Čtvrtek 5. února 1998

(pokračuje Buzková)

Předtím, než začneme projednávat další bod pořadu, udílím slovo předsedovi klubu sociální demokracie.

 

Poslanec Stanislav Gross: Vážená paní předsedající, pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, dovolím si v tuto chvíli vystoupit s návrhem na zařazení nového bodu na program jednání schůze Poslanecké sněmovny.

Sociální demokracie získala informaci o tom, jakým způsobem postupuje vláda SRN při realizaci Česko-německé deklarace o usmíření, kterou tato Poslanecká sněmovna přednedávnem projednávala. Máme informaci o tom, že personální návrhy, které učinila spolková vláda, jsou v příkrém rozporu s tím, co tato Poslanecká sněmovna měla na mysli, když přijímala tuto deklaraci a když přijímala uvozující usnesení k této Česko-německé deklaraci.

Proto mi dovolte, abych navrhl zařazení nového bodu, který by zněl "Zpráva vlády České republiky o postupu vlády SRN při realizaci Česko-německé deklarace". Tento bod navrhujeme zařadit jako první bod na zítřejší jednání, aby ministr zahraničí, případně předseda vlády, měli dostatek času k tomu, aby si získali potřebné informace.

Pro informaci sněmovny říkám, že informace, které máme k dispozici, hovoří o tom, že předseda Sudetského krajanského sdružení pan Franz Neubauer byl jmenován do Fondu budoucnosti česko-německého.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hlásí se pan poslanec Nečas.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, chápu určité rozrušení pana kolegy Grosse, ale trošku mě jeho vystoupení připomínalo zprávu rádia Jerevan. Je sice pravda, že pan Neubauer byl podle zprávy ČTK a někteří další představitelé z české a německé strany jmenováni do konzultační skupiny, nikoliv však Fondu budoucnosti, což je něco podstatně jiného než ona instituce, která rozděluje finanční prostředky, ale pouze do diskusního fóra, abychom mluvili úplně přesně, což je kvalitativně něco naprosto jiného.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Udílím slovo předsedovi Poslanecké sněmovny.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci, chtěl bych připomenout, že jedním ze základních sporů při projednávání Česko-německé deklarace byl spor o tzv. uvozující usnesení. V tomto uvozujícím usnesení tato sněmovna jednoznačně konstatovala, že přijímá deklaraci na základě zprávy tehdejšího ministerského předsedy a na základě zprávy tehdejšího ministra zahraničí. V obou těchto zprávách bylo explicitně vyjádřeno odhodlání české vlády v žádném případě nekomunikovat se sudetoněmeckým landsmanšaftem. Je mi srdečně jedno, jakou formou by se tato komunikace měla odehrávat. Dokázali jsme pochopit, že německá strana navrhla Volkmana Gaberta, který bojoval proti nacismu a byl vězněn v hitlerovských koncentračních táborech. Nedokážeme pochopit, že Franz Neubauer, který s deklarací od počátku nesouhlasil, se stává tak či onak oficiálním partnerem těchto jednání. Každá vláda a každá poslanecká sněmovna, která hájí zájmy své země, nemůže k tomuto faktu zůstat nečinná.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, aby nedošlo k nedorozumění, upozorňuji, že v tuto chvíli neprobíhá rozprava, a tudíž nemohu udělit slovo žádnému z přihlášených poslanců, a to ani k faktické poznámce. Slovo udělím pouze těm, kteří na to mají právo podle jednacího řádu, což je v tuto chvíli pan ministr Výborný. Poté, vzhledem k tomu, že o procedurálním návrhu se hlasuje bez rozpravy, budeme o procedurálním návrhu hlasovat, pokud nebudou další přihlášení, kteří mají právo promluvit.

 

Ministr ČR Miloslav Výborný: Vážená paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, to, co přednesl jako svůj procedurální návrh pan poslanec Gross, je záležitost velmi emotivní, a já mám zato, že je správné, abychom se event. o této věci v této Poslanecké sněmovně bavili. Jsem o tom přesvědčen, ale v tuto chvíli se mi zdá, že disponuje každý z nás informacemi v nějakém rozsahu. Já třeba v nulovém rozsahu. Já jsem se toto dozvěděl jen z úst pana poslance Grosse. Pravda je, že podle mého mínění tato Poslanecká sněmovna jen velmi obtížně může od vlády České republiky vyžadovat zprávu o činnosti vlády Spolkové republiky Německo, ale pravdou je také, že tato Poslanecká sněmovna by měla slyšet důkladný rozbor této věci např. z úst ministra zahraničních věcí, který není přítomen.

Velmi bych doporučoval, abychom se uměli shodnout na tom, že o procedurálním návrhu pana poslance Grosse budeme hlasovat např. zítra ráno.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Udílím slovo místopředsedovi Poslanecké sněmovny panu poslanci Kasalovi.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, navážu docela plynule na pana ministra Miloslava Výborného, a sice spíše přáním než výzvou, aby do té doby, než o tomto procedurálním návrhu budeme hlasovat, že by se měl sejít zahraniční výbor. Vím, že je obtížné svolat řádnou schůzi, ale myslím si, že to, co navrhl pan poslanec Gross, je velmi vážná záležitost. Rád bych požádal předsedu zahraničního výboru, aby do té doby, než o tomto procedurálním návrhu budeme hlasovat, nám podal relevantní informaci, co vlastně vláda SRN či jiné orgány v SRN dohodly, protože z vystoupení, která jsem doposud slyšel, to nemůže být poslanci, který nemá možnost celý den sedět u ČTK, u počítače, jasné. Velmi se přimlouvám, a obracím se na pana předsedu klubu sociálních demokratů, aby vyšel návrhu pana ministra Miloslava Výborného vstříc a aby posoudil jeho žádost tak, že by nemuselo jít o konfrontační záležitost, ale o věc, za kterou bychom se mohli jako sněmovna všichni postavit.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má předseda poslaneckého klubu KSČM, potom předseda poslaneckého klubu sociální demokracie.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Paní předsedající, pane premiére, paní a pánové, řekl bych jenom tolik, že v podstatě pan místopředseda Kasal vyzval, abychom bod zařadili. Jestliže si máme vyslechnout zprávu předsedy zahraničního výboru a máme udělat ostatní kroky, jsem přesvědčen, že tento bod je namístě. Je otázkou, jestli je možné, aby ústavní činitelé tohoto státu vyzývali, aby vláda České republiky jednala se sobě nerovným partnerem, to je se sudetskými Němci, aby někdo začínal jednání mimo úroveň státních orgánů. Jsem přesvědčen, že to, co navrhl kolega Gross, je bodem, který si zaslouží být projednán, a klub KSČM ho bude podporovat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má předseda poslaneckého klubu sociální demokracie.

 

Poslanec Stanislav Gross: Mám pocit, že skutečně bude lepší, když se tato věc nebude vyhrocovat do zbytečné konfrontace v době, kdy ještě neprojednáváme meritum tohoto bodu.

 

Proto mi dovolte navrhnout tento postup. Za prvé si myslím, že tím, že jsem to tady pouze přednesl, nebylo to přesně zachyceno. Nenavrhoval jsem, aby byla podána zpráva o činnosti vlády SRN, ale navrhoval jsem, aby byla podána zpráva o postupu této vlády při jednání s českou vládou. Tuto zprávu je vláda České republiky nepochybně schopna podat. Přesto si myslím, že v tom základní spor není.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP