Úterý 10. února 1998

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je návrh na volbu pana poslance Jindřicha Vodičky za člena zahraničního výboru na uvolněné místo po panu poslanci Michalu Lobkowiczovi.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Otevírám rozpravu k tomuto návrhu, kterou uzavírám, protože se do ní nikdo nepřihlásil, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Jedná se o hlasování číslo 79. Kdo je proti?

Konstatuji, že kolega Vodička byl zvolen poměrem hlasů 117 pro, 36 proti.

Prosím o další návrh.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je návrh na volbu pana poslance Jana Stráského za člena výboru pro sociální politiku a zdravotnictví na uvolněné místo po paní poslankyni Ivaně Plechaté.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Otevírám rozpravu k tomuto návrhu, kterou uzavírám, protože se do ní nikdo nepřihlásil, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Jedná se o hlasování číslo 80. Kdo je proti?

Konstatuji, že kolega Stráský byl zvolen poměrem hlasů 121 pro, 15 proti.

Prosím o další návrh.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je návrh na volbu pana poslance Andreje Gjuriče za člena výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu na uvolněné místo po panu poslanci Karlu Nejezchlebovi.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Otevírám rozpravu k tomuto návrhu, kterou uzavírám, protože se do ní nikdo nepřihlásil, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Jedná se o hlasování číslo 81. Kdo je proti?

Konstatuji, že kolega Gjurič byl zvolen poměrem hlasů 120 pro, 29 proti.

Prosím o další návrh.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je návrh na volbu pana poslance Jiřího Černoty za člena výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí na uvolněné místo po paní poslankyni Drahoslavě Bartoškové.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Otevírám rozpravu k tomuto návrhu, kterou uzavírám, protože se do ní nikdo nepřihlásil, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Jedná se o hlasování číslo 82. Kdo je proti?

Konstatuji, že kolega Černota byl zvolen poměrem hlasů 133 pro, 3 proti.

Prosím o další návrh.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je návrh na volbu pana poslance Jiřího Honajzra za člena petičního výboru na uvolněné místo po panu poslanci Janu Černém.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Otevírám rozpravu k tomuto návrhu, kterou uzavírám, protože se do ní nikdo nepřihlásil, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Jedná se o hlasování číslo 83. Kdo je proti?

Konstatuji, že kolega Honajzer byl zvolen poměrem hlasů 138 pro, 5 proti.

Prosím o další návrh.

 

Poslanec Robert Kolář: Posledním návrhem je návrh na volbu pana poslance Jana Rumla za člena petičního výboru na uvolněné místo po poslanci Ondřeji Humlovi.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Otevírám rozpravu k tomuto návrhu, kterou uzavírám, protože se do ní nikdo nepřihlásil, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Jedná se o hlasování číslo 84. Kdo je proti?

Konstatuji, že kolega Ruml byl zvolen poměrem hlasů 113 pro, 43 proti.

Pokud se nemýlím, tím jsme vyčerpali všechny dosavadní návrhy.

Kolega Janeček se hlásí o slovo jako předseda klubu.

 

Poslanec Josef Janeček: Já bych chtěl požádat v tomto okamžiku o přerušení tohoto bodu tak, aby mohl být doprojednán zároveň s bodem "volba místopředsedy sněmovny". Jedná se o umožnění dalších přesunů.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Jsou nějaké námitky proti tomuto postupu? Jestliže ne, dovolím si přerušit v tomto okamžiku tento bod. Pan kolega Kolář by asi měl vyhlásit lhůtu i pro případné návrhy na jiné změny.

 

/Pokračování v projednávání bodu 21 viz turn 266./

 

Poslanec Robert Kolář: Pane předsedající, je tomu přesně tak. Pokud sněmovna souhlasí s tímto návrhem pana předsedy Janečka, dovolte mi, abych konstatoval, že lhůta, kterou jsem vyhlásil pro podávání návrhu na obsazení postu místopředsedy Poslanecké sněmovny, současně platí i pro tento bod, to znamená do dneška do 18.00 hodin.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Dámy a pánové, budeme pokračovat dalším bodem, což je

 

22.
Vládní návrh zákona o zdravotní péči
a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 333/ - prvé čtení

 

Předložený návrh uvede paní ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová, kterou prosím, aby se ujala slova.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Zuzana Roithová: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych z pověření vlády uvedla a odůvodnila návrh zákona o zdravotní péči a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, který vláda schválila 19. listopadu loňského roku. Uvedený návrh zákona, který vám vláda předkládá, odráží změny, ke kterým ve zdravotnictví došlo v průběhu uplynulých osmi let, a odráží aktuální stav zdravotnictví i lékařské vědy. Předkládáme ho jako návrh základní právní úpravy ve zdravotnictví, jako návrh kodexu, na který by navazovaly ostatní zákonné úpravy ve zdravotnictví. (Předsedající vyzývá přítomné ke klidu.)

Předkládaný zákon upravuje po stránce odborně technické zásadní oblasti poskytování zdravotní péče. Ráda bych ve svém úvodním slově zdůraznila některé body, které pokládám za zásadní, resp. které přinášejí do systému podstatnější změny.

1. Zákon upravuje některé výkony a postupy, které zásadním způsobem ovlivňují integritu jedince, to je darování orgánů, odběry tkání, pitvy, asistovaná reprodukce, sterilizace, změna pohlaví transsexuálních osob, kastrace sexuálních delikventů. Tyto postupy jsou dosud regulovány pouze podzákonnými normami.

2. V oblasti úpravy povinností poskytovatelů zdravotní péče a zdravotnických pracovníků při poskytování zdravotní péče návrh zákona reflektuje významné posílení role pacienta, ke kterému v posledních letech v rozvinutých státech došlo při řešení vztahu mezi zdravotnickými pracovníky, zejména lékaři, a pacienty. Jedná se o práva pacientů.

3. Návrh přináší změnu systému postgraduálního vzdělávání zdravotnických pracovníků tak, aby tento systém byl kompatibilní s uspořádáním v zemích Evropské unie. S tím souvisí i demonopolizace systému postgraduálního vzdělávání.

4. V návrhu se zakotvuje klíčová role primární péče a praktického lékaře v systému poskytování zdravotní péče.

5. Navrhovaný zákon sjednocuje podmínky při rozhodování o oprávnění poskytovat zdravotní péči pro všechny subjekty, to je pro státní i nestátní poskytovatele zdravotní péče.

Z oblasti spíše technických úprav bych ráda uvedla alespoň tři, nicméně velmi důležité následující:

1. Je zde variantní řešení poskytování pohotovostní služby, které zakládá možnost přechodu ze stávajícího, organizačně i finančně nevyhovujícího modelu do nového modelu akcentujícího odpovědnost praktického lékaře při zajišťování této péče.

2. Definování a systematizace jednotlivých druhů zdravotní péče a zdravotnických zařízení. Tady bych chtěla upozornit, že bez tohoto definování a bez této systematizace nelze uspokojivě řešit systém úhrady následné péče.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP