Pátek 27. února 1998

(pokračuje Roithová)

h) Zhodnocení harmonogramu změn smluvních podmínek podle výsledku výběrových řízení s přihlédnutím k harmonogramu připravenosti ze strany nemocnic.

ch) Nástin investiční strategie státu a rekonstrukce, výstavby a obnovy přístrojové technologie s ohledem na výslednou síť smluvních zařízení.

i) - Velmi podstatný bod - vyhodnocení námitek uchazečů a veřejnosti. Dosud uplatněné námitky na Ministerstvu zdravotnictví k mým rukám nemají charakter procedurální stížnosti, ale vyjadřují odůvodněnou obavu ze zajištění dostupnosti péče ve specifických oblastech a dále popisují problematiku majetkových a ekonomických dopadů. Ministerstvo zdravotnictví zvolilo přístup individuálního projednávání závažných případů na úrovni ministryně. Výsledkem je dopracování studií těchto oblastí.

Před zahájením vlastní realizace bude zpracován harmonogram, který bude po projednání se zdravotními pojišťovnami předložen vládě.

Dovolte mi, abych obrátila vaši pozornost k tomuto materiálu, který máte také v předložených materiálech, kde plán harmonogramu dalších kol výběrového řízení, včetně plánu zhodnocení důležitých dopadů a návrhů harmonogramů realizace, včetně vlastní realizace, je v tomto harmonogramu uveden.

Vlastní realizace řízené restrukturalizace je druhým krokem a bude probíhat od druhého pololetí 1998 do konce roku 2000 na základě schváleného harmonogramu, který bude podkladem pro plánované změny ve smluvních vztazích, budou rozpracovány úkoly pro realizaci strukturální fáze procesu. Za plnění budou zodpovídat okresní úřady, Ministerstvo zdravotnictví, zdravotní pojišťovny a ředitelé nemocnic a léčeben, podle charakteru úkolu. Plnění bude kontrolovat Ministerstvo zdravotnictví, které bude informovat o průběhu vlastní realizace vládu.

Kvalitativní fáze transformace vyžaduje zpracovat samostatný projekt, který ministerstvo v první verzi vypracuje do konce května 1998. Postupná a trvalá realizace tohoto rozsáhlého projektu ovlivní zásadním způsobem růst kvality a výkonnosti i budoucnosti, včetně ...

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Prosím kolegu Eduarda Zemana, pokud jemu zvonil mobil... (poslanec Zeman to popírá), pak v tom případě se mu omlouvám, poněvadž kolega, kterému zvonil mobil, právě uprchl ze sněmovny. Pokračujte, paní ministryně.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Zuzana Roithová: ... růst kvality a výkonnosti systému do budoucnosti, včetně dalších změn struktury a kapacity sítě zařízení, která čerpají finanční prostředky z veřejných zdrojů a jsou součástí této veřejné sítě. Takto připravený systém lépe zvládne narůstající problém rostoucího rozsahu a nákladovosti zdravotní péče, vyvolaný také trendem stárnoucí populace v ČR po roce 2000.

A nyní mi dovolte věnovat se kapitole "Dosavadní průběh vlastních výběrových řízení".

Ministerstvo vyhlásilo na žádost zdravotních pojišťoven první základní kolo formou inzerátu ve Zdravotnických novinách, a to na lůžkovou péči, ve třinácti oborech akutní zdravotní péče, se stanoveným cílovým ukazatelem 4,5 lůžka na tisíc obyvatel a na kapacity pro dlouhodobou péči v nemocnicích a léčebnách pro dlouhodobě nemocné.

V současnosti je vypisováno druhé kolo výběrového řízení a poskytování celého spektra následné péče, do kterého vstoupí odborné léčebné ústavy. Výběrové řízení na specializovanou péči indexace 0,5 lůžka na tisíc obyvatel a vysoce specializovanou zdravotní péči, jejíž potřebnost bude posuzována individuálně mimo indexace vzhledem k její vysoké medicínské a ekonomické náročnosti, bylo zveřejněno 6.2.1998 ve Zdravotnických novinách.

Kritéria pro rozhodování komise.

Členové se seznamují s nabídkami před zahájením řízení, nabídky obsahují podrobné informace o činnosti, ekonomice, technickém a personálním vybavení, součástí je rozbor stížností a řada dalších materiálů, které jsou strukturovány podle formuláře pro vypracování nabídky a materiálu příloha č. 2, který máte na konci označen jako přílohu 2c) Seznam dokumentů a podmínky pro uchazeče.

Uchazeči nabídku potom ústně doplňují při jednání komise podle cílených dotazů členů komise. Členové komise výsledky svého hodnocení zaznamenávají do tabulky posuzovaných předpokladů a v pokynech ministra a v jednacím řádu jsou podrobně uvedeny všechny právní a administrativní náležitosti tohoto procesu. V jednání se posuzují:

1. Kritéria podle § 51 zákona č. 48, to jsou disciplinární opatření, uložená podle zvláštního zákona, etický přístup k pacientům, stížnosti na poskytování zdravotní péče, nedostatky v hospodaření včetně daňových nedoplatků.

2. Předpoklady pro poskytování lůžkové zdravotní péče podle oborů, jež jsou podrobně uvedeny v publikovaném materiálu ministerstva z 25.9.1997 a budou také poskytnuty Poslanecké sněmovně jakožto příloha plnění usnesení Poslanecké sněmovny.

Hlavní posuzované oblasti v tomto materiálu jsou: Základní požadavky na spektrum zdravotnických činností podle jednotlivých oborů, dále požadavky na personální a přístrojové vybavení podle jednotlivých oborů, splnění dispozičních požadavků, požadavky na zajištění komplementu, laboratoře a další diagnostické služby, požadavky na dostupnost a spektrum konziliárních služeb a další specifické požadavky.

Třetí oblastí kritérií, která hodnotí výběrové komise, jsou komplexnost a provázanost zdravotní péče a služeb uvnitř nemocnice i vně se zvláštním důrazem na odborné souvislosti, například zajišťování akutní neurologické péče ve vazbě na dostupnost speciálních diagnostických a léčebných metod, nebo podmíněná nepřetržitá dostupnost ORL pro akutní pediatrickou péče atd.

Čtvrtou oblastí posuzovaných kritérií jsou počty odborných výkonů, zvláště v chirurgických oborech, provedených ve srovnatelném časovém úseku. Jde o podmínku k zajištění dostatečné erudice zdravotnických pracovníků, aby zdravotní péče byla kvalitní a pracoviště efektivní. Tady výběrová komise využívá obrovského objemu informací, které zpracovala v přehledném způsobu Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Pátou oblastí posuzovaných kritérií je hodnocení dostupnosti pro dané území. Členové komise posuzují rozsah potřebnosti zdravotní péče podle oborů na základě indexací optimálního počtu lůžek v oboru na deset tisíc obyvatel, stanovenou ministerstvem, která se prakticky shoduje s indexací propočtenou Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Dále údaje o přirozené migraci pacientů mezi okresy. Zde je využíván počítačový program VZP a dále informační údaje Ministerstva zdravotnictví. Jde o kombinaci dokladovaných počtů pacientů z jiných okresů ČR ošetřených v nemocnicích posuzovaného okresu a pacientů posuzovaného okresu ošetřených naopak zase v nemocnicích ostatních okresů. Společně s přehledem nabídky uchazečů jsou výše uvedené údaje zpracovány do tabulek, které jsou součástí zápisu a dokladů o výběrovém řízení.

Dále komise posuzuje potřebnost na základě doporučených spádových území k daným počtům obyvatel pro jednotlivé obory, publikované v materiálu ministerstva, a informací, které poskytují komisi přítomní zástupci státní správy, kteří jsou přítomni jako poradci, a zdravotnických zařízení, zohledňující lokální podmínky geografické, demografické, výskyt specifických chorob např. v průmyslových oblastech, počty úrazů atd.

Výsledné hlasování komise.

Komise přijala zásadu pro rozhodování o pořadí na základě hodnocení míry splnění všech požadavků v porovnání s ostatními uchazeči, a to při kombinaci splnění odborných podmínek, včetně míry komplexnosti služeb a potřebnosti lůžkové kapacity pro území. Stanovisko je zasíláno uchazeči, zdravotním pojišťovnám a přednostům okresních úřadů, resp. zřizovatelům. Doporučení o počtu lůžek pro obory se opírá o pořadí uchazeče s ohledem na zajištění ekonomičnosti provozu, např. minimální velikost oddělení pro směnný provoz atd.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP