Úterý 3. února 1998

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, dámy a pánové, za prvé jsem nenavrhl nic, co by vypadalo až tak absurdně, jako například, že za tři měsíce ještě budeme jednat nebo něco podobného na této schůzi. Myslím si, že předpoklad o možném jednání ještě třetí týden je předpoklad realistický. Za druhé mi dovolte konstatovat, že například na poslední schůzi Poslanecké sněmovny jsme přijali v návrhu programu schůze bod Ústní interpelace pro případ, že ještě budeme jednat ve čtvrtek. To se potom nestalo a ústní interpelace se na pořad schůze nedostaly. Je zde návrh naprosto analogický - pro případ, že ještě 24. února budeme jednat, zařadit tyto body.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, pane poslanče. Chápu to jako procedurální námitku. Chtěl bych jenom konstatovat, že jsem si samozřejmě vyžádal stanovisko našeho organizačního a legislativního odboru krátce po přednesení vašeho návrhu a tyto dva odbory mi píší - vznikl by nebezpečný precedens, že lze návrhy zákonů zařadit do druhého čtení kdykoliv. Konec citace expertů. Myslím si, že nejjednodušší bude vyhovět vaší procedurální námitce. Pokud ji sněmovna přijme, nechám samozřejmě o vašem návrhu hlasovat. Předtím se ovšem hlásí kolega Filip, který má podle jednacího řádu právo vystoupit kdykoliv. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Já myslím, že bylo zcela jasně řečeno, že je to podmíněný návrh. Bude-li pokračovat sněmovna 24., chceme, aby bylo zařazeno. Jinak to ani znít nemůže, protože normálně podle pozvánky je to podle sedmitýdenního cyklu na 14 dní. O tom budeme hlasovat. O ničem jiném. Nejde o žádný precedens jakéhosi zařazování na tři měsíce dopředu. Jde jenom o to, že pokud budeme jednat, aby bylo zařazeno, to je vše. Pokud nebudeme jednat, skončíme do 12. nebo 13. února, tak zařazeno být nemůže, protože s touto podmínkou je to zařazováno.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Dám ještě slovo kolegu Maškovi a pak bych velice prosil, vážené kolegyně a kolegové, abychom rozhodli hlasováním, protože tím vytváříme určitý precedens a zvykové právo této sněmovny. Prosím, slovo má pan poslanec Mašek.

 

Poslanec Ivan Mašek: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, moje poznámka bude faktická. Bude k tomu, co před chvílí řekl pan předseda sněmovny. Pan předseda ve svém absurdním příkladu hovořil o tom, že by sněmovna pracovala "až do svého rozpuštění". Já ho prosím, aby takto nepředbíhal rozpuštění sněmovny, už ve vlastním zájmu, protože bude-li tato sněmovna rozpuštěna, protože nebude pracovat, není to žádné dobré vysvědčení pro práci jejího předsedy. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk v části sálu.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Maškovi za tento zajímavý názor. Nejsou-li námitky - ale dám ještě před konečným hlasováním o procedurální námitce pana poslance Exnera panu poslanci Exnerovi slovo. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, návrh byl přednesen zcela regulérně v souladu s § 72 odst.1 bod 6. Pokud byste chtěl nechat hlasovat o nějaké procedurální námitce, pak nemám tu námitku já, ale měl jste ji vy a musí se hlasovat o případné vaší procedurální námitce. Já jsem prostě žádnou procedurální námitku neměl. Já jsem jenom naprosto regulérně přednesl návrh týkající se pořadu schůze. Kromě toho se vám trochu divím, protože se domnívám, že zařazení těchto bodů do programu této schůze je i ve vašem zájmu. (Potlesk v části sálu.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Rád vám vyhovím, pane kolego, a rád transformuji v duchu vašeho vystoupení svoji námitku jako procedurální. Ještě předtím se hlásí kolega Gross jako předseda klubu.

 

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já si myslím, že tady nejde o věcný spor, ale skutečně jde o to, abychom tady nevytvořili něco, co by v budoucnu mohlo komplikovat způsob jednání sněmovny. Já mám pocit, že k tomu, aby mohlo dojít k projednání bodu, kterému třeba dojde k vypršení lhůty a je zapotřebí jej okamžitě projednávat, jsou jiná ustanovení jednacího řádu, která toto mohou umožnit, která jsou obsažena v § 51 odst. 5 zákona o jednacím řádu. Myslím si, že námitka, kterou zde vznesl předseda sněmovny, je v tuto chvíli bohužel zcela namístě.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Kolegyně a kolegové, rozhodneme se hlasováním. Myslím si, že problém každý z nás chápe. Moje procedurální námitka zní, že tento návrh kolegy Exnera je nehlasovatelný. Jestliže této procedurální námitce vyhovíte, pak další hlasování o návrhu kolegy Exnera odpadá.

Zahájil jsem hlasování.

Kdo souhlasí s mojí procedurální námitkou, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování poř. č. 20 byla tato procedurální námitka přijata, a to 138 ze 187 přítomných, proti bylo 45.

Nyní přecházíme k návrhu kolegyně Čelišové, aby za bod 25 bylo zařazeno - nyní to snad již přečtu správně - Usnesení Poslanecké sněmovny k urychlenému řešení legislativy, metodiky a ekonomického zabezpečení všech výchovných zařízení vládou České republiky. Neptám se paní poslankyně Čelišové, zdali jsem ji interpretoval správně, protože jsem četl její vlastní text.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu.

Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování poř. č. 21 tento návrh nebyl přijat, že ze 188 přítomných bylo 93 pro a 44 proti, leč 51 nehlasovalo.

Nyní přecházím k poněkud komplikovanému návrhu pana poslance Sobotky. Pokud nebudou námitky ani ze strany pana poslance Koláře, předložím vám návrh, abychom jako první bod našeho programu zařadili bod, který obecně nazvu Zkrácení lhůty. Je to symetrické k dosavadnímu návrhu na prodloužení lhůt, čili návrh na zkrácení lhůt s tím, že - jak vyplývá z vystoupení obou kolegů - bude se návrh na zkrácení lhůt týkat dvou odlišných návrhů zákonů, konkrétně tisku 320 a 314. Souhlasí sněmovna s tímto postupem? Takže opakuji - nyní hlasujeme o tom, že jako bod č.1 našeho programu bude zařazen Návrh na zkrácení lhůt.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že tento návrh byl přijat, když v hlasování poř. č. 22 získal podporu 106 ze 188 přítomných, proti bylo 11.

Vidím, že se hlásí pan poslanec Kužílek.

 

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, přiznám se, že trochu nevím, jaký institut se tady teď děl. Obávám se, že jednací řád nic takového nezná a neumožňuje. Pakliže se mělo na mysli zkracování lhůt podle § 91 odst. 2, kde se říká, že lhůtu uvedenou v předchozím odstavci může sněmovna zkracovat nebo prodlužovat, tak potom nutno konstatovat, že to je možné v rámci prvého čtení, to není věc, která se dá dělat někdy a nějak, volně, nemůže to být samostatným předmětem jednání sněmovny, protože je to v té části jednacího řádu, která se jmenuje Prvé čtení návrhu zákona, která obsahuje paragrafy 90 a 91.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP