Úterý 3. února 1998

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji paní poslankyni Röschové. Nyní bych rád otevřel obecnou rozpravu, kdybych měl koho vyzvat. Písemné přihlášky totiž nemám. Přeje si někdo vystoupit ústně? Pan poslanec Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pane předsedo, vážení kolegové, protože názory nemají být stereotypní, chci říci, že v tomto případě tento návrh podporuji. Myslím, že návrh byl dobře připraven. Říkal jsem to i v rámci prvního čtení. I na výboru byl takto pozitivně hodnocen. Myslím, že tento návrh, bude-li přijat, a přijat by býti měl, protože není důvodu, proč by neměl být přijat, bude pozitivním příspěvkem ke zlepšení právního řádu v této důležité oblasti. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Jičínskému. Přeje si ještě někdo vystoupit v rozpravě? Jelikož tomu tak není, obecnou rozpravu uzavírám. Otevírám rozpravu podrobnou. Kdo si přeje vystoupit v podrobné rozpravě? Kolegyně Röschová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Anna Röschová: Pro pořádek, abych učinila zadost jednacímu řádu, předkládám pozměňovací návrhy, které jsou uvedeny v usnesení ústavně právního výboru, tisk 292/2, a to v článku II jako změny a doplňky. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji paní poslankyni. Ještě někdo do podrobné rozpravy? Není tomu tak. Proto podrobnou rozpravu končím.

Vzhledem k tomu, že na rozdíl od předchozího případu v rozpravě nezazněl návrh na vrácení, případně zamítnutí, končím druhé čtení tohoto návrhu. Blahopřeji navrhovateli, děkuji zpravodajce.

Protože máme ještě zhruba hodinu času, měli bychom nyní přejít k bodu tisku 257, což je

 

6.
Návrh poslanců Oldřicha Kužílka a Hany Marvanové na vydání zákona,
kterým se mění zákon České národní rady č. 102/1992 Sb.,
kterým se upravují některé otázky související s vydáním zákona č. 509/1991 Sb.,
kterým se mění, doplňuje a upravuje občanský zákoník
/sněmovní tisk 257/ - druhé čtení

 

Poprosím paní poslankyni Hanu Marvanovou, aby tento tisk za navrhovatele uvedla.

 

Poslankyně Hana Marvanová: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, ráda bych vám v rámci druhého čtení předložila návrh poslanců Oldřicha Kužílka a můj na vydání zákona, kterým se mění zákon ČNR č. 102/1992 Sb., zkráceně řečeno zákon, který pojednává o náhradních bytech a služebních bytech. Právě problematiky služebních bytů, resp. služebních bytů ozbrojených složek, se týká námi předložený poslanecký návrh zákona.

Ambicí tohoto návrhu zákona není řešit definitivně problematiku služebních bytů. To by mělo být předmětem rozsáhlejší novely občanského zákoníku, která řeší nájem bytů, a zákona 102. S poslancem Kužílkem pouze reagujeme na nález Ústavního soudu z 9. října 1996, který uvedené ustanovení § 7 zákona 102 označil za protiústavní ustanovení, a to konkrétně odst. 3 § 7. Jde o to, že na základě podání jednotlivých měst, konkrétně např. města Kroměříže, projednával Ústavní soud stížnosti o tom, že v rozporu s ústavou je zasahováno do vlastnického práva obcí tím, že oprávnění nakládat s těmito služebními byty, které jsou majetkem obcí, mohou tyto obce pouze tehdy, mají-li k tomu svolení příslušného ministerstva, ministerstva obrany nebo ministerstva vnitra.

Ústavní soud tento zásah do vlastnického práva shledal protiústavní, ale protože z formálních důvodů nemohl zrušit toto ustanovení v zákoně 102, pouze na tento rozpor s ústavou poukázal a konstatoval, že obnovení souladu právního řádu s ústavním pořádkem České republiky je věcí zákonodárce, tedy věcí naší. Proto předkládáme tuto novelu, aby se vypustil z předmětného zákona 102 z roku 1992 právě odst. 3 § 7 a tím se dosáhlo toho, že zákon 102 bude v souladu s ústavou.

Pamatuji si rozpravu v rámci prvního čtení zde, ve sněmovně, kde řada poslanců argumentovala tím, že by se mělo s touto změnou počkat, až bude přijata novelizace občanského zákoníku, až bude rozsáhleji novelizován zákon 102, ale my se s panem poslancem Kužílkem domníváme, že to je záležitost delšího času, i vzhledem k tomu že tato Poslanecká sněmovna končí a že je dobré provést tuto dílčí změnu a obnovit soulad s ústavou, který by nám, vzhledem k našemu slibu, měl také ležet na srdci.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji paní poslankyni Marvanové. Vzhledem k tomu, že jsme návrh přikázali k projednání ústavně právnímu výboru a ten nám dal svoje stanovisko či usnesení, jako sněmovní tisk 257/2, prosím jako zpravodaje tohoto výboru pana poslance Libora Kudláčka. Hle, pan poslanec Libor Kudláček není přítomen. V tomto případě se zeptám ústavně právního výboru, zda je ochoten pana poslance Kudláčka vypátrat a dovést. Poprosím rovněž pracovníky Kanceláře a jeho klubové kolegy, aby začali pana poslance Kudláčka shánět. Klika cvakla, dveře letí a pan poslanec Kudláček vstoupil do dveří. Vítám vás, pane poslanče, a prosím, abyste se ujal role zpravodaje.

 

Poslanec Libor Kudláček: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, velmi se omlouvám. O to stručnější budu při uvádění zákona, který je ve druhém čtení. V prvním čtení v obecné rozpravě k němu padaly různé připomínky. Necítím teď potřebu je žádným způsobem rekapitulovat. Na mém stanovisku, tehdy zde předneseném, že tento návrh zákona považuji za důležitý, se nic nezměnilo, dokonce se domnívám, že jeho naléhavost se v běhu času ještě zvýšila. Jsem povinen zde seznámit poslankyně a poslance s usnesením ústavně právního výboru, které přijal k tisku 257 na svém jednání 12. listopadu 1997, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby návrh schválila, pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi sněmovny a zpravodaje výboru, tj. mě, abych ve schůzi sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu zákona.

To je z mé strany vše. Tento návrh zákona byl projednán v ústavně právním výboru bez připomínek. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci. Do obecné rozpravy se přihlásili dva kolegové. Obecnou rozpravu nyní otevírám. Uděluji nejdříve slovo panu poslanci Snítilému. Za ním se připraví pan poslanec Šimůnek.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovoluji si podle § 93 jednacího řádu odst. 2 navrhnout vrácení novely tohoto zákona k novému projednání výboru. Krátké zdůvodnění. Chtěl bych navázat na slova předkladatelky. Je to skutečně problém, který je pro širší diskusi. Jsem si i vědom toho, že se vznáší nad touto sněmovnou jakýsi termín 19. dubna, což může být argument, aby tato diskuse neproběhla. Jsem přesto přesvědčen, že nastaly určité okolnosti, které podporují můj návrh na vrácení k projednání výborům. Minimálně si dovolím připomenout, že zanedlouho, možná příští týden, budeme projednávat sněmovní tisk 294 o nájmech bytů a v tomto sněmovním tisku se vyskytuje stejná problematika, kterou chce řešit novela tohoto zákona.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP