Úterý 24. března 1998

 

(pokračuje M. Zeman) 

Zjistěte to a zatím je váš návrh pod otazníkem, protože zákon platí pro každého. Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Kasal, připraví se pan poslanec Exner.

 

  Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane předsedo, dámy a pánové, již je to dávno, kdy Poslanecká sněmovna uložila stálé komisi Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky, aby předložila informace o postupu udělení licence CET 21 a provozování televizního vysílání na základě této licence. To usnesení jsme přijali na 11. schůzi 16. května loňského roku. Stálá komise se této problematice poctivě věnovala řadu měsíců, na výjezdním zasedání, které proběhlo minulý týden, které se uskutečnilo v Lánech, jsme dospěli k určitým závěrům, a rád bych tedy jménem komise informaci o projednání tohoto bodu Poslanecké sněmovně poskytl. Připadá mi správné, aby tato informace byla zařazena za projednávání výroční zprávy Rady České televize o činnosti České televize za rok 1996, tedy za stávající bod číslo 36, byť věcně spolu samozřejmě tyto body příliš nesouvisejí.

Dále mi, pane předsedo, dovolte, abych podal další návrh, a sice na přeřazení bodu 85 a 86, tedy ústavního zákona, kterým se mění Listina základních lidských práv a svobod, tj. bod 85, a zákon, kterým se mění a doplňuje zákon o trestním řízení soudním, tj. bod 86. Dovolte, abych tato první tři čtení navrhl zařadit za stávající bod 12. Důvod je zřetelný. Navrhovatelé mají za to, že obě tyto normy by měly být ještě v tomto volebním období projednány. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, pane místopředsedo. Takže nyní je na řadě pan poslanec Exner. Připraví se paní poslankyně Buzková.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych jménem poslaneckého klubu Komunistické strany Čech a Moravy přednesl za prvé podmíněný návrh. Návrh je podmíněn tím, že by nebyl odhlasován návrh poslance Grosse, byl to jeho třetí návrh, který se začal slovy "Usnesení Poslanecké sněmovny k činnosti vlády ČR". Pokud by tento bod nebyl přijat, navrhujeme, aby byl zařazen bod s názvem "Usnesení Poslanecké sněmovny, kterým žádá vládu, aby zrušila své rozhodnutí o privatizaci strategických podniků a ve svém funkčním období se zdržela podobného rozhodování". Navrhujeme zařadit tento bod za bod č. 36.

Za druhé mně dovolte přednést návrh, aby byl zařazen bod s názvem "Usnesení Poslanecké sněmovny, kterým žádá vládu, aby zrušila své rozhodnutí o vydání dalšího majetku v rámci církevních restitucí a ve svém funkčním období se zdržela podobného rozhodování". Tento bod navrhujeme zařadit před bod č. 37.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Za bod 37, ano, děkuji, pane poslanče. (Exner: Před bod 37, pane předsedo.) Před bod 37, omlouvám se a opravuji si, tak.

Paní poslankyně Buzková stáhla svoji přihlášku, takže prosím nyní pana poslance Kužílka, připraví se paní poslankyně Röschová.

 

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážený pane předsedo, milé dámy, ctění pánové, dovolil bych si vás poprosit o podporu návrhu na předsunutí zákona o svobodě informací, první čtení, který je doposud pod č. 88, tak, aby mohl být v klidu projednán ještě před skončením volebního období.

Pokud bych to měl zdůvodnit, všichni víte, že je to zákon, který je velmi důležitý z hlediska obecně kvality demokracie. Víte jistě, že má podporu vlády, ale nejenom to, víte, že se snažíme v mnoha jednáních najít podporu a souhlas co nejvíce poslaneckých klubů a poslanců, vás jednotlivců. Musím konstatovat, že se daří docela dobře většinu otazníků překonávat, vysvětlovat, a kde to nejde, nacházet kompromisní řešení, takže si myslím, že ve druhém čtení bude návrh připraven dobře k tomu, aby byl úspěšně projednán. Víte všichni, že jde o apolitické téma, že jde o téma, ze kterého se nikdo nesnaží vytloukat politický kapitál.

Proto tedy konkrétně navrhuji, aby bod 88 byl zařazen jako bod 17 této schůze. A pokud se správně zeptáte, proč bod 17, a nikoliv jako všichni navrhují bod 13 za ten první balík prvních čtení, je to proto, že se nechci přetlačovat s jinými, kteří také chtějí předřadit některé návrhy.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, pane poslanče, opět poprosím všechny zúčastněné bez výjimky, aby zachovali klid a věnovali pozornost řečníkům. Jednou budou sami řečníky. Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Oldřich Kužílek: Děkuji. A proto tedy, tím, že navrhuji bod 17, uznávám, že přinejmenším pět jiných návrhů je ještě důležitějších pro to, aby byly zařazeny do prvého čtení, a věřím ve vaši podporu. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Kužílkovi. Uděluji slovo paní poslankyni Röschové a připraví se pan poslanec Grulich.

 

Poslankyně Anna Röschová: Pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, já nebudu žádat o rozšíření ani zúžení programu. Jenom bych podala návrh, poprosila bych o to, aby body 19 - 21, zkráceně všechny novely zákona o loteriích, nebyly dříve projednávány než ve čtvrtek po odpovědích na písemné interpelace.

Já to velmi krátce zdůvodním. Rozpočtový výbor vlastně k těmto třem návrhům přijal jedno usnesení a toto usnesení, myslím, teď bylo teprve rozdáno nebo bude rozdáno a myslím si, že bychom měli vytvořit prostor, aby přinejmenším předkladatelé si mohli usnesení rozpočtového výboru přečíst a vyjádřit se k tomu. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji paní poslankyni Röschové. Uděluji slovo panu poslanci Grulichovi, připraví se pan poslanec Vojtěch Filip.

 

Poslanec Václav Grulich: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, vzhledem k tomu, že byl přijat jak Poslaneckou sněmovnou, tak Senátem Parlamentu ČR ústavní zákon o vzniku vyšších územně samosprávních celků, stahuji z našeho projednávání, tedy beru zpět návrh zákona, který je zaregistrován pod sněmovním tiskem číslo 201, a současně navrhuji, aby projednání tohoto návrhu, které je zařazeno pod bodem jednání číslo 13 a ve třetím čtení pod číslem 37, bylo z programu této schůze vyřazeno. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Grulichovi. Čili jedná se o zpětvzetí bodu 13 a logicky i 37. Slovo má pan poslanec Filip. Připraví se pan poslanec Kolář.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, pane premiére, paní a pánové, dovolte mi, abych navrhl tyto změny v programu naší schůze.

Za prvé bych chtěl navrhnout Poslanecké sněmovně, aby byl vyřazen bod číslo 6 z programu naší schůze. Jedná se o návrh vlády, kterým se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu návrh na vyslání polní nemocnice Armády ČR na podporu mezinárodních sil při případné donucovací akci proti Irácké republice. Jsem přesvědčen o tom, že v tuto chvíli, kdy se výrazným způsobem projednává, řekl bych, klidové nebo mírové řešení, není vhodné přilévat olej do ohně a projednávat takový návrh.

Za druhé si dovolím navrhnout přeřazení bodů tak, jak jsme se usnesli na minulé schůzi Poslanecké sněmovny. Jde o to, že jsou přeřazené body z 20. schůze rozhozeny nikoliv tak, jak znělo usnesení Poslanecké sněmovny. Tedy navrhuji jako bod 5 zařadit bod č. 67, tj. návrh usnesení Poslanecké sněmovny k postupu vlády ČR v česko-německých vztazích v souvislosti s Česko-německou deklarací. Jde o přerušený bod.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP