Čtvrtek 12. února 1998

(pokračuje Buzková)

Paní poslankyně a páni poslanci, jak jsem avizovala před začátkem projednávání tohoto bodu a v souladu se schváleným procedurálním návrhem z dnešního dopoledne, nyní zahajuji projednávání bodu "volby" a prosím pana poslance Roberta Koláře, který je předsedou volební komise, aby se ujal slova.

 

Poslanec Robert Kolář: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych uvedl bod "volby". Doporučuji, abychom nejdříve pokračovali v přerušeném bodu z úterka, a to

 

21.
Návrh na změny v orgánech Poslanecké sněmovny

 

V prodloužené lhůtě obdržela volební komise dva návrhy, a to nejprve návrh na rezignaci pana poslance Josefa Boráka (KDU-ČSL) na členství v organizačním výboru a rezignaci pana poslance Věnceslava Lukáše (KDU-ČSL) na členství ve výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Volební komise doporučuje stejně jako při předchozích případech, aby se k rezignacím konala společná rozprava, a poté se o nich rozhodlo hlasováním en bloc.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Myslím, že tento postup je možný. V tuto chvíli se ptám pana poslance Koláře, zda považuje za nutné, abychom procedurálně rozhodli o spojení rozpravy a o veřejném hlasování en bloc. Není to nutné, již bylo rozhodnuto. Děkuji za toto upozornění.

V tuto chvíli zahajuji společnou rozpravu k oběma těmto návrhům. Vzhledem k tomu, že se do této rozpravy nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Prosím pana zpravodaje o předložení návrhu k hlasování.

 

Poslanec Robert Kolář: Nyní můžeme hlasovat o tom, že Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s rezignacemi poslanců Josefa Boráka na členství v organizačním výboru a Věnceslava Lukáše na členství ve výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 138 a ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 138 se z přítomných 169 poslanců pro vyslovilo 145, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Robert Kolář: Nyní mi dovolte, abych vás seznámil s předloženými návrhy. Prvním návrhem je návrh na volbu pana poslance Josefa Janečka za člena organizačního výboru na uvolněné místo po panu poslanci Josefu Borákovi a druhý je návrh na volbu pana poslance Jaromíra Talíře za člena výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí na uvolněné místo po panu poslanci Věnceslavu Lukášovi. U těchto voleb doporučuji rovněž postupovat stejným způsobem, jako tomu bylo u předchozích voleb, to znamená vést rozpravu k jednotlivým kandidátům a poté jednotlivě o každém z kandidátů hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Prosím, abyste navrhl, ke kterému z kandidátů povedeme rozpravu nejdříve.

 

Poslanec Robert Kolář: Doporučuji, abychom nejprve vedli rozpravu k panu poslanci Josefu Janečkovi.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji rozpravu k volbě pana poslance Josefa Janečka, do které se nikdo nehlásí, proto rozpravu končím.

Nyní budeme hlasovat. Pane poslanče, předneste, prosím, návrh usnesení.

 

Poslanec Robert Kolář: Návrh usnesení: Poslanecká sněmovna volí pana poslance Josefa Janečka za člena organizačního výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Zahajuji hlasování pořadové číslo 139 a ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 139 se z přítomných 168 poslanců pro vyslovilo 129, proti 1. Tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Robert Kolář: Dovolte mi, abych konstatoval, že pan poslanec Josef Janeček byl zvolen členem organizačního výboru. Nyní navrhuji, abychom vedli rozpravu ke kandidatuře pana poslance Jaromíra Talíře.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji rozpravu ke kandidatuře pana poslance Jaromíra Talíře, do které se nikdo nehlásí, proto tuto rozpravu končím. Pane poslanče, navrhněte návrh usnesení.

 

Poslanec Robert Kolář: Nyní můžeme hlasovat o tom, že Poslanecká sněmovna volí pana poslance Jaromíra Talíře za člena výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Zahajuji hlasování pořadové číslo 140 a ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 140 se z přítomných 169 poslanců pro vyslovilo 131, proti 3. Tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Robert Kolář: Pan poslanec Jaromír Talíř byl zvolen členem výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Tím jsme ukončili bod "změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny".

Nyní, pokud s tím Poslanecká sněmovna vysloví souhlas, bych rád přednesl informaci k bodu

 

66.
Návrh na volbu členů Rady České tiskové kanceláře

 

Volební komise byla oslovena představiteli klubu Unie svobody, ODA a ČSSD v tom smyslu, že tyto kluby navrhují, aby tento bod nebyl na programu této schůze a byl přesunut na schůzi příští, to znamená na březnovou schůzi.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Já myslím, že to je legitimní požadavek, o kterém je možné jako o procedurálním návrhu hlasovat, pokud mám vaše vystoupení, pane poslanče, chápat jako procedurální návrh. Je tomu tak.

Vzhledem k tomu, že o procedurálním návrhu se rozhoduje bez rozpravy, zahajuji hlasování pořadové číslo 141 a ptám se, kdo je pro tento návrh tak jak jej přednesl pan poslanec Kolář. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 141 se z přítomných 169 poslanců pro vyslovilo 124, proti 3. Tento návrh byl přijat, a tím jsme tento bod vyřadili z jednání této schůze.

Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším bodem, který se týká voleb, je

 

67.
Návrh na volbu člena Stálé komise Poslanecké sněmovny
pro kontrolu činnosti Vojenského obranného zpravodajství

 

Jedná se o první kolo třetí volby. Ve Stálé komisi Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Vojenského obranného zpravodajství je stále ještě jedno místo neobsazeno. Tato komise je podle zákona č. 67, o Vojenském obranném zpravodajství, sedmičlenná, a proto je potřebné zvolit ještě jednoho člena. Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise jeden návrh, a to návrh poslaneckého klubu SPR-RSČ na poslance Jana Vika. Protože již u první volby Poslanecká sněmovna rozhodla o tom, že volba bude konána jako veřejná hlasovacím zařízením, volební komise doporučuje, abychom i u této volby postupovali stejným způsobem.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Myslím, že to lze akceptovat. V tuto chvíli otevírám rozpravu k tomuto návrhu a ptám se, zda se do rozpravy někdo hlásí. Není tomu tak. Proto rozpravu končím a prosím pana poslance Koláře, aby přednesl návrh usnesení.

 

Poslanec Robert Kolář: Návrh usnesení zní:

Poslanecká sněmovna volí pana poslance Jana Vika za člena Stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Vojenského obranného zpravodajství.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP