Čtvrtek 5. února 1998

(pokračuje Noveská)

Návrh, který je předložen, je ve smyslu toho, že dosavadní text se označuje jako odstavec 1 a připojil by se odstavec 2 v tomto znění: "Stane-li se jeden z manželů za trvání manželství společníkem obchodní společnosti nebo členem družstva, nezakládá nabytí podílu včetně akcií ani nabytí členských práv a povinnosti členů družstva účast druhého manžela na této společnosti nebo družstvu."

Ve zdůvodnění bych chtěla uvést, že navrhované znění, které bylo původně, značně by zkomplikovalo podnikatelskou činnost jednoho z manželů obchodní společnosti, pokud by manželé neuzavřeli smlouvu podle § 143 písm. a) občanského zákoníku, to je otázka modifikace společného jmění manželů.

Obchodní podíl, akcie či podíl v družstvu sice zůstane jako součást společného jmění manželů, ale výkon práv, která souvisejí s vlastnictvím obchodního podílu akcií či členství v družstvu, zůstává pouze tomu manželovi, který je společníkem obchodní společnosti a na jehož jméno znějí akcie či který je členem družstva. Netýká se to bytových družstev, protože tam je samostatná speciální úprava společného nájmu manžely a společného členství v družstvu, které se navrhované změny netýkají.

To jsou pouze dvě doplňující změny, které navrhuji k této předloze.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má paní poslankyně Hana Orgoníková. Připraví se pan poslanec Václav Krása.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Vážená paní předsedající, vážený pane předsedo, vážení páni ministři, navrhuji upravit § 78 v tomto znění:

"Jestliže rodiče dítěte zemřeli, byli zbaveni rodičovské zodpovědnosti, výkon jejich rodičovské zodpovědnosti byl pozastaven nebo nemají způsobilost k právním úkonům v plném rozsahu, ustanoví soud dítěti poručníka, který bude nezletilého vychovávat, zastupovat a spravovat jeho majetek místo jeho rodičů."

Odůvodnění: Vzhledem k tomu, že v novele je zaváděn pojem rodičovská zodpovědnost, je nutno ho promítnout i do § 78.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan poslanec Václav Krása. Připraví se pan poslanec Jaroslav Orel.

 

Poslanec Václav Krása: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych přednesl pozměňovací návrh k zákonu č. 94/63 Sb., přičemž zdůrazňuji, že se můj pozměňovací návrh vztahuje k tisku, který připravoval ústavně právní výbor.

Za článek 5 se doplňuje nový článek VI, který zní:

Zákon č. 117/95 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění zákona č. 137/96 Sb., zákona č. 132/97 Sb. a zákona č. 242/97 Sb., se mění takto:

Bod 1. V § 24 odst. 1 a § 25 odst. 1 se číslo 1,4 nahrazuje číslem 1,6.

Bod 2. § 43 odst. 2 zní: Odst. 2. Jestliže poručník o dítě osobně pečuje, náleží poručníkovi a dítěti dávky podle § 37 až 42.

Bod 3. V původním čl. VIII, nově IX účinnost - se věta "tento zákon nabývá účinnosti 1. srpna 1998" doplňuje "s výjimkou čl. VI, bod 1, který nabývá účinnosti 1. července 1998".

Ostatní články po vložení článku VI se přečíslují.

Odůvodnění. Ke snížení dopadu deregulace cen energií, zejména elektřiny a plynu a nájemného, v roce 1998 na nízkopříjmové rodiny se navrhuje zvýšit příspěvek na bydlení a rozšířit okruh osob, které budou mít na příspěvek nárok, a to zvýšením koeficientu rozhodného pro tuto dávku z 1,4 na 1,6. Zvýšení koeficientu u příspěvku na bydlení od 1. července 1998 si vyžádá zvýšené nároky na dávky státní sociální podpory ze státního rozpočtu v r. 1998 ve výši 430 milionu korun. Nárok na příspěvek na bydlení má podle dosavadní úpravy nájemce nebo vlastník bytu, který je hlášen k trvalému pobytu, jestliže jeho příjem s příjmem společně posuzovaných osob nedosáhl v předcházejícím kalendářním čtvrtletí 1,4násobku životního minima.

K bodu 2. Podle platné právní úpravy náleží opatrovníkovi ustanovenému soudem podle § 78 odst. 1 zákona o rodině, pokud o dítě, jemuž je opatrovníkem, osobně pečuje, stejné nároky jako pěstounovi a tomuto dítěti jsou zaručeny stejné nároky jako dítěti svěřenému do pěstounské péče. To znamená, že v těchto případech náleží příspěvek na úhradu potřeb dítěte, odměna, na kterou má nárok pěstoun, příspěvek při převzetí dítěte a příspěvek na zakoupení motorového vozidla.

Vzhledem k tomu, že novelou zákona o rodině má být místo opatrovníka podle dosavadního § 78 odst. 1 zákona o rodině ustanovován poručník, je třeba tuto změnu promítnout i do zákona o státní sociální podpoře, a zajistit tak poručníkovi i dítěti, kterému bude poručníkem, stejné nároky, jako náleží při pěstounské péči.

K bodu 3. Změna účinnosti zákona se vztahuje k bodu 1, protože je nutné, aby změna koeficientu u příspěvku na bydlení platila již od 1. července 1998.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan poslanec Orel. Připraví se pan poslanec Vladimír Procházka.

 

Poslanec Jaroslav Orel: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, mám dva pozměňovací návrhy. V duchu přání navrhovatelky je budu směřovat k usnesení č. 88 ústavně právního výboru. Oba se týkají čl. II.

První můj pozměňovací návrh se týká bodu 9. Zde v § 6 odst. 1 navrhuji v textu, který následuje za slovy "okolnosti vylučující uzavření manželství" a dále text pokračuje slovy, že navzájem znají svůj zdravotní stav, tato slova nahradit "že si navzájem nezatajili svůj zdravotní stav". To je jedna změna.

Druhá změna je v bodu 45, týká se § 37 a), 2. odst., kde v druhé větě za text "majetková podstata může být dotčena jen v případě, že by vznikl" - teď navrhuji doplnit slova "nezaviněně ze strany osob výživou povinných", dále pokračuje původní text "hrubý nepoměr mezi poměry nezletilého dítěte a osob výživou povinných". Jedná o vsunutí slov "nezaviněně ze strany osob výživou povinných".

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan poslanec Vladimír Procházka. Připraví se paní poslankyně Röschová.

 

Poslanec Vladimír Procházka: Vážená paní předsedající, členové vlády, dámy a pánové, dovolte, abych vám předložil doplňující návrh k tisku 128/5.

Paragraf 31 odst. 3 deklaruje, že dítě, které žije ve společné domácnosti s rodiči, je povinno podle svých schopností jim pomáhat. Dále je povinno přispívat na úhradu společných potřeb rodiny, pokud má vlastní příjem, popř. majetek, kterého lze použít pro společné potřeby rodin.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP