Středa 11. února 1998

(Schůze znovu zahájena 16.20 hodin.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Dámy a pánové, přihlašte se svými kartami. Pokračujeme v projednávání bodu č. 58. Jistě jste zjistili, že pan kolega Krampera navrhl procedurálně přerušení této schůze na dvě hodiny. Já samozřejmě nemohu nechat o tomto návrhu hlasovat, neboť ho nepředložil předseda klubu ani jeho zástupce. S faktickou poznámkou se hlásí pan kolega Krampera.

 

Poslanec Zdeněk Krampera: Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych zde upřesnit: Skutečně jsem se v tom slově spletl, nejde o přerušení schůze, ale o přerušení projednávaného bodu. Čili opravuji a omlouvám se, po té hodině jsem se spletl.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Prosím, abyste se znovu přihlásili.

Zahájil jsem hlasování č. 98. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 41 poslanců, proti 124. Návrh nebyl přijat, budeme pokračovat v rozpravě. Nyní se o slovo přihlásil předseda klubu KDU-ČSL pan kolega Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážený pane předsedající, já bych v souhlasu s jednacím řádem § 59 navrhl omezení řečnické doby na dvakrát deset minut.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: O slovo se přihlásil předseda klubu KSČM pan kolega Filip. Prosím o klid, děkuji.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedající, pane premiére, vážená vládo, paní a pánové. Mně nepřipadá dobrý návrh kolegy Janečka. (Smích, potlesk.) Děkuji za potlesk ze všech stran Poslanecké sněmovny, ale vezměme si to zcela logicky. Odhlasovali jsme si, že budeme pokračovat po 19. hodině, že budeme hlasovat do 21. hodiny, že budeme jednat po 21. hodině bez hlasování, a přesto ještě chceme omezit řečnickou dobu. Já se ptám, a zase to neudělám, abych už v tuto chvíli přednesl avizovaná slova, která si chystám do svého vystoupení, ing. Plichty: Je tu ještě demokratická diskuse? Já odpovídám, že ne.

Pane předsedající, sdělte kolegovi Gjuričovi, že jeho výkřiky do sněmovny bych prosil mimo sněmovnu, nebo až se řádně přihlásí. Nemám zapotřebí toto poslouchat. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pan kolega Gjurič slyšel.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Já jsem totiž přesvědčen, že chceme-li omezit určitá demokratická pravidla, naučme se omezit je s mírou. A jestliže jsme si řekli, že budeme jednat přes noc, tak nevidím žádný důvod pro omezení řečnické doby.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: O míře rozhodne hlasování číslo 99.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti tomuto návrhu?

Pro návrh hlasovalo 102 poslanců, proti 65, návrh byl přijat. Slova se ujme pan kolega Smetana, připraví se pan kolega Gongol. S faktickou poznámkou k průběhu rozpravy se hlásí pan kolega Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych říci, že hlasováním, kterými jsme právě prošli, jsme se projevili jako společenství naprosto nedemokratické. Toto ctihodné shromáždění jde tak daleko, že tady vyrábí nerovnost poslanců mezi sebou. Ti poslanci, kteří mluvili doteď v rozpravě, omezenou řečnickou dobu neměli a ti, kteří je budou následovat, tak ji budou mít. Považuji to za skandální.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: S faktickou poznámkou se přihlásil pan kolega Machovec.

 

Poslanec Karel Machovec: Myslím, že tady mají všichni stejné právo, protože byla omezena lhůta všem, tedy těm, kteří jsou pro, i těm, kteří jsou proti. A pokud některý poslanec tady existuje a nedokáže svoji myšlenku vyjádřit v deseti minutách, promiňte, nemá tady co dělat. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: O slovo se přihlásil předseda klubu pan kolega Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: No, to byl opravdu zajímavý potlesk. Řeknu jednu věc. Samozřejmě, každá myšlenka má být vyjádřena koncentrovaně. A myšlenky vyjádřené v desetiminutových projevech nebo i v kratších jsou mi velmi sympatické. Ale já bych rád, abychom argumentovali, abychom se nepřekřičovali. A myšlenky nebo ty argumenty, které se týkají zapojení České republiky do jakékoli vojenské aliance, týkají se omezení státní suverenity - a to snad nikdo z tohoto sboru nezpochybňuje - to nejsou myšlenky a argumenty, které by snad byly dvě nebo tři. Těch argumentů lze nalézt pro a proti velmi mnoho. A kdybych každou myšlenku měl omezit deseti minutami, myslím, že ani tak by nestačilo jednání nejméně do konce zítřejšího dne. A to vám říkám zcela jednoznačně. Takový laciný argument jsem od kolegy Machovce opravdu nečekal.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme předseda Poslanecké sněmovny pan kolega Miloš Zeman.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych se za prvé připojit k názoru kolegy Machovce a za druhé bych vám chtěl sdělit, že mezi veřejností existují dvě nesprávné hypotézy. Hypotéza č. 1 zní, že inteligenční kvocient je pozitivně zkorelován s počtem vydávaných decibelů.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP