Středa 4. února 1998

Poslanec Josef Borák: Pane předsedající, pane premiére, kolegyně a kolegové, projednáváme vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 16/1993 Sb., o dani silniční, ve znění pozdějších předpisů, tisk 283.

Tento vládní návrh zákona rozpočtový výbor projednal na své 28. schůzi dne 13. listopadu 1997 a přijal usnesení 241 tohoto znění:

 

Po úvodním slově zástupce Ministerstva financí pana Pelecha, zpravodajské zprávě poslance Boráka a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby s vládním návrhem zákona, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 16/1993 Sb., o dani silniční, ve znění pozdějších předpisů, tisk 283, vyslovila souhlas s následující změnou:

V čl. I. za bod 4 se doplňuje nový bod, který zní:

V § 4 odst. 1 se na konci písmene p) tečka nahrazuje čárkou a připojují se slova "anebo vozidlo, jehož držitel je odhlášen z evidence dopravního inspektorátu".

Ostatní body se přečíslují.

II. zmocňuje předsedu výboru a zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámili Poslaneckou sněmovnu Parlamentu.

 

Dámy a pánové, to je vše. Pouze chci avizovat, že v podrobné rozpravě předložím ještě tři pozměňovací návrhy, které jsou legislativně technického rázu.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Borákovi.

Otevírám obecnou rozpravu, kterou uzavírám, protože se do ní nikdo nepřihlásil. Otevírám podrobnou rozpravu a prosím pana kolegu Boráka, aby se ujal slova.

 

Poslanec Josef Borák: Kolegyně a kolegové, chci podat pozměňovací návrhy, které byly konzultovány i s legislativním odborem Poslanecké sněmovny. Jde o pozměňovací návrhy legislativně technické, jak jsem avizoval. Označil jsem je A, B a C.

Pozměňovací návrh A zní:

V § 10 odst. 2 se nahrazuje odstavci 2 až 5, které zní:

Odst. 2. Zálohy na daň se vypočtou ve výši jedné dvanáctiny příslušné roční sazby daně za každý kalendářní měsíc, ve kterém u vozidla trvala, vznikla nebo zanikla daňová povinnost v rozhodném období.

Odst. 3. V případech podle § 4 odst. 2 písm. a) se záloha vypočte obdobně podle odst. 2 nebo ve výši podle § 6 odst. 4. Přitom postup při placení záloh nelze u téhož osobního automobilu nebo jeho přípojného vozidla v průběhu zdaňovacího období měnit.

Odst. 4. Rozhodným obdobím je kalendářní čtvrtletí bezprostředně předcházející kalendářnímu měsíci, na který připadl termín splatnosti zálohy. U zálohy splatné 15. prosince jsou rozhodným obdobím měsíce říjen a listopad.

Odst. 5. Zálohy na daně se neplatí, jde-li o vozidla uvedená v § 3 odst. 1 písm. a) až c) a e) až k), pokud splňují podmínky pro nárok na osvobození.

 

Dosavadní odstavce 3 a 4 se označí jako odstavce 6 a 7. Tuto změnu je třeba promítnout do dalšího ustanovení, proto se zákon doplní o nový bod, který zní:

V § 10 v dosavadním odstavci 3 se slova "ustanovení odst. 1 a 2" nahrazují slovy "ustanovení odst. 1 až 5".

Zdůvodnění: V § 10 odst. 2 platného znění zákona je třeba odstranit z legislativně technického hlediska nevyhovující stav spočívající v tom, že odst. 2 je rozdělen do čtyř neoznačených odstavců, přičemž z hlediska jejich obsahu je možné jejich rozdělení ponechat. Doporučuji proto, aby se dosavadní neoznačené odstavce očíslovaly jako odstavce 2 až 5. Následující odstavce 3 a 4 se označí jako odstavce 6 a 7.

Pozměňovací návrh B:

Čl. II.1. Ustanovení článku I. bodů 1, 3, 5, 6 a 7 se použijí poprvé ve zdaňovacím období roku 1998 a lze je zohlednit již při placení záloh na silniční daň v průběhu roku 1998.

2. Ustanovení článku I. bodů 2 a 4 se použijí poprvé ve zdaňovacím období roku 1999.

3. Pro daňovou povinnost do roku 1997 se použijí dosavadní předpisy.

Zdůvodnění: Navrhovatelé zákona vycházeli z předpokladu, že novela nabude účinnosti již od začátku nového zdaňovacího období, tj. od 1. ledna 1998. Protože účinnost zákona však nastane později, a to v průběhu zdaňovacího období 1998, je potřeba stanovit, čím se bude v průběhu zdaňovacího období daňová povinnost řídit. Pozměňovací návrh vychází z toho, že některá ustanovení novely, která jsou ve prospěch poplatníka, se použijí již v průběhu roku 1998, a to již při placení záloh na daň. Ostatní se použijí až v daňovém období 1999.

Pozměňovací návrh C:

Čl. IV. Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení. Jde o zreálnění účinnosti, jak už jsem v předcházjícím zdůvodňoval.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Borákovi.

Končím podrobnou rozpravu vzhledem k tomu, že se do ní dál nikdo nepřihlásil. Konstatuji, že jsme projednali tento bod.

Dámy a pánové, dalším bodem je

 

9.
Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 199/1994 Sb.,
o zadávání veřejných zakázek, ve znění zákona č. 148/1996 Sb.,
a doplňují některé další zákony
/sněmovní tisk 288/ - druhé čtení

 

Předložený návrh má opět možnost uvést jménem vlády pan ministr Ivan Pilip, který se zříká svého úvodního slova.

Vládní návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru. Návrh též iniciativně projednal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Usnesení výborů byla rozdána jako sněmovní tisky 288/1 a 288/2.

Prosím nyní pana kolegu Vladimíra Budinského jako zpravodaje hospodářského výboru, aby se ujal slova.

 

Poslanec Vladimír Budinský: Vážený pane místopředsedo, členové vlády, paní poslankyně, páni poslanci, usnesení č. 288/2 hospodářského výboru ze dne 21. ledna obsahuje doporučení Poslanecké sněmovně zákon schválit s 15 připomínkami. Usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu z 19. listopadu 1997 vyslovuje souhlas s předloženým vládním návrhem zákona.

Chtěl bych vám doporučit tento zákon přijmout ve znění usnesení hospodářského výboru s 15 pozměňovacími návrhy. A pokud to pan místopředseda dovolí, v podrobné rozpravě bych podal šestnáctý stran účinnosti zákona.

Ještě bych chtěl poprosit o pozměňovací návrhy, které budete podávat, písemně.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Budinskému.

Slovo se chystám předat panu kolegovi Kroupovi, který je pověřeným zpravodajem výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu k tomuto tisku.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP