Je to tam jasně formulováno.

Dovolte mi, abych reagovala pro změnu na pravé straně. Jsem překvapena výroky kolegů - bohužel - z ODS, protože je to jenom o tom, že informace je zřejmě nedostatečná. Pro vaši informaci. V Jihočeském kraji je 15 nemocnic, z nichž 4 obecní, 2 soukromé. Nedoporučení k poskytování péče lůžkové bylo doporučeno jedné státní a jedné soukromé nemocnici. Severočeský kraj: 35 nemocnic, 8 soukromých, z nichž 2 už jsou zrealizované koupě, ostatní jsou právě v procesu privatizace, 7 obecních. Návrh na neprovozování lůžkové péče, pouze 3 státní. Západočeský kraj: 25 nemocnic, 3 obecní, 4 soukromé. Nedoporučení dvěma státním. Východočeský kraj: 44 nemocnic, 7 obecních, 10 soukromých. Nedoporučeno jedné obecní, jedné státní a pěti soukromým. Proč. Čtyři z těchto soukromých nemocnic mají tato lůžka: jedna 4 lůžka, druhá 16, 27, 24. To stejně nebyly nemocnice. Nezlobte se na mne.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji paní ministryni. Jak jsem už říkal, posledním písemně přihlášeným je pan poslanec Janeček. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Janeček: Děkuji. Jenom bych řekl, že bychom si měli uvědomit - a říkám to také v reakci na kolegu Zvěřinu - co je vlastně smyslem transformace. To není mít síť svých známých zdravotnických zařízení, ale garantovat občanům tohoto státu kvalitní a dostupnou zdravotní péči a efektivní hospodaření. Je pravda, že díky pseudoliberální politice tady došlo k zajímavému právnímu vztahu. Soukromník, který zprivatizoval zdravotnické zařízení, mohl dostat věcné břemeno 10 let poskytovat zdravotní péči bez nároku na smlouvu se zdravotní pojišťovnou. To byl jeden ze zásadních důvodů, proč já jsem se velmi tvrdě stavěl proti privatizaci okresních nemocnic a nemocnic vyššího typu. Nevím, jakou hrůzou by procházelo zdravotnické zařízení, kdyby k oné privatizaci okresních zdravotnických zařízení došlo. To jenom na úvod, abychom si uvědomili, že chaos není pořádek. Pokud chceme občanům tohoto státu garantovat dostupnost, tak to bez představy nějaké sítě nejde a nejde to bez toho, že bychom síť zdravotnických zařízení velmi kvalifikovaně zmapovali. Toto je první proces, kdy se skutečně zabýváme tím, jak to které zdravotnické zařízení vypadá.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP