Středa 11. února 1998

(pokračuje Zeman M.)

Zpravidla má pravdu ten, kdo mluví tiše, nikoli ten, kdo řve.

Hypotéza č. 2: Byl napsán jeden krásný citát nukleárního fyzika. Ten citát zněl: "Promiňte mi, že vám píši tak dlouhý dopis. Ale nemám dost času na to, abych své myšlenky dokázal zkoncentrovat do stručného textu."

Přál bych si, aby poslanci této sněmovny následovali příklad nukleárních fyziků.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Nyní požádal o slovo místopředseda kolega Kasal.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane místopředsedo, dámy a pánové, já nemám připravený žádný bonmot, ale protože vím, že kolegové z klubu KSČM své výhrady směřují především k televizním divákům, považuji za nezbytné sdělit, že každý poslanec má právo vystoupit dvakrát po deseti minutách, může dokonce požádat, aby čas byl shrnut dohromady, takže 20 minut může hovořit. Poslanců KSČM, nemýlím-li se, je 22, každý si může vynásobit dobu, po kterou můžou hovořit. Ten, kdo přednáší stanovisko klubu, nemá řečnickou lhůtu omezenu vůbec, stejně tak jako předseda klubu, který může vystoupit kdykoliv. Stejně tak každý poslanec této sněmovny může vystoupit s faktickou poznámkou ke kterémukoliv vystoupení, které zde zazní. Čili o tom, že by zde nebyla demokracie, nemůže být řeč. Děkuji.

(Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: S faktickou poznámkou se hlásí pan kolega Ransdorf.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: To, co jsme tady slyšeli od kolegy Machovce, je věc, která je skutečně na pováženou, protože svědčí o tom, že kolega Machovec se patrně vyzná v zemědělství, ale v problematice, kterou projednáváme, se nevyzná vůbec, protože by nemohl tvrdit, že lze argumentaci tak složité věci vtěsnat do krátké poznámky. Kromě toho si myslím, že o příslušnosti poslance v této sněmovně nerozhoduje krátkost či délka vyjádření, ale suverénně o této věci rozhodují voliči, tím méně tedy kolega Machovec.

A ještě jedna poznámka. Velice jsem se podivil, když této, řekl bych hrubosti, zatleskal předseda sněmovny. Jestliže to je projev politického názoru, pak mi nezbývá, než se děsit okamžiku, kdy jeho strana se ujme moci.

(Potlesk v části sálu.)

A ještě chci připomenout jedno. I sportovci uznávají zásadu, že během zápasu se nemění pravidla hry. Považuji takovouto věc za unfair. V této sněmovně se to děje velice často a s požehnáním nejvyšších míst této sněmovny. Chtěl bych ještě říci poznámku k vystoupení, které jsem si připravil já. Chtěl jsem ve svém vystoupení analyticky probrat náklady na jednotlivé položky, které se týkají rozšíření NATO. Vidím, že sněmovna má stejný názor jako redaktor České televize pan Ota Černý, který prohlásil, že přece peníze nikoho nezajímají.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Vyčerpal jste přesně 2 minuty. Pan kolega Filip má přednost.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Mám jednu poznámku ke kolegovi Kasalovi. Žádný z poslanců klubu KSČM zatím nepřekročil desetiminutový limit.

(Potlesk v části sálu.)

Promiňte, pane předsedající, já jsem slyšel kolegu Kasala. Vy jste řekl, že to děláme kvůli televizi. My to neděláme kvůli televizi. Děláme to proto, že jsme přesvědčeni, že si tato věc diskusi zasluhuje.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: S faktickou poznámkou pan kolega Brožík. Ostatní vyzývám k tomu, aby byli pamětlivi jednacího řádu, k čemu slouží faktická poznámka, prosím.

 

Poslanec František Brožík: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, tento návrh, který padl z úst kolegy Janečka, rozvířil vášně, ale přesto, i když budu souhlasit s omezením řečnické lhůty, budu s ním souhlasit v momentu, kdy se předloží před projednáváním bodu. Už to tady řekl kolega Ransdorf, vzal mi to skutečně z úst, sportovci dodržují pravidla hry, nikdy ve třetí třetině si nemůžeme říci, že nebudeme pískat ofsajd a aut, a my skutečně už tak znásilňujeme jednací řád, že to je ostuda této sněmovny. Myslím si, že to je chyba vaše, pane předsedající, protože vy jste o tomto návrhu vůbec neměl nechat hlasovat v průběhu rozpravy. Děkuji.

(Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: S faktickou poznámkou pan kolega Hofhanzl.

 

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dám mimořádně za pravdu kolegovi Filipovi. Skutečně nejde vyjádřit v tak krátké době argumenty typu Saddáma Husajna nebo typu, že v 68. nám nepřišel Západ na pomoc.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: S faktickou poznámkou pan kolega Machovec. Ne. S faktickou poznámkou pan kolega Matulka.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Je to faktická poznámka adresovaná ke slovům pana předsedy sněmovny. Když srovnal inteligenční kvocient řečníka s počtem decibelů, vzpomněl jsem si, jak často pan předseda sněmovny používá jakých decibelů, naposledy dnes ráno ve vztahu k panu poslanci Krásovi. Bylo by možná dobré, kdyby si pan předseda připomenul svá vlastní slova tehdy, když se rozhodne hulákat zde jako na pastvišti. Děkuji.

(Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: O slovo požádal předseda sněmovny pan kolega Miloš Zeman.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vzhledem k tomu, že zde diskutujeme o délce řečnické lhůty, samozřejmě souhlasím s názorem, že je lépe omezit tuto délku hned na počátku rozpravy, ne až v jejím průběhu, ale pokud se setkáváme s některými hodinovými projevy, kde obsah myšlenek nebo hustota myšlenek neodpovídá délce tohoto projevu, myslím si, že je to poměrně adekvátní reakce.

Nicméně pokud jsem byl vyvolán kolegou Matulkou, chtěl bych mu sdělit tato fakta: Za prvé průměrná délka projevu Fidela Castra je 5 hodin. Rekord projevu Fidela Castra je 12 hodin. Nevšiml jsem si, že by ekonomická, sociální nebo politická úroveň Kuby byla pozitivně zkorelována s délkou těchto projevů.

(Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: O slovo se přihlásil předseda klubu KSČM pan kolega Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedající, nechtěl jsem hovořit, ale to poslední jsem považoval za urážku tohoto sboru. Já bych vážně prosil pana předsedu Poslanecké sněmovny, aby nemluvil o věcech, které nepatří v tuto chvíli na půdu sněmovny. Nemyslím si, že jsme začali rozebírat ekonomickou úroveň Kuby. Byl bych napříště rád, pokud se jí chceme zabývat, abychom se jí zabývali seriózně v řádně zařazeném bodu. Opravdu velmi vážně jsem přesvědčen o tom, že pokud se takto hodláme bavit na úkor jiných států, suverénních států, může se nám stát, že naše ekonomická úroveň klesne ještě pod úroveň těchto států, které jsou mnohým na posměch, ač o nich málo víme.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Vteřinku, hned vám předám slovo. Chtěl bych jenom říci, že když tady někdo usedne na předsednickou sesli, tak si myslím, že by měl dodržovat jednu věc: měl by se oprostit od politických postojů. Já jsem se o to vždycky snažil. To za prvé. Za druhé, neporušil jsem jednací řád, za třetí, každého, kdo požádá o technickou poznámku, se od této chvíle zeptám, zdali bude mluvit k průběhu rozpravy, anebo k proceduře. Bez toho mu nedám zkrátka slovo.

Poprosím kolegu Ransdorfa, aby se ujal slova, a požádám ho, ke které části bude mluvit.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP