Úterý 24. března 1998

 

(pokračuje Filip) 

Zároveň také navrhuji, aby jako bod 6, nebo chcete-li jako bod předcházející bod č. 5 současného programu, protože nevíme, jak dopadne hlasování, byl zařazen návrh pana poslance Bláhy a dalších na vydání zákona o nájmu bytů. Jde také o přerušené jednání. Myslím, že body nedokončené, jenom přerušené bychom měli zařadit před body, které budeme řádně projednávat od samého počátku.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, pane poslanče. Návrh pana poslance Bláhy - řekněte původní číslo.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Původní číslo je 12. Zároveň navrhuji, aby před řádně zařazená prvá čtení našeho programu, to znamená před bod 5, byl zařazen bod 68, to je návrh na volbu členů vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro objasnění vztahu organizovaného zločinu a státní správy k tzv. olomoucké kauze. Navrhuji jako bod 6, chcete-li.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Okamžik, pane poslanče. Nyní si nerozumíme. Navrhl jste ho dát před bod 5. Řiďme se vždy starou strukturou pozvánky.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Omlouvám se, skutečně ho navrhuji před bod 5, ale až za bod kolegy Bláhy. Zároveň jako následující bod, tedy stále před bod 5, navrhuji i druhou volbu, tj. bod č. 71 "Návrh na volbu předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro objasnění vztahu organizovaného zločinu a státní správy". To jsou všechny návrhy, které jsem k programu jednání chtěl navrhnout. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Filipovi. Uděluji slovo panu poslanci Kolářovi, připraví se pan poslanec Švrček.

 

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, nejprve bych se chtěl vyjádřit k návrhu pana poslance Grosse, a sice k zařazení nového bodu "Odvolání Prezidia Fondu národního majetku". Pan poslanec Gross navrhl, aby to bylo zařazeno jako nový bod za bod č. 3. Pokud by tento návrh prošel, požádal bych o to, aby tento bod byl zařazen v okamžiku, kdy volební komise bude mít připraveny hlasovací lístky pro tajné hlasování, protože odvolání musí ze zákona proběhnout tajným způsobem. Protože volební komise nic takového nepředpokládala, hlasovací lístky v tuto chvíli připraveny nemá.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, že vás přerušuji, pane poslanče. To není v rozporu s návrhem pana poslance Grosse. Myslím, že v duchu vzájemné tolerance pak dáme přestávku, bude-li tento bod schválen, na přípravu lístků pro tajné hlasování, případně mírně přehodíme body - se souhlasem sněmovny. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Robert Kolář: Děkuji. Nyní podávám svůj vlastní návrh. Návrh zní na přeřazení bodu 87, což je "Návrh poslance Roberta Koláře na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 357, o dani dědické a dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů", k bloku prvních čtení, která jsou na začátku schůze, a sice stávající body 5 - 12, a to jako poslední bod, to znamená jako bod 13. Jako důvod uvádím, že se jedná o návrh, který je ve prospěch všech daňových poplatků. Je tedy daňově neutrální, vláda k němu dala kladné stanovisko. Proto si dovoluji požádat poslankyně a poslance, aby v zájmu budoucích pozůstalých tento zákon podpořili. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, pane poslanče. Nyní bude hovořit pan poslanec Švrček, připraví se paní poslankyně Bartošková.

 

Poslanec Zdeněk Švrček: Pane předsedo, dámy a pánové, rád bych dal návrh na vypuštění z programu stávajícího bodu 55 s názvem "Vládní návrh dohody o zřízení a provozování letových provozních služeb a zařízení organizací EUROCONTROL ve společném Středoevropském oblastním středisku řízení letového provozu v horním vzdušném prostoru". Jedná se o sněmovní tisk č. 306. K důvodu, který mne vede k tomuto návrhu, mohu uvést, že předmět této dohody je nyní předmětem mezinárodních jednání. Z toho důvodu výbor při svém jednání přerušil projednávání tohoto tisku. Proto bych vám jako zpravodaj hospodářského výboru doporučil, abyste tento návrh podpořili. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Navrhujete tedy vypustit bod 55. Děkuji. Další je paní poslankyně Bartošková, připraví se paní poslankyně Šojdrová.

 

Poslankyně Drahoslava Bartošková: Pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, mám návrh na předřazení dvou bodů programu. Jedná se o číslo bodu 89 "Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 152/1994, o volbách do zastupitelstev obcí" a bod 99, což je "Návrh poslankyň Bartoškové, Marvanové a Röschové na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 247/1995, o volbách do Parlamentu České republiky". Navrhuji, aby tyto dva návrhy byly zařazeny za blok zákonů prvého čtení, to znamená za bod programu č. 12. Důvod je, že se jedná o velmi důležité novely volebních zákonů a je zapotřebí, aby byly projednány ještě touto sněmovnou před skončením volebního období. Pokud se tak nestane, ani nová sněmovna, která vzejde z předčasných voleb, nestihne tyto novely projednat. Tím by se podle nich nemohlo volit na podzim, kdy budou volby do zastupitelstev obcí a Senátu. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, paní poslankyni Bartoškové. Než udělím slovo paní poslankyni Šojdrové, pro pořádek připomínám, že když více kolegů např. navrhne, aby jejich bod byl zařazen za bod č. 12, tak v případě schválení všech návrhů platí první návrh v pořadí a všechno ostatní se pak přečísluje.

Slovo má paní poslankyně Šojdrová, připraví se pan poslanec Třebický.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, navrhuji, aby body 22 a 23, tedy zákon o vysokých školách, byly přeřazeny, a to tak, aby se jejich projednávání ve druhém čtení konalo v úterý 31. 3. Tedy oba návrhy aby se projednávaly v úterý 31. března jako první bod jednání. Důvodem tohoto přeřazení je závažnost tohoto bodu a zájem na tom, aby všichni, kteří se chtějí k návrhům vyjádřit, věděli, kdy se zákon bude projednávat.

Návrh podávám na základě dohody obou předkladatelů, tedy jak návrhu vládního, tak návrhu poslaneckého. Prosím, abyste tento návrh na přeřazení obou dvou bodů podpořili. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Rozumím vám tak, paní poslankyně, že jste v podstatě pesimistická a že nepředpokládáte, že během jednoho týdne stihneme projednat předchozích 21 bodů. Ale pan kolega Ledvinka mě upozorňuje, že jste realistická, nikoli pesimistická. Registruji tento návrh.

Uděluji slovo panu poslanci Třebickému, připraví se pan poslanec Tyl.

 

Poslanec Jan Třebický: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovoluji si přednést návrh na předřazení bodů č. 93 a 95. Jsou to sněmovní tisk 403 a 406. Jedná se o první čtení zákonů - zkráceně řečeno - o sdružování v politických stranách nebo financování politických stran, a to za bod 12, ale přesně v logice, jak jste, pane předsedo, naznačil.

Odůvodňuji to tím, že bezpečně bude zájmem všech stran zprůhlednit financování stran, a proto doufám v podporu tohoto návrhu.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP