Středa 22. října 1997

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan poslanec Wagner vystoupí, ale jako zpravodaj, aby předložil návrhy k hlasování, protože rozprava je ukončena a faktickou poznámkou lze reagovat na průběh rozpravy. Připomínám příslušné ustanovení jednacího řádu.

 

Poslanec Jozef Wagner: Prvním v pořadí předložil svůj návrh pan poslanec Kraus. Doporučuje vládě změnit základní údaje návrhu zákona o státním rozpočtu na r. 1998. Ptám se, přeje si pan poslanec Kraus hlasovat o jednotlivých bodech, nebo o první části v celku a o § 3 také jako o celku?

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan poslanec Kraus upřesní. Dámy a pánové, všechny vás odhlásím a poprosím o novou registraci.

 

Poslanec Michal Kraus: Dámy a pánové, já jsem už ve svém vystoupení navrhoval, aby se hlasovalo po jednotlivých bodech, to znamená 1, 2, 3 zvlášť.

 

Poslanec Jozef Wagner: Já jsem se pana poslance zeptal proto, že jeho sdělení v jeho vystoupení je odlišné od textu, který napsal, protože je označen bod 1, 2 a pak § 3. Proto to nedorozumění. Děkuji.

Budeme tedy hlasovat o bodu 1, který zní:

Doporučuje vládě České republiky změnit základní údaje v návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 1998.

Pan ministr nedoporučuje, zpravodaj nemá stanovisko.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, zahajuji hlasování pořadové číslo 137. Táži se, kdo je pro návrh pana poslance Michala Krause. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

V tuto chvíli hlasování skončilo výsledkem: 98 pro, proti 99.

Tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jozef Wagner: Po nepřijetí tohoto návrhu se domnívám, že návrhy uvedené v návrhu poslance Krause pod bodem 2 jsou nehlasovatelné.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan poslanec souhlasí.

 

Poslanec Jozef Wagner: K § 3 bod 1 - 5 pan poslanec sdělil, že se může hlasovat společně, rozumím-li dobře.

 

Poslanec Michal Kraus: To už je nehlasovatelné celé.

 

Poslanec Jozef Wagner: To není tak pravda, že je to nehlasovatelné, protože tady jde o zmocnění.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Bude asi nejjistější rozhodnout hlasováním. Je-li pan zpravodaj názoru, že to hlasovatelné je a pan navrhovatel má určité pochybnosti, myslím, že bude nejlépe rozhodnout hlasováním.

 

Poslanec Jozef Wagner: Já se domnívám, že nemůžeme rozhodnout hlasováním to, co zákon jednoznačně stanovuje. Zákon tady stanovuje povinnost projednat zmocnění a projednání znamená hlasování. Chcete-li, pane předsedající, dát hlasovat, prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já na tom netrvám, já jsem rozuměl vám. Pan poslanec Kočárník má faktickou poznámku.

 

Poslanec Ivan Kočárník: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, toto se opakuje každý rok a hlasovat o tom nelze, protože jednací řád stanoví, že zákon o státním rozpočtu nemůže novelizovat žádný jiný zákon. Toto by byla novela zákona o rozpočtových pravidlech. Už jsme si to mnohokrát vyjasňovali a neustále se to opakuje.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Navrhovatel Michal Kraus chce upřesnit.

 

Poslanec Michal Kraus: Pane předsedající, rád bych vzkázal svému předřečníkovi, že se opět hluboce mýlí, protože návrh tak, jak je přednesen k hlasování, se vůbec nezmiňuje o rozpočtových pravidlech, protože rozpočtová pravidla hovoří pouze o rozpočtových opatřeních jako o obecném faktu. My tady hovoříme, jakým způsobem v rámci státního rozpočtu můžeme rozpočtová opatření uplatnit. To nemá s rozpočtovými pravidly nic společného.

Když už jsem u mikrofonu, domnívám se, že procedura je teď trochu zmatená. Teď možná hovořím trochu proti sobě, ale podle § 102 odst. 3 sněmovna buď schválí návrh zákona tak, jak byl předložen, to znamená se všemi údaji včetně zmocňování nebo doporučí změny. Jestliže jsme v prvním hlasování nedoporučili vládě provést změny, nemůžeme doporučovat ani změnu zmocnění. Hlasování je bezpředmětné.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já tento výklad přijímám, takže postoupíme k dalšímu možnému návrhu na hlasování.

 

Poslanec Jozef Wagner: Tedy lze považovat návrh pana kolegy Krause za projednaný.

Další z návrhů je návrh pana kolegy Recmana. S ohledem na to, jak se rozhodlo o návrhu pana kolegy Krause, nelze vyvozovat, že by nebyl hlasovatelný návrh pana kolegy Recmana a domnívám se, že mohu doporučit, aby se o něm hlasovalo, ale ptám se pana kolegy, jestli si přeje hlasovat jako o celku nebo o částech.

(Posl. Recman: O celku.)

Ano. Děkuji. Můžeme hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Můžeme hlasovat o celém návrhu pana poslance Recmana.

Rozhodneme o tom v hlasování pořadové číslo 138, které jsem právě zahájil. Kdo je pro návrh pana poslance Recmana? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem: pro 98, proti 99. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jozef Wagner: Další z návrhů předložil pan kolega Vrzáň a domnívám se, že rovněž musím položit otázku, jestli si přeje hlasovat o celku nebo po částech. Současně. Pane předsedající, můžete dát hlasovat jako o celku.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. O návrhu pana poslance Vrzáně rozhodneme v hlasování pořadové číslo 139. Právě jsem ho zahájil. Ptám se, kdo je pro návrh. Děkuji. Kdo je proti návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Pro se vyslovilo 98, proti 99 poslanců. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jozef Wagner: Nyní můžeme přistoupit k hlasování o návrhu usnesení rozpočtového výboru a tam se domnívám, že je možné hlasovat o části 1 a o části 2 společně a pak teprve o části třetí samostatně, ale předtím o pozměňovacím návrhu, který byl k části třetí předložen.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Děkuji. Nicméně pan poslanec Smetana nás chce upozornit na svůj návrh.

Dámy a pánové, zkontrolujte si, zdali vaše mobilní telefony jsou vypnuty.

 

Poslanec Martin Smetana: Pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych upozornit sněmovnu, že ve včerejších večerních hodinách, asi kolem 20.50, jsem podával také usnesení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Gongol. Ještě pan zpravodaj.

 

Poslanec Jozef Wagner: Upozornil jsem coby zpravodaj, že je potřeba delšího času na přípravu. To je důsledek. Domnívám se, že příště by nemělo být zpravodaji toto právo omezováno, ať to bude kdokoliv. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Nicméně pan poslanec Gongol.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Je mi líto, ale musím upozornit rovněž zpravodaje, že já jsem navrhl rovněž změnu v usnesení, která zde vůbec nebyla přednesena.

 

Poslanec Jozef Wagner: Mám k tomu dvě poznámky. Jednu bych opakoval, co jsem řekl před chvílí, a druhou, že jste to, pane kolego, neodevzdal písemně. Já jsem to nedostal.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan poslanec Gongol.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Zaznělo to na mikrofon, ve stenozáznamu to je.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já mám stenozáznam. Přečtu ho, stejně jako přečtu návrh pana poslance Smetany, je-li s tím souhlas.

Návrh pana poslance Gongola.

1) Poslanecká sněmovna vrací vládě České republiky návrh státního rozpočtu České republiky na rok 1998,

2) doporučuje vládě České republiky provést změny základních údajů v návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 1998 takto:

a) Výše příjmů se stanoví částkou 549,5 miliardy korun, výše výdajů se stanoví částkou 549,5 miliardy korun,

b) celkový finanční vztah k rozpočtům obcí, a to dotacemi, se stanoví částkou 12 miliard 350 milionů korun.

3. Stanoví termín předložení nového návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 1998 do 16. listopadu 1997.

Domnívám se, že tento návrh je hlasovatelný a že bude nejlépe, když ho podrobíme hlasování, nejsou-li námitky.

 

Poslanec Jozef Wagner: Pan ministr nedoporučuje. Zpravodaj ponechává na uvážení sněmovny.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Před hlasováním se hlásí ještě předseda klubu KSČM pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedající, pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych řekl jenom několik základních slov k tomu, co jste si vyslechli jako návrh kolegy Gongola.

V loňském roce se klub KSČM zásadním způsobem postavil proti tomu, jakým způsobem vláda předložila návrh zákona o státním rozpočtu. Přesto tento zákon byl schválen. To, co jste zde slyšeli jako čísla, jsou přepočtená čísla po jednotlivých balíčcích opatření vlády České republiky vycházející z průměrné míry inflace dané Českým statistickým úřadem. Jsou to tedy čísla, která vláda předložila v loňském roce, porovnána na letošní finanční situaci.

Nevím, jestli má vláda odpovědnost k tomu, aby se nepřihlásila ani ke svému minulému rozpočtovému hospodaření.

Děkuji.

(Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Po tomto vystoupení pana předsedy klubu můžeme hlasovat. Zahajuji hlasování pořadové číslo 140.

(Protesty z pléna.)

Dobře, hlasování považuji za zmatečné, všechny vás odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 141. Kdo je pro návrh pana poslance Gongola? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem pro 98, proti 99. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Stejně tak postoupíme, ale nyní s mírnou změnou, protože návrh pana poslance Smetany přečte pan zpravodaj.

 

Poslanec Jozef Wagner: Poslanecká sněmovna vrací vládě České republiky návrh státního rozpočtu na rok 1998. Doporučuje vládě České republiky provést změny ve státním rozpočtu na rok 1998 a znovu posoudit výši celkových příjmů a výdajů státního rozpočtu tak, aby výše příjmů a současně výše výdajů činila 555,582 mld. korun, finanční vztahy státu k rozpočtům okresních úřadů a rozpočtům obcí a výši celkové dotace těmto rozpočtům s cílem posílit dotace státu obcím nad úroveň navrženou v návrhu státního rozpočtu, a to aby tato částka činila 17,831 mld. Kč. Stanoví termín předložení nového návrhu státního rozpočtu na rok 1998 Poslanecké sněmovně do 13. 11. 1997.

Pan ministr nedoporučuje, zpravodaj ponechává na uvážení sněmovny.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 142. Kdo je pro návrh pana poslance Smetany? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování v tuto chvíli skončilo výsledkem pro 98, proti 99.

 

Poslanec Jozef Wagner: Pane předsedající, myslím, že můžeme přistoupit k hlasování o návrhu usnesení rozpočtového výboru. Doporučuji, abychom hlasovali o části I v prvním hlasování. Pan ministr doporučuje, zpravodaj ponechává na uvážení sněmovny.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec Stanislav Gross chce vystoupit.

 

Poslanec Stanislav Gross: Dámy a pánové, chci jen sněmovnu upozornit na jednu věc, která zde probíhá a která by stála za zmínku. Chci upozornit sněmovnu, že nás při hlasování o takto závažném zákoně provází člověk, který není podle zákona o jednacím řádu § 69 přítomen, neboť pan poslanec Wagner není přihlášen hlasovací kartou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan poslanec Vojtěch Filip chce vystoupit.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Myslím, že to, co říkal kolega Gross, je zřejmé. Ale já bych v této chvíli to nechtěl oznamovat sněmovně, protože to víme všichni. Chtěl bych požádat kolegu Wagnera, aby se nebál své vlastní odpovědnosti.

Děkuji.

(Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, věřím, že nyní můžeme pokračovat v hlasování. Prosím pana zpravodaje, aby se ujal svých povinností, protože po těch dvou - řekněme - připomínkách není možná úplně každému jasné, o čem dám hlasovat. Jedná se tedy o usnesení rozpočtového výboru a o bod I a II.

 

Poslanec Jozef Wagner: Pane předsedající, po připomínkách, které jsem dostal mezi vystoupením, ve kterém jsem navrhl, aby se hlasovalo o části I a II, jsem naposledy navrhl, aby se hlasovalo samostatně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já proti tomu nemám námitky. Budeme hlasovat o části usnesení rozpočtového výboru označené I.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 143. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem pro 99, proti 81. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o části II.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 144. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování v tuto chvíli skončilo. Pro 100 poslanců, proti 79 poslanců. I tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Jozef Wagner: Před hlasováním o části III je potřebné hlasovat o pozměňovacím návrhu, kterým pan kolega Vrzal navrhl, aby došlo ke změně v tom smyslu, že Úřad pro státní informační systém - kapitola 342 nebude přikázána výboru rozpočtovému, ale výboru hospodářskému. Já se k tomuto nevyjadřuji, protože se domnívám, že obě řešení jsou možná. Rozpočtový výbor konec konců v závěrečné fázi může o tom jednat stejně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan ministr s návrhem souhlasí. Rozhodneme o tom hlasováním, které jsem zahájil a které má číslo 145. Kdo souhlasí s návrhem poslance Ivana Vrzala? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem pro 63, proti 112. Takže návrh poslance Ivana Vrzala nezískal podporu. Můžeme zřejmě hlasovat o celé části III.

 

Poslanec Jozef Wagner: Můžeme hlasovat o přikázání k projednání kapitol s tím, že pan ministr i zpravodaj doporučují.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, zahájil jsem hlasování pořadové č. 146. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování v tuto chvíli skončilo výsledkem pro 99, proti 94, takže i tato část usnesení rozpočtového výboru nebyla schválena.

 

Teď se asi musíme poradit, co učinit. Nějakým způsobem prostě projednat zákon o státním rozpočtu musíme. Zkusme vyčkat. Pan poslanec Wagner.

 

Poslanec Jozef Wagner: Já jsem hlasoval pro, a nerozsvítilo se mi hlasovací zařízení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Přestože toto sdělení možná u někoho vzbudilo veselí, já tomu veselí moc nerozumím, počkáme, co se ukáže na výpisu z počítače. Je to tak.

Ptám se pana poslance Wagnera, jestli vznáší protest proti výsledku hlasování. Ano. Rozhodneme tedy hlasováním o námitce pana poslance Wagnera.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové č. 147. Ptám se, kdo souhlasí s námitkou pana poslance Wagnera? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem pro 102, proti 76, takže námitce pana poslance Wagnera bylo vyhověno.

 

Dám opětovně hlasovat o části III.

Zahájil jsem hlasování pořadové č. 148. Ptám se, kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování v tuto chvíli skončilo výsledkem pro 100 hlasů, proti 95, takže i tato část byla schválena.

 

Dámy a pánové, nemýlím-li se, tím můžeme konstatovat, že bylo skončeno projednávání. Pan poslanec Exner mě upozorňuje, že je třeba dát hlasovat o usnesení jako o celku. S panem poslancem Exnerem na dálku tuto diskusi pravidelně vedu a pravidelně mu dávám za pravdu.

 

Rozhodneme v hlasování pořadové č. 149, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování v tuto chvíli skončilo. Pro 99, proti 97. Návrh byl přijat.

 

Dámy a pánové, děkuji panu ministru i panu zpravodaji, vám všem a předtím, než vyhlásím polední přestávku, prosím, abyste ještě chvíli setrvali na svých místech, neboť hodlám přednést procedurální návrh na to, abychom odpoledne začali projednávat třetí čtení těch zákonů, u kterých je to možné.

Tento návrh odůvodňuji následujícím způsobem: Je potřeba, aby kancelář Poslanecké sněmovny mohla s dostatečným klidem připravit materiály, které vzejdou z výsledku hlasování ve třetím čtení tak, aby o těchto materiálech mohl v klidu jednat Senát tak, aby tyto zákony, které snad některé projdou, co nejdříve byly vydány ve Sbírce zákonů, a zákony, které budou mít účinnost od 1. ledna, zpravidla, aby s dostatečným předstihem mohly být kvalitně prostudovány všemi těmi, jichž se to týká.

 

Dámy a pánové, v tuto chvíli dám hlasovat o svém procedurálním návrhu na předřazení všech třetích čtení zákonů, u kterých je to možné, na dnešní odpoledne.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové č. 150. Táži se, kdo je pro. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování v tuto chvíli skončilo výsledkem pro 99, proti 72, takže odpoledne ve 14.30 hodin začneme schvalováním a projednáváním zákonů ve třetím čtení.

Přeji vám dobrou polední přestávku.

 

(Schůze přerušena ve 13.16 h.)

 

(Jednání znovu zahájeno ve 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Vážené kolegyně, vážení kolegové, vítám vás na pokračování 15. schůze Poslanecké sněmovny. Prosím, abyste se zaregistrovali svými hlasovacími kartami. Budeme pokračovat v programu tak, jak jsme si schválili před zahájením přestávky.

Nyní požádal pan kolega Tomíček o slovo, prosím, aby se ujal slova. Vás, dámy a pánové, poprosím o klid.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych sdělil technickou záležitost. V hlasování č. 144 je uvedeno, že jsem hlasovat "ano", ale já jsem hlasoval "ne". Výsledek hlasování jsem nezpochybnil, jenom pro stenozáznam, hlasoval jsem "ne", nikoli "ano".

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji, slyšeli jste vyjádření kolegy Tomíčka. Paní kolegyně Zachardová nám chtěla oznámit totéž?

 

Poslankyně Jindřiška Zachardová: Pane předsedající, dámy a pánové, ano, dovolte, abych vám oznámila, že v hlasování pořadové číslo 143 jsem hlasovala zřetelně "ne" a v záznamu je "ano". Prosím, aby to bylo vzato na vědomí.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP