Úterý 3. února 1998

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, přicházím v podstatě se stejným návrhem jako předřečník, a sice k mému návrhu zařadit nové body, druhé a třetí čtení vládního návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon 499/1990 Sb., o přepočtu devizových aktiv a pasiv v oblasti zahraničních pohledávek a závazků v souvislosti s kurzovými opatřeními, navrhuji zkrátit lhůtu podle § 91 odst. 2 zákona o jednacím řádu u tisku 314, a to na 50 dnů. Přijetí tohoto návrhu podmiňuje můj původní návrh, to znamená, aby druhé a třetí čtení bylo zařazeno tak, aby druhé čtení mohlo být zahájeno nejdříve 10.2.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Myslím si, že sněmovna nebude mít námitky, abych návrh pánů poslanců Sobotky a Koláře spojil, protože společným jmenovatelem je návrh na zkrácení lhůt. Samozřejmě potom budeme hlasovat, pokud tento bod bude přijat, o každém z těchto tisků zvlášť, ale doufám, že nejsou námitky, aby jako programový bod to mohlo být společné.

Nyní uděluji slovo panu poslanci Filipovi.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedo, pane premiére, paní a pánové, nejprve přednesu pozitivní návrh. Chtěl bych, aby náš bod jednání č. 75, tj. "Změna v orgánech sněmovny", byl zařazen hned za bod č. 1 jako bod 2. Pokud by se toho někteří kolegové měli leknout a nechtěli by pro to hlasovat, tak navrhuji, aby to bylo zařazeno před první čtení, to znamená za bod 25, aby se na to jednotlivé poslanecké kluby mohly připravit.

Důvod je prostý. Jsem přesvědčen, že tak, jak jsou zatím navrženy změny v orgánech Poslanecké sněmovny, nevystihují současnou situaci v této sněmovně a pravděpodobně dojde k delší diskusi, a potom bych rád dal šanci kolegovi Kolářovi, aby mohl plnit svou funkci předsedy volební komise. Bod bych takto zařadil s tím, že bychom v něm pravděpodobně pokračovali po stanovení lhůt. To je jeden důvod.

Druhá věc, kterou chci uvést, je také pozitivní bod. Musím ho ale uvést trochu širším způsobem. Zde využiji svého práva předsedy klubu hovořit kdykoliv bez uvedení tématu.

Velmi mne mrzí, že pan předseda sněmovny nedovolil mluvit kolegu Ransdorfovi, který samozřejmě kromě svého zdůvodnění chtěl přednášet také jeden pozitivní bod, kdežto kolega Kužílek tuto možnost měl. Kolega Kužílek nám tady vysvětloval věcně to, co tady chce řešit, nikoliv pozitivní bod. Musím za kolegu Ransdorfa, protože mu bylo odebráno slovo, navrhnout jako podmíněný návrh podle jednacího řádu v případě, že bude zařazeno jednání o dodržování lidských práv v Číně, nikoliv v Tibetu, protože to bychom se pustili na velmi tenké pole zahraniční politiky a myslím si, že předkladatel návrhu nemohl myslet tento návrh ani vážně, kdežto pan předseda zahraničního výboru to řekl přesně, protože jde o to, jakým způsobem lze chápat z hlediska mezinárodního práva Čínu, zařazení bodu "Dodržování lidských práv v Turecku". Tento bod považuji za velmi důležitý, za podstatný, týkající se současného stavu dodržování např. Schengenských dohod apod. V tom případě, pokud bude toto zařazeno, myslím, že stejní poslanci by měli hlasovat i pro zařazení bodu, který navrhoval nebo chtěl navrhnout kolega Ransdorf, a navrhuji to za něj já.

Naposled mi dovolte jednu malou poznámku ke kolegovi Maškovi. Kolega Mašek tady vyzval vládu, aby zachovávala dobré mravy, aby plnila své poslání a předkládala sem návrhy, o kterých chce, aby byly projednány v Poslanecké sněmovně. Je to od něj velmi chvályhodné. Já se jenom těším na to, jestli budou jeho slova a činy stejné, to znamená, jestli podpoří zařazení námi navrženého bodu -myslím, že ho přednášel kolega Exner - aby byl projednán ústavní zákon o zkrácení volebního období této sněmovny.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Okamžik, pane poslanče. Zůstaňte laskavě u řečniště. Neuvedl jste ve svém návrhu, mluvíce ústy kolegy Ransdorfa, jednu podstatnou náležitost, a sice v případě podmíněného návrhu o dodržování lidských práv v Turecku, kam tento bod navrhujete zařadit do programu schůze.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Před bod "Dodržování lidských práv v Číně".

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Tedy před návrh kolegy Holáně, případně kolegy Kužílka. Ano. Děkuji vám.

S potěšením konstatuji, že v tomto okamžiku jsem vyčerpal všechny písemné přihlášky do rozpravy. Vidím, že se ještě hlásí kolega Mach a poté kolega Kolář. Prosím, aby se slova ujal nejdříve kolega Mach.

 

Poslanec Karel Mach: Pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji ještě k programu schůze...

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Kolegové, prosím o klid. Kolegu Macha není slyšet a myslím si, že by bylo dobré, abychom slyšeli, co nám chce navrhnout. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Mach: Děkuji, pane předsedo. Navrhuji sloučení rozpravy k bodům 44 a 48, tak jak jsou uvedeny v pozvánce na tuto schůzi. Věcně se týkají jednoho problému, a proto je vhodné i expozé kolegy Kužílka, aby byly projednávány ve sloučené rozpravě.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano. Děkuji panu poslanci Machovi. Ještě se přihlásil pan kolega Kolář. Poté pan kolega Exner, po něm pan kolega Brožík.

 

Poslanec Robert Kolář: Pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte pouze, abych reagoval na návrh předsedy poslaneckého klubu KSČM pana poslance Filipa. Navrhoval, abychom zařadili bod Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny jako bod druhý. Pouze upozorňuji na to, že jsem byl požádán předsedou poslaneckého klubu Unie svobody o to, aby volební komise prodloužila lhůtu pro podávání návrhů, a to z toho důvodu, že poslanecký klub Unie svobody má celkem 4 nezařazené poslance. Já lhůtu prodloužím poté, co svolám volební komisi, abych to udělal jménem volební komise. Pokud by sněmovna chtěla vyhovět návrhu pana poslance Filipa, požadoval bych, aby tento bod nebyl ukončen a aby na základě nově podaných návrhů mohli být čtyři poslanci Unie svobody zařazeni na této schůzi do výborů. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Poprosím pana poslance Filipa, který vlastně uvedl dvě varianty, v jeho podání rovnocenné, buď předsunout bod 75 jako bod 2 nebo bod 75 za bod 25, zda by případně nestáhl svůj první návrh. Myslím, že v tom případě by komise kolegy Koláře měla dostatek času na to, co kolega Kolář navrhl. Co by na to, pane poslanče?

 

Poslanec Vojtěch Filip: Já jsem přesvědčen, že pokud dojdeme ke konsenzu, že je to možné. Jsem ke konsenzu připraven. Stahuji svůj první návrh, to znamená, aby to bylo zařazeno za bod 1 jako bod 2, a podávám pouze návrh, aby to bylo zařazeno za bod 25. Tím bychom si vytvořili dostatečný prostor.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano. Velice vám děkuji, pane poslanče. Nyní má slovo pan poslanec Exner. Připraví se pan poslanec Brožík.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, dámy a pánové, vzhledem k tomu, že řada kolegů v této chvíli navrhuje případné sloučení rozpravy k některým bodům, dovolte mi, abych také doplnil svůj návrh na nově zařazované body 112 a 113. V případě, že budou zařazeny, chci návrh doplnit tak, aby zároveň bylo rozhodnuto o sloučení rozpravy k tiskům 350 a 351 ve druhém čtení. Zároveň souhlasím s tím, aby o všech čtyřech mých návrzích bylo hlasováno jedním hlasováním, protože spolu souvisí, pokud nebudou námitky.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Kolegové, za prvé dovolte, abych vám sdělil, že kolega Vrzal má náhradní kartu č. 24. Za druhé, i když připouštím v této diskusi k programu návrhy na sloučení rozpravy, není tím řečeno, že tyto návrhy nemohou zaznít i kdykoliv později, takže prosím, pokud to nepokládáte za kardinálně nutné, nepředkládejte je již nyní.

Nyní má slovo kolega Brožík.

 

Poslanec František Brožík: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, souhlasím s tím, co řekl kolega Mach, aby se uskutečnila společná rozprava k bodům 44 a 48 k zákonu č. 42.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP