Středa 11. února 1998

(pokračuje Klanica)

Dovolím si o tom pochybovat. Nemyslím si, že ostrovem stability je např. Severní Irsko, nemyslím si, že ostrovem stability jsou vztahy mezi Španěly a Basky, a vůbec si už nemyslím, že ostrovem stability jsou vztahy mezi Řeckem a Tureckem. Není to pravda. Není to ostrov stability, je to komplex zmítaný obrovskými vnitřními rozpory a obrovskými problémy. Proto se domnívám, že nelze zlehčovat náš vstup do Severoatlantického paktu. Nelze lehkovážně tvrdit, že vstup bude organizačně, administrativně nenáročný, že jím občané nebudou nijak obtěžováni, že většinu kroků bude možno zajistit holým rozkazem. Přitom však se ví dobře, že do Severoatlantického paktu nevstupuje armáda, ale celý stát, všichni. Většina našich ministerstev se tváří, jako by se jich tento důležitý krok vůbec netýkal. Vycházejí naprosto z mylné představy, že na vstup do Severoatlantického paktu se musí připravit především armáda. Na práci aliance, jež zajišťuje obranu členských zemí, se však mají podílet téměř všechny resorty, např. už jenom tím, že do Bruselu bude nutné vyslat zástupce naprosté většiny ministerstev. Odborníci, jejichž počet odhaduji na několik stovek, což je podstatně více, než kolik svých lidí bude mít v centrále NATO sama armáda.

Chtěl bych skončit tím, co tady naznačil pan ministr Lobkowicz. Ano, ceterum autem censeo. Domnívám se, že by NATO mělo být rozpuštěno.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Klanicovi. Jako poslední pan kolega Exner s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, zástupci vlády, dámy a pánové, pan místopředseda Vlach svými připomínkami k vystoupení pana poslance Matulky upozornil na jednu důležitou věc, kterou jsem si bohužel uvědomil až v průběhu této rozpravy, a sice na to, že my v této chvíli neschvalujeme Severoatlantickou smlouvu, ale schvalujeme přístup České republiky k této smlouvě.

Pan předseda vlády Tošovský ve svém vystoupení konstatoval, že 16. prosince 1997 byly podepsány protokoly o přistoupení České republiky, Polské republiky a Maďarské republiky k Severoatlantické smlouvě, ale já musím konstatovat, že tyto protokoly, které nepochybně jsou součástí schvalovacího procesu, nemáme v této chvíli k dispozici. Nechci žádným způsobem nějak natahovat přestávkami nebo přerušováním jednání, které nyní probíhá, chtěl bych však poprosit zástupce vlády, jestli by nejpozději v průběhu polední přestávky mohli zajistit, abychom v souladu s jednacím řádem, v jazykových verzích, které jednací řád předepisuje, dostali jako všichni poslanci právě k dispozici ten protokol, který se týká České republiky a byl podepsán 16. prosince v Bruselu, protože právě o této věci jednáme.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Exnerovi. Pan předseda klubu Janeček se hlásí o slovo.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážený pane předsedající, vzhledem k tomu, že jste oznámil, že hodláte vyhlásit polední přestávku, dal bych procedurální návrh, a to, abychom dokončili projednávání tohoto bodu, to je, abychom pokračovali i po polední přestávce, a teprve po ukončení projednání bychom zařadili bod č. 99. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Zazněl procedurální návrh. Budeme o něm rozhodovat ve 12.36 hodin.

Pan poslanec Matulka.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Tentokrát nekonfliktně. Jsem přesvědčen, že to, co navrhuje kolega Janeček, má povahu revokace usnesení sněmovny o tom, že dnes ve 14.00 hodin pokračujeme přerušeným bodem. Je potřeba vycházet z jednacího řádu a ověřit si, jak pan Janeček ve věci hlasoval, zda je oprávněn takovouto revokaci navrhnout, pane předsedající.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Domnívám se, že jde o návrh, který se nevylučuje s návrhy, které se týkají toho, jak bychom jednali o třetích čteních ve čtvrtek ráno a jak jsme rozhodovali o jiných bodech. Je to návrh, který má rozhodnout o pokračování rozpravy po polední přestávce a posunout začátek dalšího přerušeného bodu. Nemyslím, že je třeba hledat teď výsledek hlasování.

Přesto si vás dovolím odhlásit na žádost některých z vás. Pro nově příchozí, návrh spočívá v tom, že bychom pokračovali po polední přestávce v rozpravě k tomuto bodu, a teprve po něm pokračovali v přerušeném bodu tak, jak jsme rozhodli v pátek někdy kolem 14.00 hodiny.

Dámy a pánové, kdo je pro přijetí tohoto návrhu pana kolegy Janečka, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 93. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 105 pro, 48 proti.

 

Dámy a pánové, vyhlašuji v tomto okamžiku polední přestávku do 14.00 hodin, kdy budeme pokračovat rozpravou, do které je jako další přihlášený pan kolega Houzák, dále Frankl, Recman, Krampera a další.

 

(Schůze přerušena ve 12.37 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP