Úterý 24. března 1998

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Třebickému. Slovo má pan poslanec Tyl, připraví se pan poslanec Bureš.

 

Poslanec Miroslav Tyl: Pane předsedo, vážená vládo, milé kolegyně a kolegové, obracím se na Parlament s návrhem na znovuzařazení k projednávání bodu "Vládní návrh zákona o prodeji státní půdy", který sněmovna zatím neprojednala. Navrhuji, aby jej sněmovna začala projednávat, a navrhuji, aby jeho projednávání bylo zařazeno před bod 29.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Slovo má pan poslanec Bureš, připraví se pan poslanec Wagner.

 

Poslanec Eduard Bureš: Pane předsedo, dámy a pánové, dovoluji si dát návrh na předřazení bodu č. 99 "Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č.42/94 Sb., o penzijním připojištění a státním příspěvku a změnách některých zákonů souvisejících s jeho zavedením ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk 426)". Prosím, aby byl zařazen za bod 11 jako nový bod 12. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Slovo má pan poslanec Wagner, připraví se pan poslanec Machovec.

 

Poslanec Jozef Wagner: Dámy a pánové, mám pouze podmíněný pozměňovací návrh k pořadu jednání za předpokladu, že by neprošly některé návrhy, které se vztahují k privatizaci energetiky. Doporučuji, aby v tom případě byl zařazen bod pořadu "Informace ministra financí, též jako prezidenta Fondu národního majetku, o přípravě postupu privatizace v oblasti energetiky".

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano, mám to poznamenané. Pane poslanče, na jaké pořadí navrhujete tento bod zařadit?

 

Poslanec Jozef Wagner: Navrhuji, aby se o tomto bodu jednalo ve čtvrtek dopoledne po odpovědích na interpelace. Nedá se to přesně časově vymezit.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Jako první bod po absolvování dopoledních interpelacích. Slovo má pan poslanec Machovec, připraví se paní poslankyně Kolářová.

 

Poslanec Karel Machovec: Dámy a pánové, dovolte mi podat návrh, aby se bod 8 "Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 42/92 Sb., o úpravě majetkových vztahů a vypořádání majetkových nároků v družstvech" posunul v programu tak, aby byl projednáván po ukončení projednávání bodu 14, tedy návrhu poslance Karla Machovce a dalších na vydání podobného zákona. Zdůvodním to velmi jednoduše. Tento poslanecký návrh novelizace zákona č. 42 byl projednán v zemědělském výboru a jeho znění dostalo poměrně značnou podporu celého zemědělského výboru, takže lze předpokládat, že projde i ve sněmovně. Pak bychom si mohli ušetřit jeden bod programu č. 8, protože se jedná o návrhy, které spolu bezprostředně souvisí a jsou velmi podobné.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Váš návrh je, aby bod 8 byl zařazen po bodu 14. Přátelé, blížíme se k závěru, protože už zbývají pouze dvě přihlášky k tomuto bodu. První je paní poslankyně Kolářová a jako poslední se připraví pan poslanec Vik.

 

Poslankyně Milena Kolářová: Dobrý den, dámy a pánové, já si dovoluji navrhnout vypustit z pořadu dnešní schůze a přeložit na schůzi příští bod č. 69, což je "Návrh na volbu členů Rady ČTK". Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji paní poslankyni Kolářové. Slovo má pan poslanec Vik a ještě mimo formulář přihlášky zde byl napsán pan místopředseda Zvěřina, takže on bude uzavírat tento peloton.

Pan poslanec Jiří Novák má náhradní kartu č. 16.

 

Poslanec Jan Vik: Pane předsedo, dámy a pánové, dovoluji si jménem poslaneckého klubu SPR-RSČ navrhnout vypuštění bodů č. 85, 86, 89 a 97. Prosím hlasovat o každém zvláště.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Nyní prosím pana místopředsedu Zvěřinu.

 

Poslanec Jaroslav Zvěřina: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já bych po poradě se spoluautorkami navrhl přeřazení bodu č. 9 tak, aby byl projednáván jako druhý bod po odpovědích na písemné interpelace ve čtvrtek 26. března.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Zatím nemůžeme říkat, aby byl projednáván jako druhý bod, protože nevíme, jestli projdou návrhy na první bod. Zatím navrhujete jako bod po odpovědích na písemné interpelace. Ano? Děkuji.

Kolegyně a kolegové, zaznělo několik málo drobných pozměňovacích návrhů, o nichž nyní budeme hlasovat. Ještě předtím se zdá, že se hlásí pan poslanec Sládek, který má podle jednacího řádu přednost, a potom se hlásil pan poslanec Klas. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedo, dámy a pánové, předtím než přednesu znění návrhu nového bodu - alespoň pro ty bdící poslance - tak bych se rád zmínil o některých vnitropolitických souvislostech mého návrhu.

V uplynulých týdnech jsme byli svědky aféry rozpoutané kolem Občanské demokratické strany. V těchto dnech jsme svědky aféry rozpoutané kolem sociální demokracie. Rozhodně nemohu konstatovat, že by mi osud těchto dvou politických stran nějak zvláště ležel na srdci. Dalo by se říci, že to je koneckonců jejich věc, jejich minulé i současné politiky.

Faktem ale je, že se neblíží první volby v naší zemi, které jsou předznamenány podobnými útoky na politické strany. Nejspíše si už málokdo ze zde přítomných vzpomíná na aféru rozpoutanou před volbami v r. 1990, jejíž přímým aktérem byl tehdy i pan Václav Havel. Je zajímavé, že před každými parlamentními volbami se začne podobným způsobem vířit hladina. Je zajímavé, že vždy materiály, které jsou použity v těchto aférách, jsou staršího data. Vždyť přece o podivných darech pro Občanskou demokratickou stranu se vědělo už léta.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP