Středa 4. února 1998

Poslanec Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych v rámci podrobné rozpravy přednesl dva pozměňovací návrhy k tomuto návrhu zákona. První má charakter technický a druhý je svým obsahem a rozsahem nepoměrně závažnější.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, prosím o klid.

 

Poslanec Ivan Langer: Tento pozměňující návrh tlumočím jako návrh, který předložilo Ministerstvo práce a sociálních věcí a měl by charakter pozměňujícího návrhu výboru pro obranu a bezpečnost a zní takto:

Vkládá se nový článek II tohoto znění: Přechodná ustanovení:

1) příplatek k důchodu podle § 24, odst. 4 zákona č. 87/1991 Sb., ve znění zákona č. 267/1992 Sb., s přihlédnutím k článku I tohoto zákona se přizná na žádost nejdříve od splátky důchodu splatné po dni účinnosti tohoto zákona; jde-li o důchody přiznané před 1. lednem 1996, platí přitom § 24 odst. 4 věta druhá zákona č. 87/1991 Sb., ve znění zákona č. 267/1992 Sb.

odstavec 2.

Žádost o odškodnění podle § 29 odst. 4 a 5 zákona 87/1991 Sb., ve znění zákona č. 267/1992 Sb., s přihlédnutím k čl. I tohoto zákona, lze uplatnit do 6 měsíců ode dne účinnosti tohoto zákona.

Bod dvě tohoto pozměňujícího návrhu. Původní čl. II se označuje jako odst. 3 článku II. Tolik první pozměňující návrh.

Nyní mi dovolte, abych přednesl poněkud obsáhlejší, nicméně velmi závažný pozměňující návrh, který předložila a zpracovala Konfederace politických vězňů ČR, a vzhledem k tomu, že se domnívám, že tento parlament má poslední příležitost vyrovnat se s problematikou komunistického režimu, dovoluji si tento návrh předložit a využít příležitosti, že kolegové Karas a Uhde dali k dispozici Poslanecké sněmovně k projednání materii, která se alespoň z části tímto problémem zabývá. Tento pozměňující návrh zní:

Mění se název zákona, který zní: zákon, kterým se doplňuje zákon č. 87/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů, zákon 198/1993 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 119/1990 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Toto je bod 1.

Bod 2. Doplňuje se zákon č. 191/1993 Sb., a to § 4 odst. 2, který zní: V prostorách českého parlamentu se umístí pamětní tabule s textem: "Účastníci protikomunistického odboje se zasloužili o pád komunistického režimu a o znovuobnovení demokracie v českých zemích. Děkujeme jim za to."

Bod 3. Zákon č. 119/1992 Sb., se mění a doplňuje takto.

§ 26 zní: Právo žádat odškodnění přechází na dědice poškozeného, pokud jsou jimi děti, manžel, rodiče, a není-li jich, na sourozence s výjimkou nároků, které podle občanského zákona zanikají smrtí poškozeného.

§ 27. Došlo-li k rehabilitaci poškozeného, na němž byl vykonán trest smrti nebo který zemřel ve vazbě, ve výkonu trestu odnětí svobody nebo při jiném nezákonném zbavení osobní svobody v souvislosti s činy uvedenými v § 1, náleží oprávněným osobám vedle nároků, které na ně přešly podle § 26, jednorázové odškodnění ve výši Kč 100.000,-. Nárok na výplatu této částky má osoba, jíž zemřelý poskytoval nebo byl povinen poskytovat výživu. Není-li takových oprávněných osob, má nárok na jednorázové odškodnění ve výši Kč 50.000,- oprávněná osoba, které zemřelý výživu poskytoval, poskytovat povinen nebyl. Je-li takových osob více, rozdělí se v obou případech uvedené částky mezi ně rovným dílem.

Další bod pozměňujícího návrhu. Zákon č. 87/1991 Sb., se mění takto:

V § 3 odst. 1 se vypouští slova "pokud je státním občanem České a Slovenské Federativní Republiky a má-li trvalý pobyt na jejím území".

V § 3 odst. 2 se vypouští slova "pokud je státním občanem České a Slovenské Federativní Republiky a má-li trvalý pobyt na jejím území".

V § 5 odst. 1 se vypouští slova ve druhé větě "prokáže-li též, kde se věc nalézá".

V § 2 se vypouští slova "ode dne účinnosti tohoto zákona, jinak její nárok zanikne".

V § 5 odst. 3 se vypouští v první větě slova "po uplynutí lhůty uvedené v odst. 2".

V § 5 odst. 4 se vypouští slova "ve lhůtě jednoho roku ode dne účinnosti tohoto zákona."

V odst. 5 § 5 se vypouští slova v první větě "uplatněné ve lhůtě uvedené v odst. 2" a slova "do jednoho roku ode dne účinnosti tohoto zákona".

V § 13 odst. 3 se vypouští slova "nejpozději ve lhůtě jednoho roku ode dne účinnosti tohoto zákona".

Nově se upravují následující ustanovení zákona č. 87/1991 Sb., a to následující:

§ 13 odst. 2 zní: V případě, že majetek občana převzal stát na základě soudního rozhodnutí, které bylo nebo bude zrušeno podle zákona 119/1990 Sb., o soudní rehabilitaci, ve znění zákona č. 47/1991 Sb., popřípadě na základě rozhodnutí, které se zrušuje podle tohoto zákona, přísluší oprávněné osobě náhrada ve výši Kč 60.000,-, která se vyplatí způsobem uvedeným v odst. 5.

§ 19 odst. 3 zní: Nárok na odškodnění mají také osoby, které byly po obnově řízení nebo na základě stížnosti pro porušení zákona či z jiných důvodů žaloby zproštěny, ale přesto trest nebo jeho část vykonaly.

§ 20 odst. 1 zní: Povinnými osobami jsou právnické osoby podle § 4 odst. 1 zákona, fyzické osoby podle § 4 odst. 2 zákona, pokud nabyly věc od státu, který k ní získal oprávnění soudním rozhodnutím, i osoby blízké, kterým původní povinná osoba věc prodala nebo na které věc jakýmkoli rozhodnutím přešla a pokud se týče dědiců v první a druhé dědické linii a příslušný ústřední orgán státní správy republiky.

§ 24 odst. 7 zní: Veškerá omezení, kterými byla stanovena maximální výše důchodu, se na výpočet důchodů rehabilitovaným osobám nevztahuje, jakož i veškerá snížení nebo úplná odepření důchodů Úřadem důchodového zabezpečení se ruší a se zpětnou platností se vyplatí.

§ 29 odst. 3 písm. e): Došlo-li v souvislosti s výkonem trestu odnětí svobody podle § 16 nebo s výkonem práce v táboře nucených prací nebo v pracovním útvaru podle § 17 nebo s výkonem služby ve vojenském táboře nucených prací podle § 18 odst. 1 k úmrtí občana, poskytne se manželce, dětem, není-li jich, rodičům a sourozencům, pokud s tímto občanem žili ve společné domácnosti, nebo byli alespoň částečně odkázáni na jeho výdělek, jednorázové odškodnění ve výši Kč 100.000,- v hotovosti.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP