Úterý 24. března 1998

 

(pokračuje Zeman M.) 

Přeje si před hlasováním opět někdo odhlásit? Není tomu tak.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto usnesením, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 37 ze 173 přítomných bylo 85 pro, 58 proti. Návrh nebyl přijat, nedosáhl 101 hlasů.

Návrh tohoto zákona jsme nepřijali, čímž jeho projednávání končí.

 

Přecházíme k dalšímu bodu našeho programu, kterým je

 

3.
Návrh zákona, kterým se doplňuje zákon č. 87/1991 Sb.,
o mimosoudních rehabilitacích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisky 291/4 a 291/5/ - vrácený Senátem

 

Souhlas jsme vyslovili na 20. schůzi dne 13. února, vrácen nám byl s pozměňovacím návrhem Senátem 6. března, což je sněmovní tisk 291/5. Za navrhovatele uváděl návrh zákona v Poslanecké sněmovně pan poslanec Jiří Karas a návrh zákona jsme přikázali výboru pro obranu a bezpečnost, kde byl zpravodajem pan poslanec Ivan Langer. Táži se proto nejdříve pana poslance Karase a poté pana poslance Langra, zda si přejí vystoupit a vyjádřit se k usnesení Senátu. Pan poslanec Karas má slovo.

 

Poslanec Jiří Karas: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, návrh zákona, kterým se doplňuje zákon č. 87/91 Sb., o mimosoudních rehabilitacích, ve znění pozdějších předpisů, podaný panem poslancem Uhdem a mnou, ve své podstatě znamená rehabilitaci příslušníků takzvaných vojenských báňských oddílů, předchůdců členů pomocných technických praporů. Senát svým usnesením ze schůze konané dne 4. března 1998 vrátil návrh zákona Poslanecké sněmovně ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. Pozměňovací návrh je velmi stručný. Jedná se prakticky o upřesnění pro potřeby Ministerstva práce a sociálních věcí a Ministerstva obrany, takže s tímto dejme tomu upřesněním souhlasím a doporučuji sněmovně, aby hlasovala v tomto smyslu.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Karasovi. Táži se pana poslance Langra, zda si přeje vystoupit. Pana poslance Langra tady nevidím. Vy ho zastupujete, pane poslanče? Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Koháček: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, byl jsem požádán, abych dnes nepřítomného kolegu Langra v této věci zastoupil. Já ale nemám, co bych dodal k tomu, co zde řekl jeden z navrhovatelů původního návrhu zákona. Doporučuji - i po zkušenostech, které máme s obdobnými zákony z minulosti, kdy se některé záležitosti velmi složitě prokazovaly - abychom návrh zákona přijali ve znění, jak nám jej vrátil Senát.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Koháčkovi a otevírám rozpravu, do které se mi zatím nikdo nepřihlásil. Hlásí se někdo z pléna? Není tomu tak, proto rozpravu uzavírám. Dám jako obvykle znamení, že se hlasuje, abych sem přilákal kuloární poslance. Je tady zřejmě požadavek na odhlášení, kterému vyhovuji. Kolegyně a kolegové, odhlásil jsem vás a prosím, abyste se opět laskavě zaregistrovali svými hlasovacími kartami.

 

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, kde potřebujeme souhlas nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se doplňuje zákon č. 87/91 Sb., o mimosoudních rehabilitacích, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 291/4, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 291/5.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro toto usnesení, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 38 byl tento návrh přijat, když se pro něj ze 164 přítomných vyslovilo 120 a proti bylo 21.

Znovu opakuji - byla schválena senátní verze návrhu tohoto zákona. Děkuji zpravodaji, děkuji navrhovateli.

 

Nyní podle první modifikace našeho programu ještě před zprávou paní ministryně zdravotnictví přistupujeme ke schválenému bodu

 

4.
Návrh na odvolání členů prezidia Fondu národního majetku

 

Prosím navrhovatele tohoto bodu pana poslance Grosse, aby se ujal úvodního slova, a pana poslance Zemana, aby umožnil panu poslanci Grossovi volný pohyb.

V zastoupení pana poslance Grosse se navrhovatelem, jehož přihlášku do diskuse jinak mám, stává pan poslanec Hojdar. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Hojdar: Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, dříve než přejdu ke konkrétnímu projednávání uvedeného bodu, cítím povinnost vyvrátit některé spekulace, které se kolem angažovanosti mé osoby v tomto případě objevily.

V energetice a pak především v hornictví jsem pracoval téměř 30 let. V roce 1994 jsem byl zvolen do orgánů Mostecké uhelné společnosti a mé působení v orgánech nepramení z nějakých ambicí ovládnout Mosteckou uhelnou společnost, jak jsem si v poslední době několikrát přečetl v novinách, ale byl jsem tam jako městský radní navržen Sdružením měst a obcí, které vlastnily dohromady 9,6 % akcií. Převzal jsem tuto funkci po dřívějším starostovi města Most, které patřilo donedávna k významným akcionářům společnosti. Město Most prodalo před několika měsíci veškeré akcie Mostecké uhelné společnosti, protože jejich držení pro ně nebylo výhodné. Hlavním důvodem prodeje bylo rozhodnutí valné hromady Mostecké uhelné společnosti, kde na návrh Fondu národního majetku bylo odsouhlaseno nevyplácení dividend, a to dlouhodobě a cíleně, aby tyto dividendy byly použity pro vnitřní provoz Mostecké uhelné společnosti v rámci útlumových programů.

Vzhledem k tomu, že město Most už není akcionářem Mostecké uhelné společnosti, nepředpokládám, že bych byl na valné hromadě opět navržen do představenstva, a tím i možný střet zájmů skončí.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP