Úterý 3. února 1998

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane poslanče Koláři, setrvejte laskavě za řečništěm. Vy jste navrhl dva dny. Mohl byste navrhnout buď jeden z těchto dvou dnů, protože musíme hlasovat o jednoznačném usnesení, nebo ještě lépe číslo bodu, za který tisk 314 navrhujete zařadit?

 

Poslanec Robert Kolář: Navrhuji nejdříve 10.2. v úterý, protože nevím, který bod v tu chvíli bude na programu. Nejdříve tedy 10.2.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Dobře, dáme to 10.2. zase jako první bod, pokud samozřejmě předtím se stejným určením nebude schválen jiný pozměňovací návrh.

Děkuji vám, pane poslanče.

Nyní uděluji slovo panu poslanci Plevovi, připraví se pan poslanec Krejsa.

Technická pan poslanec Květák.

 

Poslanec Tomáš Květák: Děkuji za slovo, pane předsedo. Dovolil bych si opravit svůj návrh na čtvrtek dopoledne. Omlouvám se, že vám působím poněkud komplikace, ale je to takto dohodnuto s předkladatelkami. Čili čtvrtek dopoledne.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Čtvrtek dopoledne a první bod tam zůstává, ano? Jako první bod čtvrtečního dopoledního pořadu. Samozřejmě, rozumíme si, po odpovědích na písemné interpelace, s nimiž poslanci nevyslovili souhlas. Děkuji vám za tuto změnu vašeho stanoviska, pane poslanče.

Nyní uděluji slovo panu poslanci Plevovi.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovoluji si navrhnout vyřazení bodu 106 z programu této schůze. Jedná se o Informaci Stálé komise Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky o postupu udělení licence CET-21 o provozování televizního vysílání na základě této licence.

Naše komise zjistila, že tato materie je složitější, než jsme původně předpokládali, a bod je v polovině projednávání Stálé komise pro sdělovací prostředky a Stálá komise ho bude mít na pořadu ještě příští jednání, takže teď vlastně ani nemáme, jaký závěr bychom sněmovně předkládali. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Plevovi, uděluji slovo panu poslanci Krejsovi, prosím, aby se připravil pan poslanec Ivan Mašek.

 

Poslanec Josef Krejsa: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovoluji si navrhnout zařazení nového bodu do programu této schůze tohoto znění:

Zpráva ministra vnitra o údajném přepadení poslance Pavla Dostála. Omlouvám se, že dnes znovu, téměř ve výroční den, tento bod navrhuji na pořad jednání, ale vzhledem k velké absenci poslanců v závěru minulé schůze nedospěla tato sněmovna k žádnému usnesení, takže v této kauze opět nebyla očištěna naše parlamentní strana SPR-RSČ, která nemá ani s případným přepadením, ani údajným přepadením kolegy Dostála nic společného, jak se mi, doufám, podařilo z tohoto místa dostatečně prokázat při minulé schůzi Poslanecké sněmovny.

Navrhuji zařadit tento bod na příští úterý, tj. 10.2. odpoledne, jako první bod jednacího dne, pokud budu tímto ctihodným zákonodárným sborem poctěn při hlasování důvěrou.

Pro pana předsedu Zemana opakuji, pro ulehčení jeho náročné práce, zařadit na úterý 10. února jako první bod jednacího dne. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji vám, pane poslanče, ale musím vás zklamat. Podařilo se vám být srozumitelným již na první pokus. Blahopřeji vám.

Dovolte mi, abych nyní udělil slovo panu poslanci Maškovi, připraví se paní poslankyně Marvanová.

 

Poslanec Ivan Mašek: Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, je mi velmi líto, že musím předkládat návrh, o kterém bych předpokládal, že v souladu s článkem 35 ústavní listiny č. 1 ho předloží některý z členů vlády České republiky. Jelikož tak ovšem nečiní, přestože nedávno skládali slib, že budou ústavu nejen zachovávat, ale dokonce uvádět v život, nezbývá, než je zastoupit.

Předkládám proto sněmovně návrh, aby do pořadu schůze bylo zařazeno první čtení tisku č. 374, tedy vládního návrhu zákona o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby, a o změně a doplnění zákona České národní rady č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a zákona České národní rady č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů.

Navrhuji, aby první čtení tohoto návrhu zákona bylo zařazeno do pořadu schůze za stávající bod č. 50, tedy tam, kam podle čísla tisku mezi první čtení patří.

Chtěl bych tento návrh jen krátce zdůvodnit: U tohoto návrhu zákona se jedná o velmi důležitou transformační normu, normu, kterou se vláda zabývá od roku 1995. Návrh zákona sem byl podán již minulou vládou. Tento zákon má sloužit především k pomoci soukromě hospodařícím osobám, fyzickým osobám, které hospodaří na zemědělské půdě, ale také obcím v plnění veřejně prospěšných činností a má také pomoci obcím k bytové výstavbě a vůbec k účelům bydlení.

Chtěl bych apelovat na vás všechny, abyste při hlasování o zařazení tohoto návrhu zákona do prvního čtení tyto zájmy, zájmy občanů České republiky, nadřadili nad zájmy stranické. Chtěl bych především apelovat -

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, pane poslanče. Hluk v zasedací síni začíná být nesnesitelný a v podstatě navrhujete, aby se nekonaly předčasné volby, takže by bylo dobré, abychom my všichni vás vyslechli velmi pozorně. Pokračujte, prosím.

 

Poslanec Ivan Mašek: Apeluji především na poslance, členy vlády, aby hlasovali pro zařazení tohoto návrhu zákona, a jmenovitě apeluji na pana premiéra Tošovského a na pana místopředsedu vlády a ministra zemědělství pana Josefa Luxe, kteří jsou pod zdůvodněním, proč je tento zákon třeba, podepsáni.

Apeluji také na všechny vás ostatní, kteří nechcete, aby tato sněmovna byla případně rozpuštěna proto, že odmítne pracovat nad takto důležitým návrhem zákona. Já si nedovedu moc představit, jak ti z vás, kteří případně zaviní rozpuštění Poslanecké sněmovny, protože odmítají pracovat nad takovýmto důležitým zákonem, budou slibovat voličům, že od července již pracovat začnou. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Maškovi, uděluji slovo paní poslankyni Marvanové, připraví se pan poslanec Ransdorf.

 

Poslankyně Hana Marvanová: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, ráda bych přednesla tři procedurální návrhy k programu, a to:

Za prvé: K bodu 5 našeho dosavadního programu dle pozvánky, tj. Návrh poslanců Karla Macha, Jaroslava Palase na vydání zákona, kterým se mění trestní zákon.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte. Prosím zejména pana poslance Krause, aby nediskutoval nahlas ve své lavici a věnoval pozornost své půvabné kolegyni. Pokračujte, paní poslankyně.

 

Poslankyně Hana Marvanová: Vzhledem k tomu, že tento tisk má projednávat ústavně právní výbor na své schůzi ještě dnes po skončení dnešního jednání, navrhuji, aby byl tento bod přeřazen jako první bod ve čtvrtek po písemných interpelacích.

Druhý procedurální návrh se týká bodu 29 a 30, které se týkají poslaneckého návrhu pojednávajícího o poslanecké a senátorské imunitě. Navrhuji, aby byla sloučena rozprava o těchto dvou bodech, protože spolu úzce souvisejí.

Třetí návrh se týká bodů 31, 32 a 33. Navrhuji, po poradě se skupinou navrhovatelů těchto poslaneckých návrhů, stažení těchto bodů z dnešního programu s tím, že navrhovatelé stáhnou projednávání těchto tisků. Domníváme se sice, že myšlenka klouzavého mandátu je zajímavá a mohla by v mnohém pomoci při práci vlády i při práci sněmovny, ovšem v dnešní, poměrně politicky neklidné době asi není dostatek času a možná i chuti se zabývat touto dlouhodobou otázkou. Proto tuto věc stahujeme a je na budoucí sněmovně, jestli se znovu k tomuto problému vrátí.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP