Čtvrtek 5. února 1998

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, ve smyslu § 93 odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny navrhuji projednávaný zákon, tisk 200, zamítnout. Nebude-li tento návrh Poslaneckou sněmovnou přijat, navrhuji přerušit projednávání tohoto bodu do doby, než bude Poslanecké sněmovně předložena novela zákona č. 102/1963 Sb., o rybářství.

Bez ohledu na to, zda budou, či nebudou mé návrhy přijaty, dovoluji si oznámit, že budu prostřednictvím zemědělského výboru iniciovat urychlenou rekodifikaci mysliveckého a rybářského práva, zejména se zřetelem na změněné vlastnické poměry.

Vážené dámy a pánové, dovolte mi krátké odůvodnění. Mé návrhy nepramení z nějaké náklonnosti poslance za ODS k pytláctví. Naopak docela rád bych podpořil zpřísnění postihu za tuto trestnou činnost, ale slib poslance mi v tom brání. Vše totiž nasvědčuje tomu, že po zpřísnění § 178 a) pytláctví mohou být zavíráni zřejmě v rámci akce "čisté ruce" i docela nevinní lidé.

Považuji za svou povinnost upozornit Poslaneckou sněmovnu na kolizi se zákonem o rybářství, č. 102/1963 Sb., kterou doložím konkrétním příkladem z praxe.

V poslední době řada občanů získala v restitucích rybníky, nebo si je pronajala v domnění, že mohou chovat ryby se záměrem např. zprostředkovávat rekreační rybolov. Ministerstvo zemědělství je však postupně vyvádělo z omylu. Opírá se přitom o 35 let starý zákon o rybářství z časů hlubokého socialismu, který přenechává prakticky monopolně výkon rybářského práva Českému a Moravskému rybářskému svazu. Výkon rybářského práva se vztahuje pouze na revíry, kterými by měly být vody trvale nezpůsobilé k řádnému rybníkářskému hospodaření, o čemž dříve rozhodoval okresní národní výbor, dnes odbor životního prostředí okresního úřadu.

I když se v současné době jedná prokazatelně o vody vhodné k intenzivnímu chovu ryb, tj. vody úživné, vypustitelné, slovitelné, a zákon 102/1963 Sb. nadřazuje chov ryb nad rybářský revír, lze jen velmi obtížně získat vyjmutí z rybářského revíru. Odbor životního prostředí vyžaduje totiž kromě souhlasu majitele nebo správce vod souhlas místní organizace rybářského svazu, která ho pochopitelně nedá. Vznikající nové subjekty, např. samostatné rybářské spolky, akciové společnosti pro chov ryb, řádně zaregistrované, fyzické osoby s oprávněním a živnostenským listem. i když se stanou nájemci vodní nádrže, nedostanou většinou na žádost o vynětí z rybářského revíru z Ministerstva zemědělství ani odpověď. Přestože dojde k vynětí vod z rybářského revíru, Ministerstvo zemědělství upozorňuje, že vlastník rybníku nesmí chovat ryby ani je lovit nebo umožnit jinému lovit ryby. Jedná se přitom o zemědělskou činnost chov ryb, zatřídění 05.02, kterou lze provozovat na osvědčení samostatně hospodařícího rolníka, a zprostředkování rekreačního rybolovu na živnostenský list, třída 92.72, v souladu s živnostenským zákonem č. 455/1991 Sb., § 76.

Postup Ministerstva zemědělství mohu v konkrétním případě doložit trestním oznámením Ministerstva zemědělství na nájemce rybníků vlastnícího výše uvedená povolení pro neoprávněný zásah do rybářského práva na základě reklamních letáků k rekreačnímu rybolovu, které obdrželo Ministerstvo zemědělství cestou Moravského rybářského svazu. Vyšetřovatel měl v této kauze naštěstí více rozumu než ministerští úředníci, a proto rozhodl, že nejde o podezření ze spáchání trestného činu, a věc v zákonné lhůtě odložil.

Předpokládám, že na uvedené kauze jsem dostatečně popsal možnost vzniku kolize při tak důležité činnosti, jako je chov ryb, ve vazbě na trestní zákon, § 178 a) pytláctví. Bez liberalizace prastarého rybářského zákona na podstatně změněné vlastnické vztahy k vodám, bez respektování platné úpravy živnostenského zákona nelze šmahem prohlásit všechny majitele a nájemce rybníků za pytláky a pozavírat je na několik let, ledaže bychom si vzali za svůj závazek sociální demokracie, že pozavírá 150 tisíc podvodníků, zlodějů a tunelářů, a začali jej zpřísněním § 178 a) plnit.

Na možnost vzniku kolize § 178 a) trestního zákona a zákona č. 102/1963 Sb., o rybářství, jsem opakovaně upozornil navrhovatele pana poslance Karla Macha. Byl jsem ujištěn, že zákon bude stažen. Bohužel se tak nestalo, a proto se omlouvám, že podávám návrh na zamítnutí až nyní. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji, udílím slovo k faktické poznámce panu poslanci Daliboru Matulkovi.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Dámy a pánové, skutečně faktická poznámka jako replika na předřečníka, protože bych velmi stál o to, abychom takto rozpravu nevedli.

Pan kolega tady poukázal na jakousi možnost kolize, ale, prosím, ne s ohledem na kvalitu trestního zákona nebo tohoto návrhu novely trestního zákona, ale sám poukázal na jiné zákony.

Já se domnívám, že jako poslanec zákonodárného sboru, jestliže tak neučinila vláda, tak on sám mohl, má-li obavy z této kolize, navrhnout změnu těch zákonů, kde kolize skutečně hrozí. Kolize nenastane v důsledku toho, co my tady nyní projednáváme. To je dobře. A jestliže pan kolega má obavy z toho, že tu chybí jiné právní úpravy, nic nebrání tomu, je navrhnout, pokud tak neučinila doposud vláda. Ale jako argument proti nyní projednávanému návrhu zákona je to argument nekorektní. Velmi bych se přimlouval, abychom takto rozpravu nevedli.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hlásí se pan poslanec Plachý, kterému udílím slovo.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, pan poslanec Matulka mě vyzval k tomu, abychom iniciovali rekodifikaci zřejmě rybářského práva, zřejmě mysliveckého práva. Nicméně to jsou záležitosti, na kterých Ministerstvo zemědělství mohlo pracovat plných osm let. S tím souhlasím.

Ale naopak jsem velmi udiven, že po osmi letech budování právního státu nevadí jednomu našemu kolegovi, že budou možná zavíráni i docela nevinní lidé. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji, do všeobecné rozpravy se dále nikdo nehlásí, a proto ji končím.

Vzhledem k tomu, že v obecné rozpravě padl od pánů poslanců Bendy a Plachého návrh na zamítnutí návrhu zákona, budeme o tomto návrhu hlasovat. V tuto chvíli je 14.57 hodin, takže upozorňuji všechny poslance, že ve 14.59 přikročíme k hlasování.

Já vás všechny odhlašuji a prosím o novou registraci.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP