Úterý 3. února 1998

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Exnerovi. Nyní uděluji slovo paní poslankyni Čelišové, připraví se pan poslanec Sobotka.

 

Poslankyně Květoslava Čelišová: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, navrhuji zařadit nový bod programu 20. schůze PSP, který by měl název Usnesení Poslanecké sněmovny k urychlenému řešení legislativy, metodiky a ekonomického zabezpečení všech výchovných zařízení v naší republice vládou České republiky.

Jako zdůvodnění si dovolím tyto věci: Všichni máme v živé paměti tragickou událost ve Výchovném ústavu pro děti a mládež v Chrastavě na Liberecku, otřesný případ chovance, který k smrti ubil a těžce zranil vychovatelky tohoto ústavu. Víme všichni, že v těchto výchovných ústavech velké problémy působí především nedostatečná legislativa, chybí účinné prostředky např. při odmítání poslušnosti, verbální agresivitě, vyhrožování.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Prosím o klid, vážení kolegové. Pokračujte, paní poslankyně.

 

Poslankyně Květoslava Čelišová: Děkuji. Přivolaná policie nemůže zasáhnout, pokud nedošlo k fyzické agresivitě. Prostředky, které jsou k dispozici, jsou spíše motivační. Chybí také ekonomické zabezpečení těchto ústavů. Jsem přesvědčena, že již příliš dlouze a široce diskutujeme, jak my zde v Poslanecké sněmovně, tak i ve vládě, o možnosti snížit trestní odpovědnost pod 15 let u některých trestných činů bez tolik potřebných závěrů právě v podobě legislativy.

Z těchto důvodů navrhuji Poslanecké sněmovně přijmout usnesení, které naší vládě uloží se touto situací vážně zabývat a předložit na příští schůzi Poslanecké sněmovny příslušné řešení. Navrhuji tento bod, pokud dostane vaši podporu, zařadit jako bod číslo 26, tedy za body, které projednávají zákony ve druhém čtení. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Paní poslankyně Čelišová, pěkně bych vás poprosil, vzhledem k tomu, že váš návrh byl poměrně dlouhý, abyste mně sem laskavě dodala písemný podklad. Děkuji vám předem.

Nyní má slovo pan poslanec Sobotka, připraví se pan poslanec Špidla.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane předsedo, dámy a pánové, já bych rád navrhl zařazení nového bodu, a to druhého čtení vládního návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 119/92 Sb., o cestovních náhradách ve znění zákona č. 44/94 Sb. Jedná se o tisk č. 320. Navrhuji zařadit tento bod jako první bod ve středu 11. února. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Já bych poprosil paní poslankyni Čelišovou (omlouvám se panu poslanci Sobotkovi), aby mně dala jenom text návrhu usnesení, nikoliv doprovodný text, který může být mimořádně zajímavý, ale se kterým nebudu sněmovnu seznamovat. A poprosil bych pana poslance Sobotku, vzhledem k tomu, že na mě paní poslankyně Čelišová nyní mluvila, aby ještě jednou zopakoval - tak je to první bod, kdy, pane poslanče?

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Ano, navrhuji zařadit tisk č. 320, ve druhém čtení jako první bod ve středu 11. února.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Prosím vás, vy říkáte tisk a já od vás chci slyšet číslo bodu. V tom se zřejmě lišíme.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Jedná se o nový bod, který není zařazen na tuto schůzi, čili je to návrh nového bodu.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Čili navrhujete nový bod, tisk č. 320, a říkal jste ve středu, okamžik.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Ano, ve středu 11. února jako první bod.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Ve středu 11. 2. jako první bod. Pane poslanče, opět podobně jako u poslankyně Čelišové vás poprosím o písemný návrh, protože tisk č. 320 mnohým z nás, včetně mě, nic neřekne. (Sobotka: Jistě.)

Pan místopředseda Ledvinka mě přitom kolegiálně upozorňuje, že váš tisk 320, ať se jedná o cokoli, údajně nemá splněné lhůty. Ověřte si to, pane poslanče.

Takže prosím kolegu Špidlu, aby uvolnil místo kolegovi Sobotkovi.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Já děkuji kolegovi Špidlovi. Já bych chtěl říci, že tento tisk byl přikázán 11. prosince, lhůty pro výbory byly stanoveny do 19. února, rozpočtový výbor již tento tisk projednal. Hospodářský výbor, který byl druhým příslušným výborem, tento tisk projedná v úterý příští týden. To znamená, bude možno tento bod zařadit na program této schůze.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Dobře, bereme tedy - pane místopředsedo Ledvinko, buďte tak laskav, a pokud si přejete vystoupit, tak se za prvé přihlašte o slovo a za druhé mluvte poněkud tišším hlasem. Berte si příklad ze mě. Všimněte si, jak mluvím tiše. (Smích ve sněmovně.) Takže konstatuji, že pan poslanec Sobotka mně, v každém případě, ať se lišíme v názorech o lhůtách, nebo ne, dá písemný text toho, co je to tisk 320. Nyní uděluji slovo panu poslanci Špidlovi, připraví se pan poslanec Frank.

 

Poslanec Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci, chci navrhnout přeřazení bodu č. 3, tj. sněmovní tisk 226, a přeřadit jej tedy z místa bodu 3 na místo posledního bodu zákonů ve druhém čtení. Důvod je prostý. Tento sněmovní tisk byl ústavně právním výborem schválen 22. ledna a výbor pro sociální politiku a zdravotnictví, který se zabýval předchozími předlohami, neměl ještě příležitost tento tisk projednat. Vzhledem k tomu, že pan poslanec Matulka navrhl společnou rozpravu k bodu 3 a 4, navrhuji současně, aby bod 4 byl opět posunut na konec jednání, na konec zákonů, na konec oddílu druhé čtení. To znamená, že poslední dva body zákonů ve druhém čtení by byly původní body 3 a 4.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Špidlovi. Neulehčil mně práci, naštěstí jsem si našel, jaké je pořadové číslo posledního bodu zákona ve druhém čtení. Je to číslo 25, takže doplňuji návrh kolegy Špidly, že by to bylo za bod 25. Tím je tento návrh kompletní.

Nyní uděluji slovo panu poslanci Frankovi a připraví se - je to přímo neuvěřitelné, ale mám zde čtyři písemné přihlášky pana poslance Václava Franka a vidím, že žádná z nich nebyla k návrhu programu. Oceňuji vaši pracovitost, pane poslanče, ale nyní přijímám pouze písemné přihlášky k návrhu programu. Takže omlouvám se vám, že jsem si toho nevšiml dříve.

Slovo má pan poslanec Květák, připraví se - dešifruji - velmi pravděpodobně pan poslanec Kolář.

 

Poslanec Tomáš Květák: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené dámy a pánové, dovoluji si navrhnout této sněmovně přesunutí bodu č. 2, pracovně zákon o rodině, paní kolegyně Zuzky Rujbrové na čtvrtek po interpelacích tohoto týdne.

Je to z toho důvodu, že ústavně právní výbor přijal 22. ledna své usnesení č. 88, které považuje za základ jednání o této materii, tento bod je jako druhý dneska a drobné, byť velmi významné návrhy změn, které chceme já a někteří mí kolegové uplatnit, musíme sladit s novou předlohou, kterou jsme získali teprve dneska. Čili z toho důvodu prosím sněmovnu o souhlas s tím, aby tento bod byl projednáván až ve čtvrtek odpoledne. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: A je vám jedno, v jakém pořadí, například jako první bod, čtvrtek odpoledne.

 

Poslanec Tomáš Květák: Ano, pane předsedo, děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Čtvrtek odpoledne, první bod, ano. Děkuji za toto upřesnění. Nyní má slovo pan poslanec Kolář, připraví se pan poslanec Pleva.

 

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych navrhl zařadit nové body, a sice druhé a třetí čtení vládního návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 499/90 Sb., o přepočtu devizových aktiv a pasiv v oblasti zahraničních pohledávek a závazků organizací v souvislosti s kurzovými opatřeními, sněmovní tisk 314.

Tento návrh zdůvodňuji tím, že tisk byl přikázán rozpočtovému výboru 10.12., čili 60denní lhůta uběhne 9.2. Rozpočtový výbor, který měl jako jediný tento tisk přikázán, jej projednal a nic nebrání tedy tomu, aby sněmovna mohla zahájit druhé čtení 9., resp. 10.2. v úterý. Svoji žádost dále zdůvodňuji tím, že se jedná o technickou normu bez jakéhokoliv politického náboje, a domnívám se, že by bylo vhodné, kdyby sněmovna tyto zákony, které ještě může projednat v tomto volebním období, projednala. Děkuji.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP