Středa 11. února 1998

(pokračuje Exner)

Dává naopak na srozuměnou, že takové pokusy mohou celé akcesní jednání zkomplikovat a protáhnout a potenciálně ohrozit i ratifikační procesy protokolu o přistoupení v členských zemích aliance." Konec citátu.

Domnívám se, že bychom mohli možná spolu konstatovat, že jsou blahoslavení chudí duchem, kteří jsou přesvědčeni, že suverenita naší země zůstává nedotknuta a že není proč ptát se občanů, jestli si přijetí takovýchto závazků přejí. Na NATO vynaložíme mnoho peněz nesmírně potřebných jinde. Naši občané - jak už před chvílí bylo řečeno - jsou znásilňováni propagandou, aby souhlasili, aby byl posílen a ochraňován současný politický trend, a nemají žádnou jistotu skutečné ochrany. Dokonce ani jistotu, že skutečně budou dodrženy závazky, které ostatní převezmou. V souvislosti s úsilím o vstup do NATO a Evropské unie mají přinést ještě více obětí. Ale proč? Naši lidé si zaslouží zlepšování sociální a hospodářské situace, ne oběti. Více než 36 milionů nezaměstnaných, nepotřebných zaměstnanců ve vyspělých zemích Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj, to není ochrana lidských práv, to není život pro lidi.

Pokud jde o ty sliby, ještě bych tady dodal, že jsme dostali určité poučení v této oblasti, jak se mohou dodržovat sliby. Podle podepsané a už citované dohody o spolupráci Ruska a NATO bude NATO dbát zájmů Ruska a všechny důležité věci projednávat. Ale je to sotva půl roku, co agentury hlásily z Vilniusu: Albrightová ignorovala námitky Ruska proti nabídce kandidatury všem pobaltským republikám. Stejně později byly ignorovány námitky proti některým pasážím tzv. Baltické charty.

Nyní mi dovolte, abych se věnoval trochu předkládací zprávě a vašemu vystoupení. Musím vás upozornit na slovník předkládací zprávy. Budu vám citovat některé použité výrazy: historická výzva, životní zájem, jedinečná příležitost, jinde jedinečná možnost, nejefektivnější politicko-bezpečnostní uskupení, trvalý úkol, jediná skutečně účinná mezinárodní obranná organizace, záruka dlouhodobé stability, pevné zakotvení, dokonce i výraz budovat byl očištěn zase od minulých nánosů a je používán, když se ženeme do Severoatlantické aliance. Jinde se hovoří o řešení dnešních a budoucích výzev. Tyto výrazy z předkládací zprávy jste dnes ještě doplnil slovy: nejúčinnější cesta, bezprostřední bezpečnostní výhoda, unikátní organizace.

Pane předsedo vlády, měl jsem za to, že nejrůznější nabubřelá slova jsme si už všichni odvykli používat, že jsme to pokládali za příznak minulosti a že už se k tomu nevrátíme. Co vás asi vedlo k tomu, že jste v předkládací zprávě a ve vašem projevu použil právě taková slova? V předkládací zprávě se dále hovoří s velkou upřímností: V roce 1994 se NATO rozhodlo podílet se na ukončení války v bývalé Jugoslávii. To je ale rozšířením působnosti nad rámec Severoatlantické smlouvy. Je to rozšířením působnosti, jak vyplývá z nové koncepce bezpečnosti NATO z roku 1991, je to ale nad rámec toho, co říká Severoatlantická smlouva v prvních šesti článcích. Musím zde zmínit také to, že nebýt článku pět Severoatlantické smlouvy a z něj odvozeného článku šest, byla by to smlouva jen o demokracii, bezpečnosti a míru. Ale jak už zde dnes správně připomněl pan předseda Poslanecké sněmovny Zeman, právě tyto články jsou hlavní.

V předkládací zprávě se hovoří o cíli - co nejrychlejší vstup do NATO a Evropské unie. Chci se vás zeptat: nemáme ještě dost zkušeností s rychlostí na úkor rozumu například v oblasti ekonomiky? Přeneseme to nyní i do bezpečnostní oblasti a budeme na konci mít podobné výsledky, jako máme po osmi letech v ekonomické oblasti v naší zemi?

Pokud jde o madridská rozhodnutí, hovoří se tam o přípravě budoucích společných operací s novými zeměmi. Kde, s kým a proč? Hovoří se o tom, že je třeba napomoci tomu, aby se operace vedené evropskými státy prováděly s podporou NATO. Rozumím tomu ale také tak, že to má být s kontrolou NATO. Proč i státy, které nejsou členy NATO, mají být tímto způsobem kontrolovány?

Dále se konstatuje v předkládací zprávě, že akcesní rozhovory už potvrdily vůli České republiky vstoupit. Ta ale, pane předsedo vlády, nebyla dosud projednána. Ta je projednávána až dneska. Není žádný záměr, plán ani důvod rozmístit jaderné zbraně na území nových států. Ano, jde tady o jednostranný závazek NATO z prosince 1996. Není smluvně podchycen a od jednostranného závazku lze také jednostranně odstoupit, a to i v tom případě, že také Česká republika udělala podobný jednostranný závazek. Analogicky jsme udělali my i NATO závazek, že se nebude dále rozmísťovat v aktuální situaci podstatné množství vojenských sil na území nových států. To je spojeno s tím, že také plně souhlasíme v Evropě s jaderným rozměrem.

Pane předsedo vlády, tuto otázku bych si skutečně rád nechal vysvětlit. Nehodláme to žádným způsobem zpochybňovat. Znamená to tedy, že jaderné zbraně jsou přípustné, dokonce se připouští ten první úder, a to na strategické, taktické i operační úrovni. Ještě před formálním ukončením rozhovorů - píšete - byl informován parlament. Ano, skutečné ukončení ale bylo bez projednání v parlamentu. Projednáváme až dnes. Byla jenom informace výborů, jak sám konstatujete, a to jenom dvou.

Pokud jde o další otázky, chtěl bych ještě upozornit na problematiku slibů, které nám předvádíte ve svém dnešním vystoupení. Říkáte, že členství v NATO má význam i ekonomický. Ten tkví ve zvýšení důvěryhodnosti české ekonomiky pro cizí investice či jinou mezinárodní finanční a obchodní spolupráci, v možnostech lepšího uplatnění našeho zbrojního průmyslu a možnosti zapojit se do vědeckých aktivit aliance či ekologických programů. Na jiném místě hovoříte o tom, že NATO má smysl hodnotový. Samotné spojení těch dvou slov je velmi zajímavé, ale znamená to sounáležitost s evropskou civilizací.

Chtěl bych vás upozornit na to, že jsme některé z těchto věcí, které do budoucna, až vstoupíme do NATO, slibujete, už měli. Měli jsme lepší uplatnění zbrojního průmyslu. Zde pominu, že jdeme proti svého času nesmyslným představám prezidenta Václava Havla, který paradoxně před izraelským ministrem zahraničních věcí vyhlásil svou tezi o skončení zbrojní výroby v České republice, aniž by to žádal od kohokoliv jiného na celém světě.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP