Středa 11. února 1998

(pokračuje Svobodová)

Přitom zarážející jsou výpady proti těmto lidem publikované senátorem Tigridem v Lidových novinách z 2. června 1997. Bylo by hotovým neštěstím, tvrdí Tigrid, kdyby z ideologicky motivovaných, úzce stranickopolitických výmluv a kliček, hrátek o referendu či jakési mlžné neutralitě, jsme si to my, Češi, sami pokazili, tentokrát nenapravitelně. Pan senátor má na mysli vstup do NATO. A pokračuje: "Takové řeči lze vcelku bez váhání zařadit do kategorie velezrady."

Takovou přemíru "tolerance" ze strany představitele Senátu by stěží někdo našel v jiných demokratických státech. Zařadit stoupence referenda nebo neutrality, případně jiné formy zajištění evropské bezpečnosti do kriminální kategorie velezrádců by si jinde jakýkoliv soudný politik stěží mohl dovolit. Jde-li však o prosazení vstupu do NATO, všechny urážky a nedemokratické metody jsou zřejmě povoleny. To platí i o výmyslech a zcela lživých tvrzeních o demokratičnosti vojenského paktu a jeho charitativních záměrech.

Současně je třeba poznamenat, že odpůrci rozšíření NATO nejsou žádní ideologičtí...

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Čas, paní kolegyně. Chcete pokračovat ve druhém vystoupení?

 

Poslankyně Alena Svobodová: ...stoupenci, kteří si neuvědomovali, že z geopolitických a historických důvodů musí být bezpečnost České republiky zajištěna v rámci bezpečnostního systému. Od počátku se kladla nikoliv otázka "NATO, nebo nic", ale "NATO, nebo jiný bezpečnostní systém". Přitom po ukončení studené války se nabízela cesta bezpečnostního systému tzv. evropského domu, jak o něm tehdy pozitivně mluvili např. Mitterrand, Kohl, Genscher, Gorbačov, Havel a další. Přitom bylo zřejmé, že přirozenou strukturou pro takovéto řešení byla a zůstává Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Nic také zpočátku nebránilo tomu, aby tato cesta vedla k dalším odzbrojovacím krokům, ke snížení vojenských stavů a výzbroje, k omezování vojenských rozpočtů. Jinak řečeno, k mírové dividendě, tolik potřebné pro hospodářský růst středoevropských států.

Jsme i nadále přesvědčeni, že tato cesta je jedině správná a výhodná nejen pro naši zemi, ale pro zajištění skutečné, a ne domnělé bezpečnosti a míru na našem kontinentu. Proto KSČM odmítá zapojení České republiky do vojenského paktu NATO, neboť tento neuvážený a unáhlený krok by zabránil pozitivnímu vývoji na evropské scéně a významně omezil svrchovanost naší republiky.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme paní kolegyně Čelišová, připraví se pan kolega Filip.

 

Poslankyně Květoslava Čelišová: Pane předsedající, pane premiére, i vy, kteří jste ochotni poslouchat naše stanoviska proti vstupu naší republiky do NATO.

Nejsem udivena tím, že naše sněmovna je prázdná. Ostatně tak tomu bývá vždy, když jde o zásadní věci týkající se naší země. Udivuje mě ale dnes kromě toho, že tady je minimum poslanců z vládní koalice, že jsou zde pouze tři poslanci ze sociální demokracie. Myslím si, že to o lecčems vypovídá a že by si voliči měli udělat svůj úsudek o tom, co se jim jednou stranou slibuje a druhou stranou neplní.

Co říci k tomu všemu, co zde dnes již zaznělo. Přiznám se vám, že jsem překvapena - a ne poprvé v této sněmovně - že desetitisíce podpisů občanů proti vstupu naší republiky do NATO pro tuto sněmovnu nic neznamenají. Jsem překvapena ale i vystoupením některých žen v tomto parlamentu, a to průřezem všech politických stran vládní koalice a sociální demokracie k celé této situaci. Myslím si, že ženy by se k této otázce měly postavit trochu jinak než leckdy ješitní muži, kteří si myslí, že jsou těmi nejschopnějšími, kteří jsou schopni řídit tuto zemi bez porady s druhými.

Ráda bych slyšela odpověď na otázky, na které se mě voliči ptají. Proč se tak bojíte, vy, vládní garnituro, vyhlásit lidové referendum o vstupu do NATO? Bojíte se, že za slíbený groš byste nemohli splnit své závazky v případě, že naši občané řeknou své ne?

Pomalu každý den jsme přesvědčováni o tom, že finanční náklady České republiky při vstupu do NATO se rovnají jedné večeři. Chtěla bych se zeptat, o jakou večeři se jedná? O večeři českého starodůchodce, či o večeři pana Koženého? Tato demagogie z vaší strany nemá obdoby. Nikdo dnes nechce z vládních míst otevřeně říci, jak velká je finanční zátěž při případném vstupu do NATO, a tak půjdou stranou byty, zdravotnictví, školství i kultura, pane Uhde, pokud za kulturu nepovažujeme slaboduché reklamy televize Nova "NATO - co vy na to?". Bohužel i veškerá sociální politika jako taková, o zemědělství a celkovém hospodářství samozřejmě nemluvě.

Uvědomuje si někdo z vás vůbec dopad vstupu do NATO, ztrátu státní suverenity, protože všechny kroky zahraniční politiky se musí konzultovat s vedením NATO? Uvědomuje si někdo, že naše případná účast na vojenských akcích proti Iráku je naprosto scestná? Koho budou naši vojáci hájit? Čí zájmy? Budou snad touto svojí účastí hájit suverenitu a demokracii naší České republiky? Chcete mi říci, že naše malá česká armáda nebo skupinka vojáků, jak o ní hovoří pan prezident Havel, něco zachrání? Není to jen snaha o získání teritoria?

Jestliže se dnes podíváme na naše jednotky SFOR a připustíme, že řada vojáků jde do těchto služeb dobrovolně s vidinou vylepšení svého finančního zabezpečení, nemáte pocit, že i zde jsme přišli o nemálo mladých životů?

Dnes tedy vstoupíme do NATO. Naši synové se na rozkaz stanou zahraničními žoldáky a české mámy budou čekat, jestli se jim ve zdraví vrátí. Nebo je představa vládní koalice a bohužel i sociálních demokratů taková, že budou dále utahovat opasky takovou měrou, že slušný život v případě přežití zabezpečí pouze vojenská služba v NATO? Položme si ale otázku, koho budou povolávat vojska NATO do svých služeb v příštích letech, když při současných ekonomických podmínkách klesla porodnost v České republice pod bod mrazu. Že bychom začali společně reálně přemýšlet, že by zde padaly solidní návrhy a protinávrhy k tomu, co by bylo pro naši zemi nejlepší?

V tomto státě jsou jistě důležitější věci k řešení a hlavně se nezapomínejme ptát občanů na jejich názor, protože těch se to bude týkat především. Už vidím všechny ty, kteří v televizi Nova troubí do NATO, jak do těchto sil vysílají své vojenskou službou povinné děti. Vojenská a ekonomická uskupení jsou účelová a nemají přece nic společného s morálkou, svobodou a demokracií.

Naprostá většina obranných akcí NATO byla vždy vedena s cílem změny politického režimu, k udržení postavení vládnoucích elit a surovinových zdrojů. Válečné troubení prezidenta Clintona vůči Iráku a vyzývání - promiňte mi - madam Albrightové, která po x letech najednou zjistila, že pochází z naší České republiky, k účasti našich dětí tamtéž, to jenom potvrzují.

Co říci závěrem. Pravice České republiky jako aktér a představitel novodobých zbohatlíků, privatizátorů a restituentů k zachování svého panství usiluje o urychlený vstup do NATO v přesvědčení, že jim zabezpečí nejméně na 20 roků - dříve totiž nelze z NATO vystoupit - nezvratnost majetkového převratu.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP