Středa 11. února 1998

(pokračuje Matulka)

Nevím, co má pan předsedající napsáno v prezidiálce, kdo vlastně rozhoduje o tom, kdo dostane slovo nebo ne. Pan předsedající je tady od toho, aby si občas osvěžil jednací řád a postupoval podle jednacího řádu bez ohledu na to, co má v presidiálce.

Upozorňuji na to, že jsem zpravodajem ústavně právního výboru, a v té logice, v jaké dostal pan poslanec Nečas kdo ví proč slovo, bych ho měl dostat i já. Přihlásil jsem se s faktickou poznámkou, abych přednesl určitý procedurální návrh, a je mi v tuto chvíli jedno, jestli ho přednesu jako zpravodaj ÚPV, protože si myslím, že mám minimálně stejné právo jako pan poslanec Nečas v tuto chvíli promluvit, anebo jako poslanec přihlášený s prostou faktickou poznámkou, abych mohl přednést procedurální návrh. Já ho tedy přednesu.

Pan poslanec Holáň i pan poslanec Nečas poukázali na to, že jsme namítali jako poslanecký klub KSČM záležitost s těmi osmi smlouvami, které jsou zmíněny v bodu f) sněmovního tisku 384. Jejich slova o tom, že to budou projednávat výbory a že se to bude ratifikovat až kdo ví kdy, jsou slova podle mého názoru velice absurdní. Chceme vést a pan předsedající hodlá zahájit rozpravu v prvním čtení k sněmovnímu tisku 384. Sněmovní tisk 384 obsahuje v bodě f) určitý závazek, že Česká republika bude přistupovat k dalším osmi smlouvám, z nichž poslanci znají pouze názvy. Je absurdní vést rozpravu k něčemu, z čeho znám pouze název. Pokud by tento úsměvný způsob projednávání český parlament zvolil, mohlo by potom být považováno přistoupení České republiky k NATO kdykoli v budoucnosti za korektně projednané v České republice? Nemohlo. Je to absurdní postup.

Proto vznáším v tuto chvíli před zahájením rozpravy procedurální návrh, aby sněmovna v tomto bodu přerušila své jednání do doby, než poslancům bude regulérně předloženo oněch osm smluv statusového a technického charakteru, které jsou ve sněmovním tisku 384 toliko vyjmenovány, ale o jejichž obsahu drtivá většina z nás ani z dálky nic netuší.

Vzhledem k tomu, že procedurální návrh se týká toho, zda lze, nebo nelze vést solidní rozpravu, je logické, pane předsedající, abyste o tomto mém procedurálním návrhu nechal hlasovat hned, neboť nic jiného by nemělo ani logiku.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Matulkovi. Aniž bych se chtěl přetlačovat v tom, kdo by si měl co osvěžovat, chci ho upozornit, že § 57 odst. 3 přesně upravuje proceduru, kdy předsedající dá slovo zpravodaji, a pokud tu věc projedná více výborů - ale teď, jak vidíte, necituji - tak umožní vystoupení ještě zpravodaji dalších výborů. Že jsem neměl informaci o tom, že kromě výboru pro obranu a bezpečnost projednal tu věc ještě ÚPV, není zas až tak problém předsedajícího. Nechal jsem vás vystoupit ve chvíli, kdy jste o to požádal, s poměrně dlouhou faktickou poznámkou. Nechci se ale přít o proceduru.

Zazněl tady návrh. Berte to jako informaci, že v tuto chvíli je do rozpravy přihlášeno 15 kolegů a kolegyň. Pan kolega Janeček jako předseda klubu žádá o slovo.

 

Poslanec Josef Janeček: V tomto okamžiku bych před hlasováním požádal o 15 minut na přestávku klubu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: O případném přerušení projednávání tohoto bodu rozhodneme hlasováním v 10.30 hodin.

 

(Schůze přerušena v 10.15 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP