Čtvrtek 26. února 1998

(pokračuje Tošovský)

Vstup do Evropské unie nutně patří mezi naše zahraničněpolitické priority. Proto musím říci, že vláda přijala s uspokojením rozhodnutí lucemburského summitu zahájit letos na jaře rozhovory o přistoupení České republiky k Evropské unii a nyní jsou připravovány strategie tohoto přistupování. Evropskou komisí je připravováno tzv. přístupové partnerství. České strana naopak připravuje národní program přistupování. To jsou velmi široké programy, které budou zahrnovat strategii vstupu České republiky do Evropské unie, protože jestliže bude dobře tato strategie udělána, tak samozřejmě při respektování nutnosti být co nejdříve v Evropské unii to umožní pravděpodobně snížit případné náklady, které by mohly vzniknout se vstupem České republiky do Evropské unie.

Zahájení rozhovorů s vybranými kandidátskými zeměmi bude 31. března letošního roku. Každý orgán státní správy připravuje svůj tzv. poziční dokument z okruhu své působnosti. Tyto poziční dokumenty vycházejí z vyhodnocení legislativy Evropské unie v porovnání s Českou republikou. Chci říci, že nestačí jen studovat články Evropské unie, že tady bude potřeba legislativní proces, který udělá kompatibilní naši legislativu s legislativou Evropské unie.

Vláda bude na svém mimořádném zasedání v pondělí projednávat poziční dokumenty předložené jednotlivými resorty, a těchto dokumentů je - pokud se nemýlím - 26. Zpracování těchto pozičních dokumentů bude východiskem pro mandát, který dostane česká delegace pro vstupní jednání.

Závěrem bych chtěl uvést, že tato příprava na vstup je teprve na začátku, že bude znamenat podstatné změny jak v právním řádu, tak v tom přizpůsobování ekonomiky, že to musíme dobře zvládnout, abychom zakotvili ve stabilizovaném politickém a ekonomickém prostoru, z čehož by mohli mít prospěch prakticky všichni naši občané.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Teď se ptám pana kolegy Krampery, zda chce přednést doplňující otázku. Je tomu tak. Slovo má pan kolega Krampera.

 

Poslanec Zdeněk Krampera: Děkuji, pane předsedající. Musím dokonce tentokrát doplňující otázku vznést, protože pan předseda vlády, bohužel, opět ty hlavní záležitosti nevysvětlil.

Musím znovu předestřít, že jsem se ptal, proč není veřejnost seznámena, a to velmi důkladně, se smlouvou o Evropské unii, proč se nevede diskuse o této smlouvě o Evropské unii, proč cenzura sdělovacích prostředků vše zamlčuje.

Za další, sám, pane předsedo vlády, víte, že smlouva o Evropské unii bude nadřazena Ústavě České republiky, čili už to samo o sobě znamená velkou ztrátu suverenity. Na články, které jsem vám zde odrecitoval, jsem bohužel také nedostal odpověď. Jsou to velmi nebezpečné články a netýkají se vůbec ekonomiky, týkají se bezpečnosti a týkají se do budoucnosti potlačování práv našich občanů.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pan předseda vlády chce reagovat? Je tomu tak. Slova se ujme předseda vlády pan Josef Tošovský.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Pane poslanče, nevím nic o tom, že by smlouva o Evropské unii byla nějakou tajnou smlouvu, čili kdo má zájem, tak se k ní rozhodně může dostat.

Chtěl bych ale říci, že budou zahájena jednání o přístupu. Samotný vstup do Evropské unie je záležitostí několika let a naši občané se budou moci k tomu vyjádřit. Předpokládám, že by v tomto případě bylo správné referendum.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Dámy a pánové, protože to byla dvacátá, a tedy poslední ústní interpelace vznesená na předsedu vlády České republiky na 20. schůzi Poslanecké sněmovny, vyhlašuji podle § 111 jednacího řádu přestávku do 17 hodin.

(Schůze přerušena v 16.45 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP