Čtvrtek 26. února 1998

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pan kolega Maixner si přeje předsedovi vlády položit doplňující otázku. Prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Pavel Maixner: Pane předsedající, vážení hosté, vážený pane premiére, mrzí mě, že i ty interpelace, které vycházejí z podstaty vaší bývalé práce, nejsou odpovězeny podle položených otázek.

Přesto se vás chci ještě zeptat na jednu otázku týkající se České národní banky, a to je případná rekonstrukce, která se chystá u České národní banky, a vy jako bývalý guvernér České národní banky jistě víte, kolik tato rekonstrukce má stát. A odhaduje se, že tato rekonstrukce bude stát částku 3-5 mld. korun. Myslím si, že tato astronomická částka není adekvátní stavu naší ekonomiky, a domnívám se, že to není rozhodně prioritou České republiky. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pan předseda vlády Josef Tošovský se ujme slova.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Vážený pane poslanče, k doplňující otázce bych znovu jenom dodal, že v současné době mohu být interpelován jako předseda vlády, ale skutečně Českou národní banku neřídím, ani nijakým způsobem do jejího hospodaření nezasahuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme k další interpelaci pan kolega Krampera, připraví se pan kolega Vrcha.

 

Poslanec Zdeněk Krampera: Děkuji, pane předsedající. Pane předsedo vlády, poslední den loňského roku byl v České republice poznamenán neradostným novodobým rekordem. Počet nezaměstnaných totiž stoupl na 268.902 osoby, což představuje 5,2 % disponibilních pracovních sil v České republice. Přitom podporu, která podle posledních údajů dosahovala v průměru 2504 korun, dostávalo něco přes polovinu nezaměstnaných. Ostatní na podporu ztratili nárok, a to většinou proto, že nenašli uplatnění ani během 6 měsíců, kdy je tato dávka poskytována, nebo neplnili své povinnosti vůči úřadům práce. Tato skupina nezaměstnaných se tak dostala do sítě sociální pomoci a podpory.

Bez zajímavosti určitě není, že podpory nezaměstnaným během posledního čtvrtletí klesly. Tato skutečnost souvisí i s vývojem průměrné mzdy v České republice, která klesla od června do října 1997 z 11.026 Kč na 10.490 Kč.

V těchto souvislostech se vás proto ptám, jaký je k 31.1.1998 skutečný stav počtu nezaměstnaných, který od nového roku nabyl velmi drastických rozměrů. Sdělovací prostředky v České republice již tato čísla zcela záměrně zamlčují.

Poslední informace, kterou jsem zjistil, je, že na okrese Vyškov přesáhla míra nezaměstnanosti již 14 %, čímž byl překonán stav údajné nejvyšší nezaměstnanosti na Mostecku 12,3 %.

Pane předsedo vlády, cítíte se i vy jako člen polistopadové vládnoucí garnitury a spolulikvidátor finančního a měnového systému v České republice za tento stav spoluzodpovědný? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slovo má předseda vlády pan Josef Tošovský.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Vážený pane poslanče, Česká republika a česká ekonomika se vyznačovala extrémně nízkou mírou nezaměstnanosti od počátku ekonomické transformace a tato nezaměstnanost patřila mezi nejnižší mezi zeměmi, které procházejí obdobným procesem transformace. V našem případě příčiny toho, že míra nezaměstnanosti byla nízká, byly následující:

Byla zde počáteční vysoká míra participace žen a zejména důchodců, která umožňovala snižovat zaměstnanost bez dopadu na růst nezaměstnanosti.

Dále uvolňovaná pracovní síla, zejména z průmyslu, ale zčásti i z jiných sektorů ekonomiky, byla absorbována zejména sektorem služeb, který zaznamenal prudký rozvoj po roce 1990, a také rozvojem malých a středně velkých podniků.

Dalším důvodem, proč míra inflace byla nízká, byla i skutečnost, že jen postupně probíhala restrukturalizace podnikové sféry, což se projevovalo v přetrvávající přezaměstnanosti v řadě podniků a v nízkém růstu produktivity práce.

Tyto faktory, které jsem uvedl, se v podstatě vyčerpaly nebo vyčerpávají a míra nezaměstnanosti dosáhla koncem ledna t.r. podle mých čísel 5,6 % celkového stavu zaměstnaných.

Současnou situace lze tedy charakterizovat tím, že klesá počet volných pracovních míst a zároveň se zvyšuje počet uchazečů o zaměstnání.

A vy jste uvedl jeden region. Moje informace jsou takové, že k tomu dochází v podstatě víceméně plošně, tzn. ve všech okresech a zároveň i ve všech skupinách nezaměstnaných, včetně osob se středoškolskou a zčásti i vysokoškolskou kvalifikací.

V souvislosti s váznoucí tvorbou nových pracovních míst roste i počet uchazečů na jedno volné pracovní místo. Dochází tedy k prohlubování problému při umisťování nezaměstnaných na trhu práce.

Musím bohužel říci, že i v letošním roce, tedy v roce 1998 očekáváme určitý nárůst nezaměstnanosti, a vláda má pouze omezené možnosti tento růst brzdit. Vláda se bude snažit zabezpečit určité přibrzdění růstu nezaměstnanosti následujícím způsobem:

Ve smyslu svého programového prohlášení navrhne novou formu podpory malých a středních podniků. Dál bude odbourávat překážky v podnikání. Rovněž bude optimalizována síť škol více s ohledem na potřeby trhu práce. Vláda bude také podporovat další rozvoj trhu s byty, zejména pomocí zvýhodněných hypotečních úvěrů, a tím napomáhat větší mobilitě pracovních sil. A zároveň bude vláda rovněž podporovat programy a projekty v rámci politiky zaměstnanosti.

Musím říci, že vláda si je vědoma sociálních důsledků rostoucí nezaměstnanosti, která - znovu ovšem říkám - zůstává jednou z nejnižších mezi ekonomikami v transformaci.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji panu předsedovi vlády a táži se pana poslance, zda chce položit panu předsedovi vlády doplňující otázku. (Souhlas.) Je tomu tak, slova se ujme pan kolega Krampera.

 

Poslanec Zdeněk Krampera: Děkuji, pane předsedající.

Musím bohužel konstatovat, že se dostáváme do stejné situace jako s panem premiérem Klausem a jaksi si zásadně nerozumíme.

Pane předsedo vlády, neptal jsem se jaksi na inflaci, kterou jste zakomponoval do své odpovědi, spíše hlavně na nezaměstnanost. Před chvílí jste zde odpověděl mému kolegovi Pavlu Maixnerovi, že hospodářství státu je velice zdravé. Čili toto je velice protichůdné stanovisko, protože zdravé hospodářství státu nemůže vykazovat takovýto drastický nárůst nezaměstnanosti.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP