Úterý 24. března 1998

 

(pokračuje Sládek) 

Sama bamberská aféra má také prý původ v roce 1995. Proč jsou tyto materiály používány vždy až těsně před blížícími se parlamentními volbami?

Dámy a pánové, zdá se, že v naší republice působí podivná skupina. Abych se nevyjadřoval příliš mlhavě, zdá se, že to je skupina kolem Hradu, která má zvláštní zájem na tom, aby byly vždy rozbity strany, které mají šanci na nejlepší nebo velmi dobrý výsledek v parlamentních volbách, aby byly poškozeny pokud možno na poslední chvíli před blížícími se parlamentními volbami, aby už nebylo možné škody napravit. A kdo z těchto afér zatím vždy nejvíce profitoval? Bohužel musíme konstatovat, že to je právě skupina kolem Hradu, přátelé Hradu, mlhavé skupiny pseudointelektuálů a mizerných herců, kteří právě díky těmto aférám mají větší šanci se nejen zapojit do politiky, ale dokonce i vládnout. Zdá se, že v naší zemi existuje skupina, která se snaží vybudovat jakousi skrytou diktaturu, ne snad přímo monarchii nebo dokonce dědičnou monarchii, ale spíš skrytou diktaturu, kdy v republice budou pouze rozbité politické strany s malým vlivem, znehodnocený parlament, a kde prezident bude moci vládnout takřka neomezeně.

Dámy a pánové, nechci zde rozvíjet nějakou teorii spiknutí, ale chci upozornit na to, že to, co se odehrává v těchto dnech před blížícími se parlamentními volbami, přece není nic, co by bylo poprvé, co by bylo náhodné, ale je to věc, která se tradičně opakuje a kdy vždy můžeme vysledovat stopu na Pražský hrad. Je to věc, která se mnohým ze zde přítomných bude zdá úsměvná, ale bohužel věc, která by mohla ohrozit samy základy demokracie v České republice. A tam také tento útok směřuje.

Dámy a pánové, v novinách můžeme nyní sledovat debatu na téma, kdo je vlastně horší, zda ten, kdo byl členem komunistické strany, nebo ten, kdo byl jen u komunistů. Dokonce se rozvíjejí takové teorie, že ten, kdo byl u komunistů, byl lepší, protože nebyl takový jako ten, kdo byl skutečným komunistou. Jednak mi není zcela jasné, jak toto rozlišovat, kudy tu hranici vést, a především je mi velmi podivné, že členství v komunistické straně do r. 1989 nevadí především Hradu a současnému prezidentu. Možná že členství v komunistické straně skutečně nevadí. On koneckonců v tomto sále je nejspíš takto postižený každý druhý. Možná, že dokonce nevadí ani práce pro Státní bezpečnost. Faktem je, že člověk, který byl takto vázán k takovéto spolupráci, už je nejspíš vydíratelný a manipulovatelný. Vadí však, jestliže se ve vedení naší republiky rozmáhají doslova a do písmene kšefty typu mafie: ty uděláš něco pro mě a já zase na oplátku něco pro tebe.

Dámy a pánové, název nového bodu, který navrhujeme zařadit na pořad této schůze na tento pátek jako první bod, zní "Informace předsedy vlády o jeho členství v Komunistické straně Československa, případně přidružených a spolupracujících organizacích, a o jeho činnosti v zahraničí před rokem 1989". Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Sládkovi a uděluji slovo panu poslanci Klasovi. Připraví se pan místopředseda Vlach.

 

Poslanec Jan Klas: Vážený pane předsedo, vážená vládo, po zjištění, že v případě mého návrhu nebyly splněny zákonné lhůty pro zařazení tohoto nového bodu do programu schůze, svůj návrh stahuji. Návrh je nehlasovatelný. Jedná se o návrh nového bodu č. 13. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Velice děkuji. Děkuji i těm kolegům, kteří mě na tento problém upozornili. Slovo má pan místopředseda Vlach.

 

  Místopředseda PSP Jiří Vlach: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, navážu na omluvy, které zde zněly, a upozorňuji ještě jednou na to, že pan ministr Kühnl nebude přítomen na schůzi 24., 25. a částečně 26. března. Z toho důvodu - vzhledem k tomu, že má odůvodnit bod č. 31 - si vám dovolím navrhnout, abychom tento bod zařadili jako první bod na páteční ranní část našeho jednání, tedy na 27. března. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu místopředsedovi Vlachovi. Protože nikdo další se do rozpravy k programu nepřihlásil, tuto rozpravu uzavírám a budeme nyní hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Prosím, abyste se laskavě soustředili, a prosím, aby ti, kdo tráví svůj volný čas v kuloárech, v případě svého zájmu o hlasování kuloáry opustili a přišli sem. Nicméně čekat na ně nebudeme, protože tady mají už dávno být.

Zahájíme hlasování v pořadí návrhů tak, jak byly předloženy. Než tak učiním, táži se, zda si někdo přeje novou registraci. Vidím tento požadavek. Proto vás odhlašuji. (Promiňte mi kuřácký kašel do mikrofonu.) Prosím, abyste se znovu laskavě přihlásili. Předpokládám, že registrace proběhla nebo probíhá.

První návrh, který byl předložen, protože můj návrh byl pouze informací o zákonech vrácených Senátem, je návrh pana poslance Grosse, a sice aby za bod 3 dosavadní struktury pozvánky byl zařazen bod s názvem "Odvolání členů Prezidia Fondu národního majetku". Táži se pana poslance Grosse, zda jsem ho interpretoval správně. Je tomu tak, jako vždy. Zahajuji hlasování.

 

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 2 tento návrh byl přijat, když ze 181 přítomných 95 bylo pro a 64 bylo proti.

Z toho logicky vyplývá, že hlasovatelný je i druhý návrh pana poslance Grosse, a sice "Volba členů Prezidia Fondu národního majetku". Pan poslanec Gross navrhuje zařadit tento bod za bod 71. Opět se táži pana poslance, zda ho interpretuji správně. Je tomu tak.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP