Úterý 3. února 1998

(pokračuje Zeman M.) 

Nyní je tady návrh paní poslankyně Rujbrové. Návrhů bylo několik. Její první návrh byl na vyřazení bodu 15, což je občanský soudní řád. K tomu se před hlasováním hlásí kolegyně Plechatá. Prosím, paní poslankyně. Jak mě upozornil pan místopředseda, nehlásíte se do diskuse, ale míříte k počítači.

V tomto případě žádná diskuse nebude a budeme rovnou hlasovat. Návrh zní vyřadit bod 15. Zahájil jsem hlasování.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 15 byl tento návrh kolegyně Rujbrové přijat, když pro se ze 189 přítomných vyslovilo 147 a proti byli dva.

Dále kolegyně Rujbrová navrhuje nový bod za existující bod 25. Nyní mi dovolte, abych tento bod přečetl. Hned potom vám dám slovo, paní kolegyně Plechatá.

Návrh kolegyně Rujbrové mám napsán - je to návrh na zřízení vyšetřovací komise o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Zeptám se pro jistotu paní kolegyně Rujbrové, zdali jsem váš návrh interpretoval správně. Děkuji. Budeme o tom hlasovat a potom se dostanete, paní kolegyně Plechatá, ke slovu.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Konstatuji, že v hlasování č. 16 tento návrh nebyl přijat, když ze 187 poslanců 93 bylo pro, 49 proti, 45 nehlasovalo. Tím padá i návrh kolegyně Rujbrové, aby za bod 75 bylo zařazeno ustanovení této komise.

Nyní dám slovo kolegyni Plechaté a potom kolegyni Rujbrové. Prosím, paní poslankyně.

Poslankyně Ivana Plechatá: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych vznesla námitku vůči hlasování pořadové č. 14, byl to návrh poslanců Karla Machovce a dalších. V hlasování jsem chtěla hlasovat ano, ale je tady, že jsem nehlasovala vůbec.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Jako obvykle budeme hlasovat nejdříve o námitce paní kolegyně Plechaté. Bude-li námitka přijata, budeme hlasovat znovu o návrhu kolegy Macha na vyřazení bodu 7.

Na žádost v sále vás odhlašuji a prosím, abyste se znovu zaregistrovali. Konstatuji, že nejprve hlasujeme o námitce kolegyně Plechaté.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tuto námitku, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti této námitce? Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 17 jsme se rozhodli této námitce vyhovět, a to 158 hlasy ze 185 přítomných, proti byli 3.

Věřím, že i pan poslanec Krása mně věnuje pozornost, že ano, pane poslanče Kráso? Budeme tedy hlasovat znovu o návrhu pana poslance Macha na vyřazení bodu č. 7.

Zahájil jsem hlasování - i pan poslanec Krása jistě ví, o čem hlasujeme. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 18 byl tentokrát návrh kolegy Macha přijat, když ze 184 přítomných bylo 98 pro, 65 proti a 21 nehlasovalo.

Konstatuji, že jsme se vyrovnali s pozměňovacími návrhy kolegyně Rujbrové.

Přecházíme k návrhu kolegy Vymětala na vypuštění bodu 72. Zdůvodnění jste slyšeli. Pro některé poslance připomínám, že zde byla námitka na nepředložení textu smlouvy v angličtině.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem kolegy Vymětala, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 19 nebyl tento návrh kolegy Vymětala přijat, když ze 187 přítomných bylo 48 pro a 84 proti.

Velice přeji panu místopředsedovi Vlachovi všechno nejlepší a pozdrav pánbůh.

Velice se omlouvám paní poslankyni Rujbrové, že jsem na ni zapomněl. Dávám jí nyní šanci, aby se ujala slova.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Pane předsedo, chtěla jsem jen poukázat na skutečnost, že podpisem 46 poslanců byla splněna náležitost § 48 jednacího řádu, tedy pokud jde o návrh na zřízení vyšetřovací komise.

Můj návrh zněl, kam by tento bod programu měl být zařazen, ale sněmovna mu nevyhověla. Prosím, aby se organizační výbor zabýval tím, kam bude tento bod, který splňuje všechny náležitosti, zařazen, a kdy.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Paní poslankyně, nechci vám oponovat, ale po poradě s našimi legislativci jsem byl informován, že sám návrh řádně podepsaný příslušným počtem poslanců, automaticky neobsahuje povinnost zařadit do programu.

Nicméně velice rád předložím váš návrh organizačnímu výboru a organizační výbor tento návrh projedná.

Poté co jsme zamítli návrh kolegy Vymětala na vypuštění bodu 72, mi dovolte pustit se do diskuse s kolegou Exnerem. V případě, že kolega Exner bude s mým návrhem nesouhlasit, požádám sněmovnu, aby procedurálním hlasováním rozhodla, kterému výkladu dává přednost. Kolega Exner totiž navrhl, aby body sněmovních tisků 112, 13, 14 a 15 byly zařazeny do programu 20. schůze se zdůvodněním, že schůze může pokračovat i třetí týden a v takovém případě by uplynula lhůta 40 dnů, kterou jsme minulým hlasováním zkrátili.

Chtěl bych navrhnout, že podle mého názoru je návrh kolegy Exnera nehlasovatelný. Dovolte, abych uvedl důkaz, kterému se říká důkaz dovedený ad absurdum. Protože bychom teoreticky mohli předpokládat, že sněmovna do svého rozpuštění bude jednat nekonečně dlouho a bez jakékoliv přestávky, mohli bychom již nyní hlasovat o zařazení do programu i u těch bodů, u nichž uplynula lhůta nikoliv 40, ale 50, 60, 80 i více dnů. Proto pokládám návrh kolegy Exnera za nehlasovatelný. Nicméně pokud kolega Exner uplatní procedurální námitku vůči mému návrhu, nechám o ní hlasovat.

Hlásí se kolega Exner.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP