Čtvrtek 5. února 1998

(pokračuje Buzková)

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nyní budeme hlasovat o avizovaném návrhu na zamítnutí návrhu zákona.

V této chvíli zahajuji hlasování pořadové číslo 68. Kdo je pro návrh na zamítnutí? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 68 se z přítomných 154 pro vyslovilo 51, proti 80. Tento návrh nebyl přijat.

Nyní zahajuji podrobnou rozpravu, do které se zatím přihlásili páni poslanci Dalibor Matulka a Jaroslav Orel. Udílím slovo panu poslanci Matulkovi, připraví se pan poslanec Orel.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Dámy a pánové, vzhledem k tomu, že sněmovna rozhodla, že za základ projednávání bereme usnesení ústavně právního výboru, mám situaci jednodušší, nemusím přednášet celý text usnesení ústavně právního výboru. Chci ale upozornit na jednu chybu, která se při projednávání ve výboru vloudila. Vypadlo jedno slovo. Mohla by to být zdánlivě legislativní úprava, ale ona mění významným způsobem obsah. Proto to musím dát jako pozměňovací návrh.

Navrhuji, aby ve znění ústavně právního výboru bylo v odst. 2 písm. c) na konci textu vloženo slovo "nebo". Pokud by se tak nestalo, znamenalo by to, že všechny podmínky uvedené v odstavci 2 musí být současně splněny, což jistě není úmyslem navrhovatele ani nikoho z nás, ale je třeba tam toto slovo doplnit. To je jediný můj pozměňující návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Plachý.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážená paní předsedající, kromě návrhu na zamítnutí jsem také navrhoval, že nebude-li tento návrh Poslaneckou sněmovnou přijat, navrhuji přerušit projednávání tohoto bodu do doby, než bude Poslanecké sněmovně předložena novela zákona č. 102/1963 Sb., o rybářství. Souhlasím s tím, že se bude hlasovat o tomto mém návrhu až po skončení podrobné rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, já se omlouvám. Byla to moje chyba, neboť jsem tento návrh nezaznamenala. Pokud s tím budete souhlasit, budeme tedy o tomto návrhu hlasovat po skončení podrobné rozpravy. Děkuji vám.

Slovo má pan poslanec Jaroslav Orel.

 

Poslanec Jaroslav Orel: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, mám dva návrhy. Jeden doplňovací, druhý spíše povahy legislativně technické. Nicméně asi bude dobré ho pro jistotu i v rámci druhého čtení přednést.

Doplňovací návrh se týká druhého odstavce § 178 a), kde navrhuji za písm. d) doplnit další text v tomto odstavci, a to takto: Stejně bude pachatel potrestán, byl-li v posledních třech letech odsouzen pro čin uvedený v odstavci 1. Jedná se o ustanovení, kterým se vlastně v druhém odstavci přísněji posuzuje recidiva, což je i ve stávající úpravě. V usnesení tato věc vypadla. I z diskuse, která tam probíhala, mám za to, že to nebylo přímým záměrem. Spíš to hodnotím jako nedopatření, že se tak stalo.

Druhý návrh se týká, jak jsem avizoval, spíš legislativní techniky. Zněl by takto: Druhý odstavec by měl tento text: Odnětím svobody na šest měsíců až pět let a propadnutím věcí bude pachatel potrestán, spáchal-li čin uvedený v odst. 1 - a nyní by následovalo písm. a) s původním textem. Dále v bodě b), c) a d) by v důsledku toho, že slova "spáchal-li čin uvedený v odst. 1" se ocitají před těmito písmeny, tak v bodě b), c) a d) by slova "spáchá-li takový čin" byla vypuštěna. Domnívám se, že jde o zjednodušení textu a že tuto legislativně technickou úpravu je možno podpořit. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Dále je do rozpravy přihlášen poslanec Marek Benda, kterému udílím slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, vzhledem k tomu, že sněmovna nepřijala můj návrh na zamítnutí - a vypadá to, že je zde snad vůle tento návrh zákona přijmout, což mě velmi děsí - dovolím si navrhnout jeden pozměňovací návrh, který by snad mohl alespoň dopad zmírnit. Vycházím v podstatě z původního textu, který předložili kolegové Mach a Palas, kde při jednání ústavně právního výboru z odst. 1 vypadla slova "nebo peněžitým trestem" za slovy "až na dvě leta". Navrhuji, aby tam tato slova byla doplněna, protože pokud tam nebudou, pak opravdu jdeme do zcela absurdní situace, že každé pytláctví, každý neoprávněný lov ryb bude trestným činem. Pokud nebude možné uložit zákaz činnosti, což mnohdy není, nebo propadnutí věci, což mnohdy také není, tak soudy vždy budou projednávat tresty odnětí svobody. To mi připadá zásadně chybné, a proto navrhuji alespoň tuto změnu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Do podrobné rozpravy se nikdo nehlásí, proto ji končím.

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Plachého. Vzhledem k tomu, že zde nemám přesný text návrhu, prosím pana poslance Plachého, aby jej zopakoval na mikrofon, aby všichni věděli, o čem se bude hlasovat. Upozorňuji všechny nepřítomné poslance, že v 15.08 hodin budeme hlasovat o tomto návrhu.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážená paní předsedající, dovolím si zopakovat svůj druhý návrh.

Navrhuji přerušit projednávání tohoto bodu do doby, než bude Poslanecké sněmovně předložena novela zákona č. 102/1963 Sb., o rybářství. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Plachému za zopakování tohoto návrhu. V tuto chvíli vás odhlašuji a prosím, abyste se znovu zaregistrovali.

Paní poslankyně, páni poslanci, avizuji, že o návrhu pana poslance Plachého na přerušení projednávání tohoto bodu, než bude předložena novela zákona 102/1963 Sb., o rybářství, bude hlasováno v 15.08 hodin. Prosím ty, kteří se ještě nezaregistrovali, aby tak učinili.

V tuto chvíli zahajuji hlasování pořadové číslo 69. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 69 se z přítomných 152 pro vyslovilo 52, proti 79. Tento návrh nebyl přijat. Tím končím druhé čtení tohoto návrhu.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP