Úterý 24. března 1998

 

(pokračuje Zeman M.) 

Nyní si dovolím poprosit paní ministryni Zuzanu Roithovou, aby zaujala místo u stolku zpravodajů, o totéž poprosím pana poslance Václava Franka, který byl určen zpravodajem k tomuto bodu.

Připomínám vám, že jsme jednání přerušili, přičemž jsme bod začali projednávat v pátek 27. února, a že mám v současné době dvě přihlášky do rozpravy. Hlásí se paní poslankyně Fischerová, za ní paní poslankyně Jirousová. Prosím tedy paní poslankyni Fischerovou, aby se ujala slova.

 

Poslankyně Eva Fischerová: Vážený pane předsedo, vážená paní ministryně, dámy a pánové, přerušením projednávaného bodu programu "Zpráva ministryně zdravotnictví o stavu transformace zdravotnictví" jsme všichni získali možnost k zamyšlení nad předneseným projevem a také písemným podkladem, který jsme obdrželi 27. února bezprostředně před jednáním 27. února.

Neodolala jsem proto pokušení. Četla jsem a dospěla jsem k názoru, že přece jen mám ještě co dodat. Ve svém vystoupení paní ministryně uvedla: "Nemocniční péče poskytovaná na lůžkách stojí dnes sice jen 25 % prostředků vynakládaných ze zdrojů veřejného zdravotního pojištění, tj. asi 24 mld. korun, vlastní náklady jsou ale vyšší než jejich krytí." Na tuto informaci bych si dovolila reagovat.

Údaje o výdajích na zdravotní péči v České republice předložené na volném a nestránkovaném listě v podkladu k vystoupení paní ministryně v Poslanecké sněmovně 27. února postrádají uvedení pramene, a tedy není možné ověřit si jejich správnost.

Členění těchto výdajových ukazatelů je také neobvyklé. Nelze je proto srovnat s dostupnými zahraničními ukazateli. Z položky komplementů např. není zřejmé, kolik přísluší k podílu ambulantní a kolik přísluší k podílu péče lůžkové.

Varující je dále všeobecně známá skutečnost, že patrně žádný stát Evropské unie nebo OECD nemá tak nízké procento celkových výdajů na lůžkovou péči, pokud bychom vycházeli z předpokladu, že uvedené údaje skutečně odpovídají celkovým výdajům na lůžkovou péči v České republice. Ve statistikách Evropské unie či OECD je lůžková péče navíc obvykle členěna na nemocnice a na ošetřovatelskou lůžkovou péči. Takové členění v údajích Ministerstva zdravotnictví použito není. Ve většině případů v zahraničí oba tyto typy lůžkové péče dohromady přesahují 50 % celkových výdajů.

Výdaje na samotnou nemocniční péči, tj. bez ošetřovatelské péče, pouze v případě Portugalska dosáhly - a to v roce 1992 - 33,9 %, v Belgii 36,3 % a v západních zemích Německa také 36,3 %. Ostatní státy vynaložily na nemocniční péči více než 40 % celkových výdajů.

Výdaje na samotnou ošetřovatelskou péči se pohybují od 7 do 18 % a průměr v Evropské unii činil v roce 1992 9,3 %.

Uvítala bych, kdyby paní ministryně uvedla pramen, ze kterého údaje o výdajích na zdravotnictví a jejich členění čerpala. Považuji za vhodné, aby souhrnné výdaje na zdravotní péči v České republice byly zpracovány podle obvyklého členění srovnatelného se zahraničními údaji Evropské unie a OECD.

Z mezinárodního srovnání výdajů na ošetřovatelskou péči vyplývá, že státy Evropské unie a OECD vydávají zhruba kolem 10 % celkových výdajů na zdravotní péči pro tuto oblast. V České republice vydáváme na léčebny dlouhodobě nemocných a lůžka ošetřovatelská v současné době asi pětkrát méně. Jestliže počet těchto ošetřovatelských lůžek v rámci restrukturalizace v České republice zdvojnásobíme, půjde asi o 4 mld. korun. Není tedy novinkou, že ošetřovatelská péče je v České republice financována nedostatečně.

V této souvislosti je však samozřejmě zapotřebí zohlednit také demografickou strukturu, která ještě není v naší zemi tak nevýhodná jako v ostatních státech OECD.

Paní ministryně ve svém vystoupení vynechala konkrétní cíle vyjádřené formou ukazatelů lůžek nemocniční péče, resp. cílového stavu pět lůžek na tisíc obyvatel. Naopak uvedla pro mě zcela nové a překvapivé informace o další nabídce lůžkové péče pro zvláště specializovanou péči, kterou je podle sdělení paní ministryně zapotřebí posuzovat individuálně. V pro nás dostupných indexacích pro specializované obory Ministerstvo zdravotnictví tuto péči doposud nevyčleňovalo.

Na rozdíl od některých kolegů poslanců bych si dovolila upozornit, že při mezinárodním srovnání je nutné pečlivě rozlišovat mezi lůžky akutní nemocniční péče, nemocniční péče v širším smyslu, tj. včetně psychiatrických lůžek. Jinou samostatnou skupinu pak tvoří lůžka pro chronické pacienty a lůžka pro poskytování péče ošetřovatelské. Ukazatel akutních nemocničních lůžek ve státech Evropské unie a OECD se pohyboval již počátkem 90. let na hodnotě pět lůžek na tisíc obyvatel, nebo dokonce i lehce pod tímto číslem. Tato akutní nemocniční lůžka jsou však včetně péče specializované, v zahraničních statistikách se pojem "zvláště specializovaná péče" nevyskytuje. Chápu tedy jako cílový stav počtu akutních lůžek, tj. lůžek základní a specializované péče, v počtu 5 lůžek na tisíc obyvatel. Tento ukazatel tedy zahrnuje i paní ministryní uvedenou zvláště specializovanou péči.

Termín "zvláště specializovaná péče" se vyskytuje navíc pouze ve vyhlášce Ministerstva zdravotnictví č. 394/1991 Sb., o postavení, organizaci a činnosti fakultních nemocnic, avšak bez jakéhokoliv vymezení pojmu.

Jestliže se pečlivě seznámíme s indexací lůžek akutní nemocniční péče, pak pro tzv. 13 základních oborů jde o 4,5 lůžka na tisíc obyvatel. Podle Zdravotnických novin č. 46 ze 14. listopadu minulého roku tvoří skupinu základních oborů oddělení interní, chirurgie, dětské, gynekologie a porodnictví, neurologie, ortopedie, ARO, ORL, kožní, infekční, plicní, urologie a oční. Pro specializovanou - nebo, chcete-li, zvláště specializovanou - péči zbývá půl lůžka na tisíc obyvatel.

V materiálech Ministerstva zdravotnictví postrádám přesně definovanou "zvláště specializovanou péči" s jejím podílem na indexu 0,5 lůžka na tisíc obyvatel. Chápu, že do této množiny spadají např. lůžka pro transplantační medicínu, kardiochirurgii, neurochirurgii, případně lůžka jiná, na kterých je poskytovaná specializovaná péče na regionální úrovni.

Z metodického materiálu Ministerstva zdravotnictví k výběrovým řízením vyplývá navrhovaná dostupnost nemocničních oddělení zhruba pro stotisícový okres.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP