Středa 3. prosince 1997

 

Druhý den schůze Poslanecké sněmovny (3. prosince 1997)

Přítomno: 194 poslanců

 

(Schůze opět zahájena v 11.03 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím, abyste zaujali svá místa. Prosím, abyste se - máte-li zájem - zaregistrovali svými hlasovacími kartami, abychom mohli zahájit tento jednací den naší schůze. Zatím nemám žádnou zprávu o tom, že by někdo z vás měl náhradní kartu.

Chci vás upozornit, že ještě před tím, než budeme pokračovat v projednávání vodního zákona, se bude konat slib poslance. Proto vás ještě jednou žádám, abyste se dostavili do jednací síně. Prosím také pracovníky Kanceláře, aby na tento bod byl speciálně upozorněn předseda Poslanecké sněmovny.

Dámy a pánové, budeme se zabývat bodem, který vyžaduje, aby proběhl v důstojném prostředí a atmosféře. Prosím tedy ještě jednou všechny, kteří jsou v předsálí, aby se dostavili do jednací síně tak, abychom mohli zahájit naše jednání.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, pan poslanec Libor Novák se prohlášením sepsaném formou notářského zápisu 2. prosince 1997 vzdal poslaneckého mandátu. Žádám nyní předsedkyni mandátového a imunitního výboru paní kolegyni Annu Röschovou, aby nás seznámila s kroky, které tento výbor po prohlášení poslance Libora Nováka učinil, a poté přečetla Ústavou předepsaný slib, který by pan poslanec Jiří Černota složil do rukou předsedy Poslanecké sněmovny. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Anna Röschová: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, vážení členové vlády, paní a páni poslanci, dne 2. prosince 1997 se pan Libor Novák vzdal poslaneckého mandátu formou notářského zápisu, který doručil do rukou předsedy Poslanecké sněmovny. Mandátový a imunitní výbor na své 22. schůzi dne 2. prosince 1997 přijal usnesení č. 87, ve kterém konstatoval, že pan Libor Novák se poslaneckého mandátu platně vzdal a že zároveň na tento uvolněný poslanecký mandát nastupuje náhradník pan Jiří Černota.

Dne 2. prosince 1997 předal předseda Poslanecké sněmovny novému poslanci Poslanecké sněmovny osvědčení o vzniku mandátu. V souladu s ustanovením § 4 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, složí pan poslanec Jiří Černota poslanecký slib.

Žádám pana poslance Jiřího Černotu, aby předstoupil před Poslaneckou sněmovnu, a zároveň prosím předsedu Poslanecké sněmovny, aby přijal slib nového poslance.

 

Slib poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

 

"Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

(Slib poslance. Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, dovolte, abych pana poslance Jiřího Černotu mezi námi přivítal a popřál mu v jeho poslanecké práci hodně štěstí a śspěchů.

Včera jsme přerušili projednávání bodu 6 schváleného pořadu, kterým je vodní zákon ve 2. čtení. Budeme tedy pokračovat v podrobné rozpravě, do které byl přihlášen pan kolega Tyl. Prosím, aby se ujal slova. Prosím zástupce navrhovatele a zpravodaje, aby zaujali svá místa.

 

Poslanec Miroslav Tyl: Vážený pane předsedající, tady se nedá pracovat. Je zde velký hluk.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, prosím o klid.

 

Poslanec Miroslav Tyl: Pane předsedající, dámy a pánové, tím, že včera předseda sněmovny přerušil projednávání tohoto bodu, tak vás ušetřil několika minut z mých návrhů, protože se mohu ztotožnit s některými přede mnou podanými návrhy a nemusím je již opakovat. Vypracoval jsem proto zbytek těchto návrhů, které vám nyní předkládám.

Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 138/1973 Sb., navrhuji doplnit a změnit takto: K § 19 odst. 2 doporučuji drobnou změnu dikce ve velmi důležitém odstavci 2: "Veřejným zájmem jsou vydatnost, jakost a zdravotní nezávadnost vodních zdrojů."

K § 19 odst. 4 doporučuji nové znění: "Ochranná pásma stanoví, změní nebo zruší rozhodnutím vodohospodářský orgán na návrh nebo z vlastního podnětu. Návrh na stanovení nebo změnu ochranných pásem podle potřeb zajištění ochrany vydatnosti jakosti nebo zdravotní nezávadnosti vodního zdroje podává ten, kdo má povolení k odběru vody z tohoto vodního zdroje. Účastníky řízení o stanovení nebo změně ochranného pásma jsou navrhovatel a ti, jejichž vlastnická práva k pozemkům nebo stavbám na nich mohou být přímo dotčena. Proti rozhodnutí o stanovení nebo změně ochranného pásma je možno podat odvolání k soudu."

K § 19 odst. 5. Nový text: "Zahájení řízení o stanovení nebo změně ochranného pásma, týká-li se rozsáhlého śzemí, oznámí vodohospodářský orgán śčastníkům řízení veřejnou vyhláškou."

K § 19, odst. 7, což znamená změnu v původním odst. 6: Vlastník nemovitosti má nárok na náhradu za omezení užívání nemovitosti v ochranných pásmech.

K § 19, odst. 8, což znamená změny v původním odst. 7: Náklady spojené s technickými śpravami v ochranných pásmech a náhrady za omezení užívání nemovitostí v ochranných pásmech nese ten, kdo má povolení k odběru vody z vodního zdroje, pro který se stanoví ochranná pásma.

K § 19, odst. 9, což jsou změny v původním odst. 8: Nedojde-li mezi vlastníkem nemovitosti a tím, kdo je povinen poskytnout náhradu za omezení užívání nemovitosti v ochranných pásmech - podle odst. 7 - k dohodě o její výši, rozhodne o její výši na návrh vlastníka nemovitosti nebo toho, kdo je povinen poskytnout náhradu, soud.

V § 19, odst. 9 se mění na odst. 10.

K § 23 navrhuji nepřipojit navrhované připojení vládního návrhu zákona.

K § 23, odst. 2: Ponechat současný text zákona a totéž k § 23 odst. 3, ponechat současný text zákona.

§ 27 navrhuji nově formulovat takto:

Odst. 1: Vodohospodářský orgán uloží tomu, kdo znečistí povrchové nebo podzemní vody tak, že ohrozí jejich jakost (dále jen původce závadného stavu), provést opatření k odstranění závadného stavu směřujícího k zabránění dalšího ohrožení jakosti povrchových a podzemních vod (pozn. 1), případně též opatření k zajištění náhradního odběru vody. Odkaz 1 je potom v textu pod tímto odstavcem citován.

Odst. 2: Povinnosti plynoucí z opatření k nápravě uloženého původci závadného stavu přecházejí na jeho právního nástupce pokud pokračuje v téže činnosti, která měla za následek závadný stav.

Odst. 3: Nesplní-li opatření k nápravě ten, jemuž bylo toto opatření uloženo, a hrozí-li nebezpečí z prodlení, provede toto opatření k nápravě na jeho náklady vodohospodářský orgán.

Odst. 4: Nelze-li opatření k nápravě uložit, poněvadž není možno zjistit původce závadného stavu a hrozí-li nebezpečí z prodlení, opatření k nápravě zabezpečí vodohospodářský orgán.

Odst. 5: Náklady na provedení opatření k nápravě nese původce závadného stavu. V případě uvedeném v odst. 4 nese tyto náklady stát.

Odst. 6: Vlastníci majetku, na němž je závadný stav vázán, nebo jejichž majetku je nutno užít k odstranění závadného stavu a kteří nejsou původci závadného stavu, jsou povinni strpět provedení opatření k nápravě vydaného vodohospodářským orgánem. Za tímto śčelem jsou povinni zejména umožnit vstup popř. vjezd na své nemovitosti a strpět omezení obvyklého užívání tohoto majetku.

Odst. 7: Pro vstup případně vjezd do objektů a zařízení armády ČR, Policie ČR, BIS a Vězeňské služby ČR platí zvláštní právní předpisy s odkazem 10 f).

Odst. 8: Původce závadného stavu a vodohospodářský orgán v případech uvedených v odst. 5 a 6 jsou povinni při provádění opatření k nápravě na cizím majetku co nejvíce šetřit práva vlastníků dotčeného majetku a vstup popř. vjezd a zamýšlená omezení obvyklého užívání majetku jim předem oznámit. Po skončení provedení opatření k nápravě jsou povinni na své náklady uvést majetek do předchozího stavu a nahradit způsobenou śjmu.

Odst. 9: Náhrada za majetkovou śjmu nebo omezení vzniklá vlastníkům při provádění opatření k nápravě na cizím majetku, podle odst. 6, hradí původce závadného stavu. V případě uvedeném v odst. 4 hradí tuto náhradu stát.

K § 42 odst. 2: K zajištění ochrany před povodněmi je každý povinen umožnit vstup popř. vjezd na své pozemky a do objektů těm, kteří provádějí zabezpečovací a záchranné práce a přispět na příkaz povodňového orgánu podle svých možností a sil osobní a věcnou pomocí k ochraně lidských životů a majetku před povodněmi.

To jsou moje pozměňovací návrhy.

Nyní mi, pane předsedající, dovolte jednu větu jako zpravodaji ke včerejší zpravodajské zprávě.

Všiml jsem si, že jsem ve své zpravodajské zprávě neřekl důležitá slova. Řekl jsem, že zemědělský výbor projednal, ale neřekl jsem, že schválil a doporučil sněmovně tento zákon schválit.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Miroslavu Tylovi. Kdo se dále hlásí do podrobné rozpravy? Jestliže nikdo, rozpravu končím.

Chci se zeptat pana zpravodaje, jen na upřesnění, zda zazněl v průběhu projednávání návrh, který bychom měli nyní podrobit hlasování?

 

Poslanec Miroslav Tyl: Pane předsedající, takový návrh nezazněl.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Dámy a pánové, tím jsme ukončili druhé čtení tohoto návrhu zákona.

Pro tento okamžik děkuji panu ministru Skalickému a panu zpravodaji Tylovi.

Dalším bodem má být zpráva vlády o plnění státního rozpočtu České republiky za první pololetí 1997. Podle mých informací rozpočtový výbor na svém jednání nedospěl k jednoznačnému závěru. Nevidím v tomto okamžiku ani předkladatele tohoto bodu pana ministra financí, ani předsedu rozpočtového výboru. Prosím tedy o zprávu, jak je možné s touto věcí naložit.

Dámy a pánové, v této dopolední improvizaci máme nyní několik možností. Rozhodli jsme, že bod 8. Podpůrné programy zemědělství budeme projednávat dnes nepletu-li se jako první bod odpoledního jednání, a před tímto bodem podle mě nelze zahájit projednávání druhého čtení státního rozpočtu. Pan kolega Wagner se hlásí, věřím, že k bodu 7, s podstatnou informací. Prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Jozef Wagner: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, rozpočtový výbor před několika minutami uzavřel projednávání tohoto bodu a postoupil usnesení sněmovně. Po uplynutí zákonné lhůty lze zákon projednávat.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Mluvil jste, pane kolego, o druhém čtení rozpočtu. (Poslanec Wagner souhlasí.) Děkuji za tuto upřesňující informaci. Chtěl bych poprosit pracovníky aparátu Poslanecké sněmovny, aby mi sdělili, zda předkladatel k bodu 7 pan ministr Pilip má informaci o tom, že by se měl v tomto okamžiku zśčastnit jednání, či zda je v budově.

Dostal jsem informaci, že pan ministr Pilip se v tomto okamžiku v Senátu śčastní projednávání návrhu zákona o cenných papírech. Dovolím se vás tedy dotázat, zda je námitek proti tomu, abychom přistoupili k prvnímu čtení návrhů zákonů. V programu je před těmito body ještě blok voleb. Domnívám se, že by však bylo rozumné tyto volby spojit s polední přestávkou. Děkuji za upozornění, že už se dostavil předkladatel bodu 7. Vítám s potěšením pana ministra Ivana Pilipa a konstatuji tedy, že vstoupíme do bodu 7, nemusíme se tedy dále zabývat procedurou dalšího jednání.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP