Úterý 24. března 1998

 

Poslanec Josef Hojdar: Vážené kolegyně, vážení kolegové, musím ještě jednou vystoupit a poděkovat panu ministrovi a poslanci Skalickému, že skutečně staví privatizaci v České republice na mé osobě - je to pro mne neobyčejnou ctí - a zatím, co musím říci, že pan ministr Pilip se dokáže postavit do technických a věcných argumentačních pozic, pak některé hlouposti, které zde zazněly od pana poslance Skalického, myslím, že nemá význam komentovat. Je to záležitost, která je mimo diskusi.

Chci vám přečíst jednu věc, aby bylo jasné, o čem se jedná. Jak víte, pořád se mluví o tom, jak jsou znehodnocovány akcie a podniky, kde má stát méně než 50 %. A já vám přečtu, co navrhuje prezidium:

U SPT Telecom drží Fond národního majetku 51,83 % akcií. Z uvedeného podílu je 0,73 % nabízeno v blokovém prodeji a v návaznosti na usnesení vlády doporučujeme zvážit možnost snížení podílu Fondu národního majetku ČR na 34procentní podíl na základní jmění prodeje akcií prostřednictvím veřejné nabídky.

Totéž je v případě společnosti České radiokomunikace, kde drží Fond národního majetku 69,49 % akcií, na základě navýšení základního jmění klesne na 51 %, aby mohlo dojít k další privatizaci, a to snížením podílu na 34 %, popřípadě společnost zcela doprivatizovat.

Chtěl jsem, aby bylo vidět, že zřejmě u některých společností je 46 % diskutabilní, jakým způsobem se snižuje jejich hodnota, a u jiných se navrhuje, že se sníží na 34 %. Já tomu dost dobře nerozumím a celý systém návrhu tvorby je trochu prapodivný. Nechám to ale na tom, abyste si každý čísla přebral a zvážil, o co se jedná.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Vzhledem k tomu, že podle jednacího řádu mají písemné přihlášky přednost, uděluji nyní slovo panu poslanci Kužílkovi.

 

Poslanec Oldřich Kužílek: Pane předsedo, dámy a pánové, nejsem žádný ekonomický odborník, ale zaujal mne skutečně výklad pana předsedy poslaneckého klubu Grosse, ke kterému se prostřednictvím předsedajícího dovolím obrátit. Jde o část výkladu, jak si on představuje problém "střetu zájmů". Obávám se, že je to přinejmenším výklad s otazníkem. Nejlépe bych to ukázal na tom, že náš poslanecký slib říká, že se budeme chovat jednak podle svého vědomí a jednak podle svědomí.

Myslím, že výklad, který pan kolega Gross uvedl, je výklad podle vědomí. To si můžeme takto říkat různé formulace, jakousi logiku, ale ty etické problémy jsou mnohem více obsaženy v jiných oblastech, než je vědomí. My jsme lidé rozsáhlejší než naše vědomí se všemi svými špatnými stránkami, stinnými stránkami atd., a proto je tam tato formulace.

Jsem přesvědčen o tom, že jakýsi úzus, že nikdy zde nebude někdo prosazovat něco, v čem má nějaký zájem, protože bychom ho hned museli podezírat, že dělá něco špatně. Je to nesmírně dobré, etické, hygienické opatření, protože, pane kolego, ono je dobře, když by za kolegu Hojdara se tím problémem musel zabývat někdo jiný. To je na tom to správné, protože ten někdo jiný - nepředpokládám, že by hrál jenom nějakou cvičenou opičku - by se s tím musel také seznámit a už by zde byli dva, už by tam byl určitý filtr a kontrola toho, jestli přece, protože všichni jsme bytosti nedokonalé, kolega, který je v tom zainteresován, třeba něco nevidí jenom jednostranně, zdali v něčem není jeho hledění na to zaujato. A v tom je to jádro problému, že nejsme jenom racionální a dokonalé bytosti, protože těch motivů je v nás více a nemusíme si je uvědomovat. Svědomí je ale potom to kritérium.

Proto si myslím, že váš výklad, jak jste ho uvedl, je do budoucna trochu nebezpečný. Poukazuji na to proto, že jste mladý a nadějný politik a bylo by dobré, kdybychom si tyto věci drželi v určitých mantinelech.

Děkuji vám a doufám, že berete moje slova jako vstřícná slova.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Kužílkovi. Slovo má pan poslanec Brožík, za ním se připraví pan poslanec Tešnar.

 

Poslanec František Brožík: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, nechtěl jsem v této kauze vystupovat, ale svým způsobem i mě vyprovokoval bývalý pan ministr privatizace, náš kolega pan poslanec Skalický. Myslím si totiž, že v této rozpravě zde zazněly některé podpásové údery.

První podpásový úder bych viděl i od pana ministra Pilipa, protože si myslím, že není možné spojovat odvolání prezidia, protože to navrhovala sociální demokracie, s údajným zapojením našeho kolegy pana poslance Hojdara v Mostecké uhelné.

Pokud mě paměť nešálí, v době, kdy ještě město Most vlastnilo akcie v Mostecké uhelné, za kterou byl poté delegován pan kolega Hojdar do představenstva této společnosti, nebyl ještě v té době členem České strany sociálně demokratické. Za druhé pan exministr Skalický hovořil o tom, co dělá dozorčí rada Fondu národního majetku. Myslím, že by zde nejlépe mohl vystoupit pan předseda Šafařík, který se určitě přihlásí o slovo, a to si myslím, že je druhý úder pod pás, protože pan ministr Skalický, pokud dobře zná zákon 171/1991 Sb., ví, že dozorčí rada Fondu národního majetku má velice omezený mandát a že v žádném případě jí nepřísluší, aby kontrolovala privatizační procesy, a v žádném případě jí nepříslušejí ani věci, které jsme šetřili v rámci svého působení za minulého období dobrovolně nebo na základě podání stížností poslanců atd.

Za celou dobu, co jsem členem dozorčí rady, a ve které byli kolegové Šafařík, Lukáš, poradce ministerského předsedy Vajgl a náměstek ministra financí Klak, jsme neustále upozorňovali výkonný výbor, že výkonný výbor nepostupuje správně při vykonávání svých vlastnických neboli akcionářských práv. A já bych se chtěl zeptat v současné době prostřednictvím pana předsedajícího pana ministra, když tvrdí, že nebyl i on jako předseda Prezidia Fondu národního majetku spokojen s výkonem výkonného výboru, proč tak neučinil již v předcházející době, že nenavrhl změny ve výkonném výboru nebo odvolání předsedy výkonného výboru. Já jsem zaslechl, že to udělat chtěl, ale že to teď socani navrhli, a ještě prostřednictvím zainteresovaného poslance pana Hojdara, pak, přátelé, just ne, teď vás odvolávat nebudeme. To mě na tomto případě děsí.

Myslím si, že na tomto případě má největší vinu bývalá vláda, ještě vláda pana premiéra Klause, a ještě i bývalý předseda prezidia fondu, ať to byl ministr Skalický, nebo po něm pan ministr Kočárník. Tam bychom měli hledat kořeny k tomu, co se v této republice děje s majetkem, který byl nás všech a který se postupně ztratil. To neudělá žádná inventura, a pokud se nenajdou osoby, které za to mohou, tak v tomto státě nikdy pořádek nebude.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Brožíkovi. Důsledně dávám přednost písemně přihlášeným, podle jednacího řádu, konstatuji tedy, že nyní je na řadě pan poslanec Šafařík, ale přednost má předseda klubu pan poslanec Gross.

 

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, chtěl bych reagovat na slova kolegy Kužílka. Myslím, že je to opravdu k zamyšlení, a nechci s ním nějak dramaticky polemizovat, pouze jej chci ujistit, že v poslaneckém klubu ČSSD se nezabývá touto záležitostí jenom kolega Hojdar, ale je to skupina poslanců, v níž je kolega Hojdar. Jestliže se tito dohodli, že kolega Hojdar bude prezentovat jejich společný závěr, myslím, že na tom něco tak dramaticky špatného není.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP