Úterý 3. února 1998

Ministr ČR Miloslav Výborný: Nebudu mluvit dlouho, pane předsedo. Také nezastírám, že mluvím proto, abych umožnil poslancům hlasovat o tomto důležitém návrhu. Možná, že by bylo korektní, kdybyste využil svého práva předsedajícího a vyhlásil pětiminutovou přestávku pro shromáždění poslanců před hlasováním. Já bych to mohl ovlivnit jedině tím způsobem, že bych nyní pět minut hovořil. Pakliže byste tuto možnost považoval za seriózní, byl bych velmi rád, protože samozřejmě nemohu souhlasit s návrhem poslance Jičínského, aby byl tento vládní návrh zákona zamítnut.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane ministře, vždy jste měl této sněmovně co říci. Jsem přesvědčen, že máte i tentokrát. Samozřejmě, že každý z klubů, jehož příslušníci jsou natolik nedisciplinovaní, že zde nejsou, má možnost požádat mě o čtvrthodinovou nebo desetiminutovou přestávku, které okamžitě vyhovím. Jak jsem vám již sdělil, dávám gongem, který není slyšet zde, ale je slyšet v kuloárech, znamení, že budeme za chvíli hlasovat.

Táži se tedy před hlasováním: Přejí si někteří čeští klubové snad přestávku? Hlásí se pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Nepřeji si přestávku, protože klub KSČM je ukázněný. Je zde ve sněmovně. Nemyslím to ale takto vážně.

Jsem přesvědčen o jedné věci, kterou zde zmínil pan ministr Výborný. Otázka je skutečně zásadní: jestli se pustit ve druhém čtení do změny zákona pozměňovacími návrhy, které mají připraveny téměř všichni zástupci různých politických stran, protože zákon má svoji obrovskou hodnotu, do života občanů České republiky, nebo jestli je zde garance, že když projdeme druhým čtením, budou některé pozměňovací návrhy přijaty tak, aby tento návrh zákona mohl být skutečným garantem ústavnosti v dodržování práv občanů.

Jsem přesvědčen, že zatím zde garance není, že už v obecné rozpravě zpochybňujeme to, že je možné dospět k určitému konsenzu, který povede většinu této sněmovny k tomu, že bude ochotna na zákoně dál pracovat a sama dospět k určitému závěru.

Vzhledem k tomu, že tato garance zde není, klub KSČM se přikloní k tomu, co říkal profesor Jičínský, to znamená, že půjdeme na zamítnutí návrhu. My jsme to signalizovali v prvém čtení, že je určitá ochota k jednání v této věci. Bohužel při projednávání v ústavně právním výboru, ale i při jednání s kolegy jsme nezískali přesvědčení o tom, že je ochota přijmout některé - řekl bych - poměrně kompaktní pozměňovací návrhy, které by zazněly v podrobné rozpravě. Proto nám nezbývá nic jiného než se přiklonit k návrhu, který zde přednesl profesor Jičínský. Přitom víme, že při projednávání tohoto zákona bychom mohli dospět právě k tomu, co nebylo vyslyšeno při projednávání zákona o ochránci práv, o ombudsmanovi, jak to řekl pan profesor Jičínský. Stejně tak, jakým způsobem nebyla vyslyšena naše snaha změnit tento zákon vlastní novelou. Nezbývá mi nic jiného než toto říci.

Myslím si, že jsem vytvořil dostatečný prostor pro to, aby ti, kteří chtějí a mají zájem o tomto zákonu jednat, byli přítomni.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Filipovi. Myslím si, že tiše splnil přání pana ministra Výborného na pětiminutovou přestávku. Doufám, že žádný klub nyní nepožádá o přestávku před hlasováním. Takovou žádost opravdu nevidím.

Kolegyně a kolegové, přejete si odhlásit? Vidím, že si přejete. Činím tak a prosím, abyste se laskavě znovu zaregistrovali.

Vzhledem k tomu, že v obecné rozpravě padl návrh na zamítnutí tohoto návrhu zákona, budeme nyní hlasovat o tomto návrhu na zamítnutí. Zahájil jsem hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že návrh na zamítnutí byl přijat, když ze 165 přítomných poslanců 84 hlasovalo pro, 79 proti a 2 nehlasovali. Hlasování mělo pořadové číslo 44.

Tím pádem padají dvě přihlášky, které jsem měl do podrobné rozpravy. Děkuji navrhovateli, děkuji zpravodaji.

Přecházíme k bodu

 

5.
Vládní návrh zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné
moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem a o změně zákona
České národní rady č. 358/1992 Sb., o notářích a jejich činnosti (notářský řád)
/sněmovní tisk 292/ - druhé čtení

 

Opět bych poprosil pana ministra Výborného, aby se ujal k tisku 292 úvodního slova.

Ostatní poslance prosím o klid.

 

Ministr ČR Miloslav Výborný: Pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, nejsem rád, že byl předchozí návrh zákona zamítnut, že jsme nemohli zpřísnit některá opatření v rámci trestního řízení, ale to se stává ve sněmovně.

Návrh zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem, zákona, kterým se současně novelizuje zákon o notářích a jejich činnosti, je ve druhém čtení návrhem zákona, o němž bych rád věřil, že zamítnut ani vrácen k dopracování nebude, byl projednán ústavně právním výborem, který předložil k tomuto tisku své usnesení.

Rád bych řekl, že všechny pozměňovací návrhy ústavně právního výboru vítám. Jsem přesvědčen, že přispějí ke zkvalitnění předlohy. Doporučuji, aby je sněmovna akceptovala.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu ministru Výbornému. Opět poprosím paní poslankyni Röschovou, tentokráte v roli zpravodajkyně k usnesení výboru, které jsme dostali jako sněmovní tisk 292/1. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Anna Röschová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych vás seznámila s projednáváním tisku 292 v ústavně právním výboru. Ústavně právní výbor na své 30. schůzi dne 21. ledna 1998 projednal návrh zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem a o změně zákona ČNR č. 358/1992 Sb., o notářích a jejich činnosti. Přijal pozměňovací návrhy, které pro pořádek přednesu v podrobné rozpravě.

Usnesení ústavně právního výboru máte na svých lavicích pod tiskem 292/1. Doporučuji, aby v duchu usnesení ústavně právního výboru sněmovna návrh zákona pod tiskem 292 přijala.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP