Úterý 3. února 1998

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji paní poslankyni Marvanové. Uděluji slovo panu poslanci Ransdorfovi, připraví se pan poslanec Smetana.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Dámy a pánové, chci reagovat na vystoupení kolegy Kužílka. Samozřejmě pokud bude jeho návrh schválen a vedena rozprava o rezoluci, kterou navrhuje, přednesu z tohoto místa důvody pro to, aby jeho přání Poslanecká sněmovna nevyhověla. Přece jen bych ale chtěl uvést jednu věc.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane poslanče, upozorňuji vás, že rozprava se vede k bodu programu. Chcete-li tedy předložit svůj vlastní návrh k programu nebo návrh na vyřazení některého z bodů uvedených na pozvánce, prosím, učiňte tak.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Ano, chci namítnout proti zařazení tohoto bodu.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vaši námitku sice bereme, ale nevedeme nyní rozpravu o návrhu pana poslance Kužílka. Bude-li schválen a bude-li zařazen, dostanete plnou a svobodnou možnost vystoupit v rozpravě k tomuto bodu.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Díky za vaše ujištění, pane předsedo. V tom případě si své připomínky nechám na pozdější dobu.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji vám, pane poslanče. Uděluji nyní slovo panu poslanci Smetanovi. Připraví se pan poslanec Tlustý.

 

Poslanec Martin Smetana: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji, aby současný bod 65 byl zařazen jako poslední bod této schůze, a to v případě, že nebude vypuštěn, jak navrhl poslanec Jan Vik. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní má slovo pan poslanec Tlustý, připraví se pan poslanec Holáň.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, jako zpravodaj tisků č. 286, 300 a 302 navrhuji vypuštění bodu 22, 23 a 24 z pořadu této schůze. Činím tak na základě usnesení rozpočtového výboru a po dohodě s předkladateli všech těchto tisků.

Zároveň upozorňuji, že v bodu 1 navrhnu, aby lhůty pro prodloužení těchto tisků byly prodlouženy tak, aby tyto tisky mohly být projednány na schůzi 24. března.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji vám, pane poslanče. Uděluji slovo panu poslanci Holáňovi. Připraví se pan poslanec Kužílek.

Všem těm, kdo se mě ptají, kolik mám ještě přihlášek do diskuse k programu, sděluji, že v této chvíli tři.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vilém Holáň: Kolegyně a kolegové, navrhuji přeložit bod 65, jímž je vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu k vyslovení souhlasu přístup České republiky k Severoatlantické smlouvě - bod 65 - jako první bod na středu 4.2. Důvodem je přítomnost ministra zahraničních věcí v tento den. Ministr zahraničních věcí bude příští týden mimo Českou republiku.

Dále - zahraniční výbor mě pověřil svým usnesením, abych doporučil Poslanecké sněmovně projednat a přijmout usnesení k respektování lidských práv a základních svobod v Čínské lidové republice ve smyslu usnesení zahraničního výboru č. 132. Navrhuji, aby tento bod byl umístěn za třetí čtení za bod 99. Upozorňuji, že je to podobný bod, jako přednesl pan poslanec Kužílek, lišící se však poněkud v tématu, protože nemluví o Tibetu. Přesto bych navrhoval, aby tyto dva body byly diskutovány dohromady. Nevím, jak se to dá zařídit. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Doporučuji vám dohodu s panem poslancem Kužílkem. Máte na ni přibližně ještě pět minut, pane poslanče. Až nechám hlasovat v pořadí, v jakém byly předkládány pozměňovací návrhy k programu, otáži se pana poslance Kužílka, zda jste k této dohodě dospěli.

Nyní uděluji slovo opět panu poslanci Kužílkovi. Připraví se pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Oldřich Kužílek: Pane předsedo, dámy a pánové, náhoda v pořadí přihlášek mi umožní vyjádřit se rovnou ke dvěma věcem. Jestli dovolíte, začnu právě tím, o čem zde nyní mluvíme.

Z hlediska formálního se domnívám, že mají být věci, které v podstatě jsou k jednomu tématu, projednávány vždy jako jeden bod a že na to náš jednací řád myslí v § 63 odst. 1 bod 4, který uvádí "návrh jiné předlohy". Doslova říká: Je-li předloženo v téže věci několik předloh usnesení sněmovny, rozhodne sněmovna, kterou předlohu bude projednávat.

Na to upozorňuji i z důvodu určitého nešvaru, který se v této sněmovně objevuje vícekrát. I na programu této schůze máme několik zákonů o loteriích. Měli jsme zde dříve několik zákonů o zemědělství. Domnívám se, že takováto věc nemá nastávat. Věc má být vždy zařazena jako jeden bod a v rámci této věci potom rozhodovat pomocí toho, co jsem právě citoval o předloze.

Domnívám se, že nejkorektnější řešení toho, co zde vzniklo dvojím navržením usnesení k téže věci, by bylo, kdyby kolega Holáň byl ochoten přistoupit na to, že jeho návrh by byl formou návrhu podmíněného. Pro případ, že nebude schválen můj návrh, bude se hlasovat o jeho návrhu. V každém takovém případě má zařazení bodu o té věci stejnou šanci na to, že bude projednávána. Myslím, že žádný z názorů nemůže být ukrácen. V každém případě v tom bodě, který takto ve výsledku bude zařazen, bude každý - stejně jako kolega Ransdorf - moci předkládat své předlohy, výborové předlohy nebo diskutovat jako kolega Ransdorf, že věc vůbec nemá být. To je můj návrh, v podstatě technická poznámka k této věci.

Protože jsem se zároveň přihlásil řádně do rozpravy...

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Kolegové, prosím o klid. Prosím i kolegu Janečka o trochu tišší diskusi. Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Oldřich Kužílek: Vyjádřil bych se i ke druhé věci, ke které jsem se hlásil původně, a sice k tomu, že v podstatě bych měl navrhnout vypuštění bodu 5 našeho jednání, a to z jednoduchého formálního důvodu, bez ohledu na to, co je obsahem tohoto bodu. Tisk 200 nesplňuje náležitosti podle jednacího řádu. Konkrétně nesplňuje požadavek § 56 odst. 5, který praví: Jde-li o návrh novely zákona, návrh se předkládá se zněním platného zákona nebo jeho části, jíž se novelizace týká, s vyznačením navrhovaných změn a doplnění. Zároveň ani tento návrh nesplňuje některé požadavky odst. 3, protože v důvodové zprávě se vůbec nezmiňuje o velmi podstatných obsazích, které vlastně navrhuje.

Jak jsem se dověděl od pracovníků Kanceláře, takovéto případy se množí, porušuje se zde jednací řád. Myslím, že je třeba tomu klást trochu odpor.

Abych nepřeháněl v této věci, nechci navrhnout vypuštění tohoto bodu, ale chtěl bych navrhnout k tomuto bodu podle § 63 odst. 1 bod 1 a) odročení tohoto bodu s vyslovenou podmínkou, že tento bod bude projednáván až poté, co budou tyto nedostatky odstraněny. Myslím, že je to návrh k bodu programu. Znamenalo by to, že tento bod sice zůstane předmětem této schůze, ale sáhne se k jeho projednání až po splnění podmínky, na kterou bylo vázáno odročení. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Kužílkovi. Uděluji slovo panu poslanci Sobotkovi, připraví se opět pan poslanec Kolář.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane předsedo, dámy a pánové, abych přispěl k vyřešení procedurálního problému kolem zařazení nového bodu týkajícího se druhého čtení tisku 320, dovoluji si navrhnout nový bod jako bod č. 1 dnešního jednání, který by zněl: Návrh na zkrácení lhůty podle § 91 odst. 2 zákona o jednacím řádu u tisku 320 - vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 119/1992 Sb., o cestovních náhradách, ve znění zákona č. 44/1994 Sb., tisk 320, na 50 dnů. Přijetím tohoto návrhu potom podmiňuji hlasování o návrhu, který jsem přednesl v rozpravě. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Sobotkovi. Uděluji slovo panu poslanci Kolářovi. Radujme se, kolegyně a kolegové, poslední, který je písemně přihlášený do rozpravy k programu, je pan poslanec Filip. Další písemné přihlášky nemám. Slovo má pan poslanec Kolář.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP