Čtvrtek 5. února 1998

(pokračuje Vymětal)

Já se domnívám, že by bylo korektní a slušné, kdyby vláda k těmto usnesením vystoupila a řekla k nim své stanovisko. Zda je toho názoru, že usnesení plnit nehodlá, a proč je nehodlá plnit a že má k tomu zcela objektivní a racionální důvody. Jsem přesvědčen o tom, že by sněmovna mohla takové důvody projednat a přijmout k nim adekvátní usnesení. Místo toho vláda mlčela a mlčela až do konce.

Pane předsedo vlády, nepovažujete tento projev vztahů minulé vlády ke sněmovně za neslušný a naprosto nepřijatelný? Já ano. Byl bych rád, kdybyste mi sdělil, jak vaše vláda hodlá nakládat s usneseními sněmovny, zda chce vést se sněmovnou otevřený dialog, nebo chce pokračovat v pozici mrtvého brouka jako vláda minulá. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Uděluji slovo předsedovi vlády panu Josefu Tošovskému.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Vážený pane poslanče, předseda Poslanecké sněmovny pan Miloš Zeman mě před řadou dní svými dvěma dopisy upozornil na existenci usnesení sněmovny směřujících k vládě. Byla to vesměs usnesení směřující k předcházející vládě Václava Klause.

Na tomto základě jsem požádal úřad vlády, aby mě seznámil - udělal určitou inventuru - se všemi usneseními Poslanecké sněmovny a roztřídil je z hlediska termínů splnění. Musím říci, že těchto usnesení je celá řada, je jich celkem 21. Týkají se nejrozmanitější problematiky. Z toho je 6 termínovaných úkolů, které nebyly splněny, 6 úkolů s termínem splnění po 28. lednu a 9 úkolů, kde termíny nejsou vůbec uvedeny.

Požádal jsem okamžitě ministry, aby se vyjádřili k těmto usnesením poslanecké sněmovny a sdělili mi, jak se s tím chtějí vypořádat. Musím říci, že někteří ministři mě požádali okamžitě o prodloužení event. termínů, a to z toho důvodu, že i když jsou mnohde podklady k zaslání pro Poslaneckou sněmovnu připraveny, oni s nimi nesouhlasí, a proto žádají čas, aby mohli tato stanoviska a tyto materiály přepracovat, dát do toho svoje myšlenky a svoje názory.

Proto jsem požádal pana předsedu Poslanecké sněmovny Miloše Zemana, aby mi poshověl v termínech s tím, že v nejbližším možném termínu mu sdělím, jak se vláda hodlá s existujícími usneseními vypořádat.

Řekl bych, že těch usnesení je celá řada. Nabyl jsem z toho dojmu, že Poslanecká sněmovna poměrně významným způsobem tlačila na exekutivu. Jsou zde úkoly typu předložení seznamu objektů lůžkových zdravotnických zařízení zbytných z hlediska dostupnosti zdravotní péče a nevyužitelných pro poskytování sociální péče, předložení projektu privatizace bank - Komerční banky, České spořitelny, Československé obchodní banky - nebo rekodifikace zákona o konkurzu a vyrovnání nebo návrhy na změny financování učňovského školství, budování státního informačního systému, předložení zákona o cestovním ruchu atd. Je to velmi pestrá škála.

Jak jsem řekl, vláda bude projednávat svůj plán práce na první pololetí, tam se s těmi usneseními vypořádá a já pak sdělím předsedovi Poslanecké sněmovny, jak to hodláme udělat.

Jinak bych chtěl dodat, že jsem zde v závěrečném slově v souvislosti s jednáním o důvěře vlády a programovým prohlášením nabídl nový styl spolupráce, který spočívá v tom, že by nebylo nutno usneseními tolik vládu tlačit, protože vláda by sama u věcí, které jsou mimořádně důležité, informovala ze svého rozhodnutí Poslaneckou sněmovnu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu premiérovi Tošovskému a ptám se pana poslance Vymětala, zda si přeje přednést doplňující otázku. Je tomu tak, má slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Pane předsedo vlády, oceňuji tento přístup vlády a těším se na nové vztahy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji, to nebyla otázka, to bylo konstatování. Nyní uděluji slovo poslanci Pavlu Maixnerovi, který byl vylosován jako čtvrtý v pořadí, aby přednesl interpelaci ve věci propojení České národní banky a České finanční na předsedu vlády pana Josefa Tošovského.

 

Poslanec Pavel Maixner: Vážená paní předsedající, vážení hosté, dámy a pánové, vážený pane premiére, dnes je velmi mnoho problémů, které by stály za to zde vyslovit a žádat od osob nejodpovědnějších a od osob odpovědných jasné vysvětlení.

Díky neustálému zveřejňování a informování o jednotlivých skandálech a podvodech se politická scéna stala velmi málo důvěryhodná a přehledná. Za tento stav nese odpovědnost především bývalá vládní koalice, která se prolnula desítkami především finančních a korupčních afér. Tyto aféry se nesly celá léta nejen politickou scénou, ale i naší ekonomikou a naší bankovní sítí. Přitom se nemůžeme stále vymlouvat na nedokonalost zákonů v oblasti bankovnictví či nefunkčnost kapitálového trhu, jak se nám snaží dnes někteří, co za tento stav nesou odpovědnost, nalhat.

Musíme přiznat krach třinácti bank, rozkradení desítek miliard korun, a to vše s vědomím státu a za podpory České národní banky, která prostřednictvím České finanční banky kryje desítky tzv. nevhodných úvěrů.

Vážený pane premiére, jak je možné a z jakých zdrojů vláda rozhodla hned po svém schválení o uvolnění pěti miliard korun na posílení České finanční? Z jakých zdrojů se uvolnily prostředky ve výši 14 miliard korun, které se již na ony nevhodné úvěry použily. Neměla by vláda věnovat tyto obrovské prostředky raději na udržení chodu a funkčnosti našeho zdravotnictví, školství či dopravy? Neměly by se ony nevhodné úvěry řešit formou trestní odpovědnosti, řádného vyšetření, konfiskace, zabavení věci a úpravy trestního zákona tak, aby skuteční viníci byli trestně stíháni a nedopláceli na to občané České republiky? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Udílím slovo předsedovi vlády panu Josefu Tošovskému.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Vážený pane poslanče, pokud jde o vaši otázku, z jakých zdrojů je pokryt tzv. stabilizační program, který schválila minulá vláda, pokud se nemýlím, již v roce 1996 ve výši 13,7 mld. Kč. Tato vláda rozhodla o rozšíření jeho rámce, nikoli o definitivním použití všech prostředků, o pět miliard korun. Tyto prostředky jdou z Fondu národního majetku ve prospěch Konsolidační banky, která financuje pohledávky nakoupené Českou národní bankou.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu předsedovi vlády a táži se pana poslance, chce-li položit panu předsedovi vlády doplňující otázku. Je tomu tak, uděluji mu slovo.

 

Poslanec Pavel Maixner: Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, ústy pana Češky za FNM bylo sděleno, že ve FNM je pouze jedna miliarda korun.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Nyní dávám slovo panu předsedovi vlády k odpovědi.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP