Středa 4. února 1998

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Pane místopředsedo, paní a pánové, já bych jen připomněl jednu věc, myslím, ale, že ji řekl můj kolega Karas. Navrhuji jenom odročení toho jednání na dobu, až bude splněno usnesení výboru pro obranu a bezpečnost, kterým jsme požádali dne 20. ledna Ministerstvo obrany, aby nám dalo přehled, který jsme si vyžádali tímto usnesením. To je, které osoby byly k činnosti zmiňované zákonem donucené, které ji vykonávaly dobrovolně a kolika osob se ta záležitost týká. Myslím, že je regulérní od Poslanecké sněmovny, aby se zabývala tímto zákonem. Řeklo to tady několik poslanců včetně navrhovatelů, ale i těch, kteří ten zákon odmítají anebo ho přijímají vřele. Tady nejde o nic jiného než o to, abychom měli ty dokumenty v pořádku, a to myslím, že je právo nejen výboru, který o to požádal svým usnesením, ale i této sněmovny, abychom tyto dokumenty měli v ruce. Jen podotýkám, že od 20. ledna, kdy pan Adámek na Ministerstvu obrany tu žádost měl, se ani neobtěžoval k tomu, aby mi zavolal, příp. aby poslal jakýsi seznam - to, co bylo po něm požadováno. Nepovažuji za možné, aby takto úředník ministerstva jednal vůči Poslanecké sněmovně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Filipovi a slova se ujme pan poslanec Langer.

 

Poslanec Ivan Langer: Děkuji pane předsedající. Já nechci polemizovat s kolegou Filipem o tom, zda výbor pro obranu a bezpečnost přijal takovéto usnesení. Vím, že on navrhoval toto usnesení. Nejsem si jist, zda toto usnesení bylo přijato. Nicméně, rozumím jeho návrhu jako návrhu odročovacímu, o kterém bychom měli hlasovat. Já bych si dovolil navrhnout procedurálně, abychom o tomto návrhu hlasovali až po skončení druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec Filip s faktickou poznámkou, zřejmě.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Pane přesedající, samozřejmě jde o dopis z 20. ledna č. 26/1998 výboru pro obranu a bezpečnost. A skutečně mám tam poznámku od pana tajemníka Bretta právě na pana inženýra Adámka, který neodpověděl. Souhlasím s tím, co tady řekl kolega zpravodaj, protože jsem přesvědčen o tom, že nejdříve je třeba vyčerpat normální průběh jednání, a pak teprve o tom odročení - protože nic proti projednávání, resp. proti rozhodování nemám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Takže po skončení podrobné rozpravy bychom hlasovali o vašem procedurálním návrhu. Dobře. V tuto chvíli se přihlásil pan poslanec Daniel Kroupa.

 

Poslanec Daniel Kroupa: Paní poslankyně, páni poslanci, bohužel nemám výhodu věku, který některým lidem propůjčuje delší paměť a poznání skutečností, které já znám pouze z vyprávění. Ale přesto si dovolím určité osobní svědectví postavit proti těm případům, které zde byly citovány odpůrci tohoto zákona. Můj dlouholetý přítel, kterého jsem si velmi vážil - přítel Jan - vystudoval po druhé světové válce bohosloví. Stal se velmi nadějným vědcem v oblasti staroslověnské literatury. Jako mladý bohoslovec byl odveden k pomocným technickým praporům, kde tento muž s poměrně křehkým zdravím byl nucen sloužit déle než tři roky. Po třech letech zoufalství podepsal dobrovolně - jak je zde říkáno - svůj přechod do dolů, kde si své zdraví zničil definitivně. Vrátit se ke svému vědeckému oboru ani ke kněžské službě po ukončení této služby po několika letech mu nebylo dovoleno. Po celý život nesl stigma ve svých kádrových materiálech, které mu znemožňovalo zaujmout místo jak v kněžské službě, tak v oblasti vědy, v níž patřil k vynikajícím talentům. Tento muž zemřel v listopadových dnech roku 1989. Musím říci, že tento jediný příklad mi stačí k tomu, aby vyvrátil obecná tvrzení, která zde zazněla na odmítnutí tohoto návrhu. Tento jediný příklad mi stačí k tomu, abych vás poprosil, abyste projednání tohoto návrhu v tomto parlamentu podpořili.

Děkuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Danielu Kroupovi. Další přihlášky do obecné rozpravy v tuto chvíli nejsou, takže obecnou rozpravu končím. A pokud se nemýlím, tak pan poslanec Vymětal podal návrh na zamítnutí tohoto zákona. Dámy a pánové, je 14.16 hodin - ve 14.18 hodin dám o tomto návrhu hlasovat.

V tuto chvíli jsem vás odhlásil a prosím o novou prezentaci.

Dámy a pánové, je 14.18 hodin a já vás znovu prosím, abyste se zaregistrovali. Myslím, že nás je tady nejméně 160, a budeme hlasovat o návrhu, který zazněl z úst pana poslance Vymětala.

Návrh zní: Poslanecká sněmovna zamítá návrh poslanců Jiřího Karase a Milana Uhdeho na vydání zákona, kterým se doplňuje zákon č. 87/1991 Sb., o mimosoudních rehabilitacích, ve znění pozdějších předpisů.

Zahájil jsem toto hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 51. skončilo.

Výsledek: pro 22, proti 126, takže tento návrh nebyl přijat a já otevírám rozpravu podrobnou.

Jako první je přihlášen poslanec pan Ivan Langer.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP