Středa 11. února 1998

(Schůze opět zahájena ve 14.03 hodin.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych zahájil odpolední jednání a abych na základě jednání porady předsedy Poslanecké sněmovny s místopředsedy a s předsedy poslaneckých klubů ze dne 10.2.1998 a ve smyslu znění § 53 odst. 1 jednacího řádu předložil procedurální návrh na úpravu doby jednání dnešního dne takto. Poslanecká sněmovna dnes bude hlasovat o všech návrzích i po 19.00 hodině.

Slyšeli jste návrh, budeme o něm hlasovat bez rozpravy. Znovu jsem vás odhlásil, i když jsem to udělal před třemi minutami. Slova se ujme předseda klubu KSČM pan kolega Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, paní a pánové, já chápu ten rozměr, který tady byl podán, i odkaz na naši úterní poradu, ale my jsme se tím zabývali a já jsem signalizoval, že klub KSČM nebude podporovat toto prodloužení po 21. hodině. Naše stanovisko by se změnilo, pokud bychom byli ochotni jednat tak, jak se původně v úterý řeklo, tzn. o třetích čteních. To se dnes nestalo. Jsem přesvědčen, že není dobré, abychom se pokusili tzv. vyčerpat diskusi v noci s tím, že...

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Promiňte, pane kolego, že vás přerušuji, ale já jsem opravdu navrhl přesně to, na čem jsme se dohodli na grémiu. Ne jednání po 21. hodině. Navrhl jsem pouze hlasování po 19. hodině, tzn. do 21.00 hodin.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Přesně si uvědomuji, pane předsedající, co jste navrhl, ale i tak jsem přesvědčen, že jednat od 9.00 hodin ráno do 21.00 hodin není dobré pro projednání toho, čím se dnes chceme zabývat. Nechtěl bych zdržovat toto procedurální hlasování. Nechám si jednu připomínku, která se týká této debaty, až na své řádné vystoupení. Týká se to jednoho momentu, který připomněl ing. Dalibor Plichta - jistě ho znáte, jeho názor bohužel vyšel v jedněch křesťanskosociálních novinách, ani sociální demokracie svého emeritního člena nepustila na stránky svých deníků - který se vyjadřuje právě ke svobodné diskusi na toto téma. Myslím, že diskuse by měla být vedena velmi intenzivně právě tak, aby tady všichni mohli být a jednání se aktivně účastnit.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Ještě jednou prosím Kancelář, aby sem okamžitě dodala techniky, aby opravili hlasovací zařízení. Do té doby mi dovolte, abych vyhlásil krátkou přestávku.

(Jednominutová přestávka.)

Ještě jednou prosím o další zkoušku. Prosím, abyste se zaregistrovali svými hlasovacími kartami. (Hlasovací zařízení stále nefunguje.)

Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolím se s vámi poradit o dalším postupu jednání. Vzhledem k tomu, že jde opravdu o poruchu hlasovacího zařízení, domnívám se, že by bylo docela praktické, abychom odložili hlasování o procedurálním návrhu do doby, než bude hlasovací zařízení opraveno, a do té doby pokračovali v rozpravě.

Ptám se, zda je někdo proti tomuto návrhu. Pan kolega Matulka je proti tomu, tzn., že si přeje, aby byla vyhlášena přestávka do doby, než bude opraveno hlasovací zařízení. (Rozruch v sále.) Já vám dobře rozumím, já to zařídím. Nemůžete 115 hlasy na mne křičet, abych udělal totéž. Prosím Kancelář, aby zajistila zatím sčítání, budeme hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu. Do té doby prosím, abyste zůstali na svých místech.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP