Úterý 24. března 1998

 

(pokračuje Roithová) 

Co se týče specializované péče, ano, správně, jedná se o index zhruba půl na 1000 obyvatel a je samozřejmě ve studii zapracován.

Co se týče superspecializované péče, ta je právě také předmětem výběrových řízení, během kterých se udělá pasportizace, kde a jaká tato superspecializovaná péče probíhá, přičemž je zpracován materiál, a mají ho k dispozici ti, kterých se to týká, jaká struktura této péče být může. V podstatě také na základě těchto jednání bude vytvořena určitá hranice, která nám může říci, který typ této péče pravděpodobně by měl stát sledovat s větším zřetelem než jen prostřednictvím sazebníků nebo jiných DRG, podle kterých by měla být hrazena zdravotní péče. Chtěli bychom ji vyčlenit, aspoň z hlediska monitorování této péče, z obecných mechanismů, prostě vědět o ní více i do budoucna.

Chtěla bych paní poslankyni Jirousové říci, že jsem velmi překvapená tím, že neprostudovala celý materiál, protože právě v tomto materiálu jsou technické, personální a jiné podmínky pro jednotlivá oddělení, která se právě hlásí do výběrových řízení. Všem nemocnicím byla zaslána už na začátku, kdy výběrová řízení byla zahájena, a jsou dokonce součástí tohoto materiálu. Chtěla bych upozornit na to, že definice oboru v tom kontextu, co má obsahovat a co vlastně posuzuje výběrová komise, která posuzuje skutečně technické, personální a jiné věci, dostupnost atd., to vše je v tom materiálu, který mají poslanci, a je to v materiálu, který měla předem k dispozici všechna zdravotnická zařízení, která se hlásila do výběrových řízení.

Totéž se týká také materiálu o tzv. následné péči, k níž bych chtěla říci, že ani zákon nedefinuje, co je akutní a co je jiná péče, nicméně existuje tento pojem, např. LDN, v zákonu o zdravotním pojištění a nikomu nevadilo, že není definován. Nicméně existuje Věstník Ministerstva zdravotnictví, který jasně definuje indikační kritéria pro přijetí do léčebny dlouhodobě nemocných, a v materiálu, který mám tady teď na stole, protože ho ještě pročítám, než ho předám vládě, jsou uvedena nově tato indikační kritéria v celé šíři dlouhodobé péče od lůžek ošetřovatelských přes rehabilitační, psychiatrická, onkologická, geriatrická atd. To znamená v celé struktuře tak, jak dnes moderní medicína zná tento pojem. Má také indikační kritéria, která i v rámci oboru odlišují a říkají, kdy pacient patří na akutní psychiatrii a kdy patří na překlad do léčebny, která už má trochu jiný režim.

Chtěla bych jen upozornit na to, že informace jsou dostupné i poslancům. Chtěla bych také upozornit - prosím vás, každý materiál je vypracován k nějakému účelu. Toto byla vlastně původně pouze zpráva o průběhu výběrových řízení. Já jsem zprávu o průběhu výběrových řízení doplnila o údaje tak, aby byly edukativní pro ty, kteří se běžně nepohybují ve zdravotnickém sektoru. Je mi líto, že se lékaři, anebo nevím, kdo tam byl přítomen, na jednání Akademie věd nevím kdy a nevím přesně, za jaké přítomnosti, nebyli schopni dohodnout, ale mohli se samozřejmě obrátit na Ministerstvo zdravotnictví, aby jim připravilo referát o výběrovém řízení, a ono by jim k tomu řeklo, co je třeba. Já bych takovou příležitost uvítala.

Musím ale říci, ve shodě s předřečníky...

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Prosím gentlemany, if any, na pravé straně politického spektra, aby si uvědomili, že mluví dáma, a hlasitě se nebavili.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Zuzana Roithová: Chtěla bych jen upozornit na to - a teď jsem ztratila nit, pane předsedo.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Pokračujte, paní ministryně, nenechte se rušit negentlemany a pokračujte klidně dál.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Zuzana Roithová: Opravdu jsem ztratila nit. Ano, ale chci souhlasit s předřečníky a nejen s předřečníky, souhlasím s veřejností, a to nejen zdravotnickou, ale s pacienty v tom, že nerozumí dost dobře všemu, o čem se píše, co se děje, a to proto, že jsem upozorňovala také v tomto materiálu na této půdě na to, že zahájení výběrových řízení a celý proces restrukturalizace nebyl připraven jako projekt předem s takovým předstihem, aby součástí takovéto práce byla široká mediální informativní kampaň. Díky tomu, že tato kampaň nebyla provedena, nebyla zpracována informativní mediální strategie, nemáme, jak říkám, k dispozici materiály, které bychom mohli posílat pacientům, máme pouze materiály, které můžeme rozesílat zdravotnickým zařízením. Můžeme pouze informovat vládu a Poslaneckou sněmovnu a dále osobně informuji starosty, přednosty okresních úřadů a ředitele nemocnic. Pokud přijdou na Ministerstvo zdravotnictví, najdu čas na to, abych jim vysvětlovala, k čemu to je, co z toho může být a jak v podstatě mohu dál pomoci řešit vývoj zdravotnictví u nich doma. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, paní ministryně. Jen upozorňuji, není nutné, i když kvalita diskusních příspěvků si to zasluhuje, reagovat na každé vystoupení. Je teď, pane poslanče, pan místopředseda, který má stejné přednostní právo jako vy, takže mu to přednostní právo dám. Vy už jste poněkud vyčerpán předchozími diskusními příspěvky. Hned potom dostanete slovo vy. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, paní ministryně, rád bych vás seznámil s usnesením poslaneckého klubu ODS. Dnes jsme se zabývali právě výsledky výběrových řízení, tak jak jsou nám známy, zabývali jsme se situací ve zdravotnictví. Máme za to, že je třeba zaujmout jasné stanovisko, a toto je náš kolektivní názor.

Klub ODS je znepokojen dosavadním průběhem výběrových řízení ve zdravotnických zařízeních a bude podporovat jejich pozastavení, protože vzniká řada konfliktních situací a protestních akcí, které dokazují špatnou komunikaci mezi Ministerstvem zdravotnictví a odbornou i laickou veřejností. Rušení hrozí nemocnicím v soukromém vlastnictví, což silně připomíná snahy po znárodňování privátního majetku. Většina restrikcí lůžkového fondu se týká malých venkovských nemocnic, když velké nemocnice nedoznávají podstatných změn. Tento výsledek výběrových řízení zdá se nám být poněkud nešťastný.

Mám-li doprovodit tento náš postoj několika slovy, víte, my máme zdravotnictví, které je relativně dobré a relativně dobře hodnoceno konzumenty zdravotní péče. Máme ovšem současně zdravotnictví, které se těší velice nízké důvěře samotných zdravotníků, velice špatně hodnotí svou situaci většina lékařů a většina poskytovatelů zdravotní péče, zejména těch z privátního sektoru. My se domníváme, že toto je situace, která by vyžadovala - má-li být řešena - spíše evoluční než revoluční průběh. Myslíme, že zvolená strategie velkého třesku nebyla šťastná a výstupy a situace, ve které jsme se dnes ve zdravotnictví ocitli, ukazují, že by bylo třeba tak trochu se pozastavit, přemýšlet, a potom teprve jít dál. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Zvěřinovi. Nyní má slovo pan poslanec Filip, připraví se paní poslankyně Kořínková.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedo, paní ministryně, byl bych spokojen s vaším vystoupením, kdybyste....

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Prosím nyní o klid pro změnu na levé straně spektra. Zdá se, kolegové, že klid bychom měli zachovávat při každé příležitosti. Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Tedy kdybyste nepoužila argument, který myslím není fér vůči této sněmovně. Vy jste argumentovala novým dokumentem, usnesením vlády ze 4. března letošního roku. Ale výběrová řízení probíhala jinak než podle tohoto usnesení. Řada těch nemocnic, ať státních, nebo ve vlastnictví obcí, nebo privátních, v podstatě se podřizovala takovému rozhodování ve výběrových řízeních, kde žádná pravidla nebyla a kde se ta zařízení dotazovala na kritéria, která jim budou dána.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP