Středa 11. února 1998

(pokračuje Smetana)

Britský list The Guardian uvedl v polovině minulého roku. Cituji: "To nejlepší, co otupělé české a maďarské síly mohou v současné době dát dohromady, je na každé straně několik praporů a hrstka bojových letounů. V české armádě je mnohem více plukovníků než vojáků jiných hodností, tisíce nadbytečných důstojníků, jejichž hlavní starostí je přežít. Jediné zaměstnání, které by dostali, je obsluha v nemocnicích." Tolik deník The Guardian.

Vážený pane předsedající, dámy a pánové, polistopadová vláda se vehementně snaží vetřít do NATO a nevynechává přitom jedinou příležitost hnát naše vojáky do pochybných dobrodružství pod patronací USA na upevňování jejich mocenských pozic. Je více než nutné si uvědomit, že případným vstupem do NATO vstupujeme na pole multinárodních zájmů a stáváme se bezmocnými pěšáky ve hře globálních geopolitických zájmů. Proč se zříkat nároku zásadně určovat svoji politiku v zahraničí a podřizovat se zájmům těch, tj. Německa a USA, kteří tvoří páteř vojenského paktu NATO. Jestli si někdo myslí, že vstupem do NATO by byla možnost opakování Mnichova či Jalty zažehnána, tak se mýlí. Zájmy mocenských struktur budou vždy nadřazeny zájmům ostatních. To vám řekne každý znalec mezinárodních vztahů a zejména politiky....

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Čas, pane kolego.

 

Poslanec Martin Smetana: Pane předsedající, žádám o dalších 10 minut.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Prosím.

 

Poslanec Martin Smetana: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych se stručně zmínil také o naší armádě. Armáda České republiky je stále velikým molochem neúměrně zatěžujícím státní rozpočet. V současné době není naše země nikým vojensky přímo ohrožena. Boj je dnes veden ekonomickými nástroji a SPR-RSČ již léta navrhuje vybudovat malou profesionální armádu, která by neúměrně zatěžovala státní rozpočet a která by byla nasazována do boje proti vzrůstající kriminalitě, proti mafii a organizovanému zločinu vůbec. Jen takto má naše armáda šanci získat opět důvěru společnosti, kterou v uplynulých letech ztratila. Naše armáda by neměla být nikdy nasazována mimo území republiky. Jsme malá a ne tak bohatá země a konečně svých problémů máme dost. Naši vojáci by se neměli zúčastňovat takových dobrodružných akcí jako např. v Bosně či Iráku, kde v podstatě vystupují v roli okupační armády a svým nasazením tak pomáhají západním velmocím v pronikání na Balkán a dále na Blízký východ.

Dámy a pánové, velikost České republiky je nicotná oproti velikosti států s ní sousedících. Naše země tvoří hranici mezi bohatým Západem a chudším Východem. Tato vojenskostrategická poloha přímo předurčuje naši zemi, aby byla neutrální a svoji zahraniční politiku rovnoměrně rozložila mezi státy východní a západní. Naší snahou je klid a mírová spolupráce se všemi evropskými státy bez žádných vojenských bloků, nikoli hraní si na vojáčky a opět vstupovat do nějakého pochybného vojenského uskupení.

SPR-RSČ požaduje vyhlášení neutrality země, a tím odmítnout vstup do NATO. Nechceme druhou Varšavskou smlouvu, žádné jaderné rakety a ani druhý Mnichov či osud let šedesátých. Požadujeme zrušení všeobecné branné povinnosti. Podle našeho názoru se chlapec změní v muže i bez šikany či hlídání chátrajících vojenských skladů.

Republikáni dále ve svém programu navrhují státní suverenitu a konec závislosti na jiných mocnostech, ať již jsou na západě, či na východě. Místo podlézání bychom měli vyvíjet prostřednictvím Ministerstva zahraničí diplomatický tlak na vedení NATO k nastolení diskuse o užitečnosti tohoto vojenského paktu. Podle našeho názoru zánikem Varšavské smlouvy mělo automaticky následovat rozpuštění Severoatlantické aliance, vzniknuvší jako protiváha východního bloku. Jakékoliv přetrvávající či nové pakty, bloky apod. vedou pouze k jednomu cíli: válce.

SPR-RSČ jednoznačně odmítá vstup do Evropské unie a Severoatlantické aliance. Požadujeme však, aby tak stěžejní rozhodnutí nebylo necháno na nejužší skupině politiků, ale musí o tom rozhodnout sami občané v referendu. Mediální diskuse se musí vést v široké a celospolečenské formě za účasti všech, opakuji, všech parlamentních politických stran a hnutí. Hlas každého občana musí být vyslyšen. Znovu opakuji, že případný vstup naší země do Severoatlantické aliance či Evropské unie znamená citelné oslabení naší národní suverenity a kultury. Náš státem chráněný průmysl a zemědělství by byly ovládány cizím kapitálem a výnosy by šly někam jinam. Vstup do těchto struktur by stál obrovské prostředky, které je nutno vydat tam, kde to naši občané hlavně potřebují, tj. např. do školství, zdravotnictví, sociální oblasti atd.

V otázce bezpečnosti a obranyschopnosti země bychom byli zbaveni samostatného rozhodování a nuceni účastnit se konfliktů, jako příslušníci vojsk NATO, které by si vyžádaly oběti na životech našich vojáků, kteří by padli za zájmy cizích mocností.

Dámy a pánové, je jenom na vás, jak se rozhodnete. Vězte však, že osud České republiky držíte zatím stále pevně v rukou. Bylo by ostudou, chybou pustit ho se vstupem do NATO napospas válečným zájmům cizích mocností, které nevidí nás, občany České republiky, ale pouze strategickou polohu země, ve které žijeme.

Na závěr mi dovolte, abych touto cestou podal procedurální návrh na přerušení tohoto bodu ihned po skončení mého projevu, a to do doby, než bude projednán přerušený bod, který navrhl pan poslanec Sládek k česko-německému diskusnímu fóru a k česko-německým vztahům. Žádám, aby se o mém návrhu hlasovalo hned.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slyšeli jste procedurální návrh pana poslance na přerušení projednávání tohoto bodu. Budeme o něm hlasovat tak, jak jsme slíbili, tzn. v 17.02 hodin. Prosím, abyste se přihlásili hlasovacími kartami.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP