Pátek 27. února 1998

(pokračuje Roithová)

Výstupy z výběrových řízení jsou podkladem pro stanovisko vyhlašovatele, kterým je Ministerstvo zdravotnictví. V mém stanovisku k jednotlivým nemocnicím je pak uvedeno zvláště hodnocení splnění resp. nesplnění odborných podmínek a zvláště vyjádření ke zbytnosti nemocnice. Ve stanovisku jsou uvedeny podmínky, za kterých je naplněn zákon ze strany zdravotních pojišťoven (o tom jsem již hovořila), a vybraným uchazečům je navrženo, aby předložili vlastní studie pro řešení lepší dostupnosti.

Většina stížností je založena na obavách právě tohoto typu. Po vyhodnocení doplňujících studií na zajištění dostupnosti akutní medicíny ambulantním a semiambulantním provozem včetně studie připravenosti záchranné služby bude totiž zpracován harmonogram realizace restrukturalizace včetně plnění dalších úkolů vycházejících z doprovodných studií. Jak jsem již řekla, harmonogram realizace změn po projednání se zdravotními pojišťovnami a přednosty okresních úřadů bude předložen vládě ke schválení začátkem června 1998.

"Výstupy z dosavadního průběhu výběrových řízení" je kapitola, která pravděpodobně Poslaneckou sněmovnu v tomto okamžiku nejvíce zajímá. Dovolte mi, abych obrátila vaši pozornost k materiálu, který máte před sebou, který hodnotí, resp. porovnává současný stav počtu lůžek pro následnou akutní péči v naší republice. Dále v tomto materiálu jsou uvedeny výstupy jednání mezi pojišťovnami, ministerstvem a okresními úřady, která proběhla ve třech kolech v minulém roce a byla projednána třikrát ve vládě, dále výsledky výběrových řízení. V dalších kolonkách potom máte uvedeny rozdíly.

Dosud proběhla výběrová řízení pro okresy Jihočeského, Severočeského, Západočeského, Východočeského a Středočeského kraje. Výběrové řízení na Prahu sice proběhlo, ale výsledky ještě nebyly zpracovány. Přehledně jsou výsledky o proběhlých řízeních uvedeny v této tabulce.

Ke dni 20.2.1998 došlo oproti současnému stavu k návrhu na redukci o 11 769 lůžek pro akutní péči, z nichž 4406 lůžek je doporučeno pro transformaci pro péči následnou, dlouhodobou.

Transformace celé nemocnice pro poskytování následné péče byla dosud doporučena u těch nemocnic, které teď vyjmenuji, a některé z těchto nemocnic samy do výběrového řízení, resp. do své nabídky, již tuto transformaci uváděly. Jedná se o: Krkonošskou nemocnici Vrchlabí, nemocnici Moravská Třebová, NSP Vysoké Mýto, Aeskulap Červená Voda, nemocnice Aš, nemocnice Svatý Jiří, Plzeň, nemocnice Hořice, VITA, s.r.o., Duchcov, DOCTUS, s.r.o., nemocnice Tanvald, nemocnice Vejprty, REMED Meziboří, NSP Žatec, Medicína Podbořany, nemocnice Vimperk, nemocnice Pod Holým vrchem, NSP Český Brod, Železniční nemocnice Nymburk, nemocnice Městec Králové, ZZS Kralupy n. Vltavou, nemocnice Měšice, Medihelp, s.r.o., Sanatorium MUDr. Šírka, nemocnice Třebotov, městská nemocnice Roztoky.

Na základě zhodnocení výsledků výběrových řízení v intencích podmínek uvedených ve stanovisku vyhlašovatele a s vědomím nutnosti zajištění dostupnosti akutní péče v dané lokalitě a potřebného počtu lůžek následné péče v celém regionu doporučuje ministerstvo v příloze Stanoviska těmto výše uvedeným nemocnicím, aby:

1. Předložily po konzultaci a schválení příslušným okresním úřadem studii zajištění následné péče zohledňující lokální spádovou potřebnost a definující nezbytnou potřebu pomocného technického dovybavení pracoviště k zajištění kvalifikované ošetřovatelské či rehabilitační péče o pacienty. Jedná se o nezbytné pomůcky a rehabilitační techniku, která v současnosti není v zařízení k dispozici. Ministerstvo je připraveno vyhodnotit tyto projekty a zvážit míru dotační pomoci k zajištění kvalitního a racionálního fungování této potřebné péče.

2. Předložily ministerstvu studii zajištění ambulantní, event. semiambulantní jednodenní akutní zdravotní péče (stacionář) v oborech, které jsou v současnosti v jeho zdravotnickém zařízení zajišťovány formou lůžkové péče a nebyly komisí výběrového řízení a stanoviskem vyhlašovatele doporučeny k zařazení do smluvní sítě zdravotních pojišťoven pro lůžkovou péči. Ministerstvo na základě podkladů uchazeče navrhuje po ověření potřebného komplementu zřízení těchto ambulantních služeb, event. jejich zajištění v nepřetržitě dostupném režimu. Pokud uchazeč předloží návrh nebo projekt ambulantního, event. semiambulantního využití svého zdravotnického zařízení při splnění těchto podmínek, je ministerstvo připraveno podpořit rozšíření smluvní ambulantní sítě v rámci výběrových řízení na poskytování ambulantní zdravotní péče jednáním s příslušnými okresními úřady i zdravotními pojišťovnami.

3. Předložily ministerstvu zdravotnictví a příslušnému okresnímu úřadu studii na možné zřízení stanice akutní lékařské péče "emergency", která by zajišťovala nezbytnou akutní zdravotní péči ve vazbě na rychlou záchrannou službu, zohledňující a zdůvodňující lokální i regionální potřeby, a to ve variantě:

a) sdružené, to je tam, kde je v současnosti zřízeno stanoviště rychlé záchranné služby nebo by bylo účelné a možné ho zřídit,

b) oddělené, to je tam, kde není v současnosti stanoviště rychlé záchranné služby, kde nejsou podmínky pro jeho zřízení nebo jeho zřizování není účelné, neboť již existující stanoviště je v optimální dojezdové vzdálenosti.

Ministerstvo zdravotnictví je připraveno ve spolupráci s okresními úřady a zdravotními pojišťovnami tyto studie posoudit před dokončením výběrových řízení tak, aby potřebné následné projekty mohly být zařazeny do harmonogramu realizační fáze restrukturalizačního procesu.

Studie může obsahovat kteroukoliv z variant či jejich kombinace s ohledem na místní potřebu. První verze návrhu řešení těchto forem zajišťování péče bude zaslána do jednoho měsíce od obdržení stanoviska ministerstva.

Varianta 2 a 3 je doporučena k realizaci i zařízením, kterým nebyla výběrovým řízením doporučena žádná smlouva na poskytování lůžkové péče. K dnešnímu dni jsou to tato zařízení: NSP Lomnice n. Popelkou, Gyncentrum Trutnov, Gynmed Pardubice, PARTUS Pardubice, nemocnice Eliška Karlovy Vary, nemocnice Jaroměř, nemocnice Humpolec, POLYGYN Kolín, PP Klinika.

Některá zařízení jsou předurčena k poskytování vysoce kvalitní ambulantní a semiambulantní péče, a k tomu má právě přispět vše, co jsem v předchozích okamžicích přečetla.

K dalšímu osudu procesu restrukturalizace bych chtěla říci následující. Vlastní proces výběrových řízení probíhá jak po stránce organizační, tak po stránce kvality posuzování definovaných předpokladů relativně úspěšně. Na základě prvních zkušeností byl přehodnocen časový harmonogram, který je dodržován. Posuzované podmínky jsou korektně projednávány s uchazeči a celý proces je pečlivě dokumentován. Kromě nahrávky ze zápisů, se kterými uchazeči souhlasí, jsou zajišťovány podrobné písemné záznamy včetně tabulek o tajném hlasování o pořadí pro jednotlivé obory nemocnic. Dále jsou zajištěny přehledné zápisy se záznamy doporučení komise.

Hlavní vážné problémové okruhy, které vidím, jsou:

1. Negativní reakce občanů i politiků z míst, kde nemocnice neuspěla podle jejich představ. S blížícími se volbami budou tyto tendence pravděpodobně zesilovat. Koincidence kontroverzního občanského tématu rušení lůžek či celé jejich nemocnice při současné silné nedůvěře zdravotníků vůči zdravotním pojišťovnám a obavy z negativních dopadů změn organizovaných státní správou umožňují i politizování tohoto věcného problému.

Opatření: Jedná se především o zajištění transparentnosti výběrových řízení. K předchozím stanoviskům ministra zdravotnictví, která se zasílají vítězům, jsou nyní zpracovány a rozesílány přílohy, v nichž je rozlišeno hodnocení splnění skupin definovaných kvalitativních podmínek a zvláště vyjádření k nadbytečnosti pro dané území. Stanoviska jsou rozesílána nejen všem pojišťovnám, ale také všem ředitelům příslušných nemocnic a jejich zřizovatelům.

Rozsah i forma zveřejněných informací o plnění kvalitativních podmínek pro veřejnost bez souhlasu příslušné nemocnice jsou toho času předmětem zadaného právního ověřování experty a já jsem přesvědčena o tom, že bude možné najít konsenzus a schůdnou cestu, jak tyto informace zveřejnit, aniž by byly předmětem dalších soudních či mediálních problémů.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP