Středa 4. února 1998

(pokračuje Vymětal)

Potom by byla i ta nejmenší bitva předem prohrána.

Kladu si otázku. Neměli předkladatelé svůj návrh na mimosoudní rehabilitaci rozšířit i o ty ostatní vojáky i z loňských záplav? Odpovídám - neměli. Takový návrh vůbec neměli předložit. Je přece ctí a povinností vojáka pomáhat tam, kde to republika potřebuje. To platilo, platí a doufám i platit bude. Za to všem vojákům patří poděkování a uznání celého národa.

Chápu všechny příslušníky vojenských báňských oddílů, že mají dnes malé důchody, ze kterých se těžko žije. Těžko se ale žije všem důchodcům. Všem bych přidal alespoň tisíc korun měsíčně, i důchodcům z vojenských báňských oddílů. To je ale řeč o něčem jiném, a nikoli o předložené novele.

Uvítal bych, kdyby předkladatelé předložili návrh zákona na odškodnění nuceně nasazených občanů Československa, kteří byli v době okupace násilně transportováni na nucené práce do německé třetí říše, a kdyby vláda o této otázce jednala s vládou NSR. Ale o tom se mlčí a panuje naprostý klid. Tvrdím, že neprávem.

Dámy a pánové, na základě toho, co jsem uvedl, navrhuji Poslanecké sněmovně, aby předloženou novelu zákona o mimosoudních rehabilitacích zamítla. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Vymětalovi. Kdo se dál hlásí do obecné rozpravy? Pan poslanec Svoboda.

 

Poslanec Václav Svoboda: Při zasedáních Rady Evropy máme jednoho poslance v Radě Evropy, který se jmenuje Žirinovský. Ti, kteří mají problémy s hlasováním o určité věci, po jeho projevu tyto problémy ztrácejí. Stejný pocit mám po projevu mého předřečníka. Již nemám problémy s hlasováním, jak budu hlasovat o tomto zákonu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Svobodovi. Dámy a pánové, dovolím si zaznamenat, že se dále přihlásil do rozpravy kolega Uhde, který vystoupí jako první po polední přestávce. Jako další vystoupí kolega Hofhanzl.

V tomto okamžiku si dovolím vyhlásit polední přestávku do 14.00 hodin, ve které mají možnost se sejít poslanecké kluby a proběhnou nezbytné protokolární záležitosti.

Svolávám klub Unie svobody na krátkou poradu teď hned do místnosti č. 56.

(Schůze přerušena v 12.15 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP