Pátek 4. července 1997

 

Poslanec Svatomír Recman: Vážená sněmovno, jednalo se o hlasování č. 86, což je II. Přečtu znovu celé usnesení a budeme hlasovat jen o části II. Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

I. bere na vědomí zprávu vlády o plnění státního rozpočtu České republiky za l. čtvrtletí 1997 (bylo schváleno v hlasování č. 85);

II. schvaluje

1. informaci o opatřeních k zajištění vyrovnanosti státního rozpočtu v roce 1997 schválených usnesením vlády č. 229/1997,

2. návrh dalšího vázání rozpočtových prostředků v rámci stabilizačního rozpočtového programu vlády, schválený usnesením vlády č. 356/97.

Teď bychom hlasovali o části II.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Budeme opakovat hlasování o tomto návrhu, tak jak jej znovu přednesl pan zpravodaj.

Znovu vás všechny odhlašuji na žádost, kterou jsem zaznamenala, a prosím vás všechny, abyste se zaregistrovali svými hlasovacími kartami. Budeme toto hlasování opakovat i přesto, že se v mezidobí mezi hlasováním poněkud změnila prezence v jednacím sále.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 89 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 89 z přítomných 193 poslanců pro hlasovalo 98, proti 95. Tento návrh byl přijat.

Tím jsme se vypořádali s procedurální námitkou paní poslankyně Röschové. Předtím než byla tato námitka vznesena, zde padaly procedurální návrhy, které se týkaly přeřazení obou zemědělských zákonů na jednání příští schůze. S faktickou poznámkou byl ještě přihlášen pan poslanec Tyl, kterému bych nerada upřela jeho právo. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Tyl: Paní předsedkyně, dámy a pánové, ačkoliv se jedná o procedurální hlasování o odložení zemědělského zákona a o tom se nevede rozprava, tak tady to bylo vysvětlováno, proč to tak je. Chci jen říci, že sporný bod § 4 není součástí vládního návrhu. Je to poslanecký návrh a byla možnost ho klidně dojednat v rámci regulí, jaké probíhají při dojednávání poslaneckých návrhů. Já jsem pro to, aby byl dojednán, ale upozorňuji na to, že odložení celého zákona pro tuto kauzu není standardním postupem sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Dám hlasovat o procedurálním návrhu pana poslance Macha, jak jej předložil. Všechny vás opět odhlašuji a prosím o novou registraci. (Hluk v sále.)

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 90 a ptám se, kdo souhlasí s procedurálním návrhem pana poslance Macha. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 90 z přítomných 190 se pro vyslovilo 105, proti 50. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní se hlásí místopředseda sněmovny pan Honajzer.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Dámy a pánové, kolegyně a kolegové, já jsem se přihlásil ještě dříve než paní místopředsedkyně Buzková případně uvede další návrh, tak jak je schválen v pořadu schůze. Vzhledem k tomu, že je pátek odpoledne 14 hodin, si myslím, že další bod, tj. zpráva vlády, je natolik závažnou věcí, že by neměl být v tomto okamžiku rozjednán. Chtěl bych sněmovnu požádat - dodávám, že jakýmsi způsobem je to již s některými z vás konzultováno - abychom tento bod přeložili na pondělí 14 hodin, na začátek schůze, a dnes pokračovali dále v bodech schváleného programu s tou výjimkou, kterou jsem teď navrhl.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Honajzrovi. Dám hlasovat o jeho návrhu na přesunutí tohoto bodu.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 91 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 91 z přítomných 192 poslanců se pro vyslovilo 141, proti 34. Tento návrh byl přijat.

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přecházíme k bodu 30 schváleného programu jednání, kterým je

 

29.
Vládní návrh státního závěrečného účtu České republiky za rok 1996
(sněmovní tisk 185)

 

Vláda České republiky předložila v souladu se zákonem návrh státního závěrečného účtu České republiky za rok 1996 jako sněmovní tisk 185 a Nejvyšší kontrolní úřad k němu vypracoval stanovisko, které jsme dostali jako sněmovní tisk 185/1. Organizační výbor přijal na své 25. schůzi usnesení č. 149 ke způsobu projednávání státního závěrečného účtu České republiky za rok 1996.

Usnesení organizačního výboru dostaly výbory Poslanecké sněmovny a projednaly přikázané kapitoly státního závěrečného účtu. Rozpočtový výbor poté za účasti pověřených zástupců výborů státní závěrečný účet projednal a přijal usnesení, které jsme všichni dostali jako tisk 185/2.

K projednávání tohoto bodu zvu prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu ČR pana Lubomíra Voleníka. Předložený vládní návrh státního závěrečného účtu odůvodní z pověření vlády ministr financí pan Ivan Pilip, kterého žádám, aby se ujal slova. Předtím se však s faktickou poznámkou hlásil pan poslanec Wagner, předseda rozpočtového výboru.

 

Poslanec Jozef Wagner: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, tato sněmovna rozhodla, že nezkrátí lhůtu pro zákon, který musí být projednán, a pokud ta vůle bude, bude schválen předtím, než bude dokončeno projednávání státního závěrečného účtu. Nelze dokončit projednávání státního závěrečného účtu a schválit usnesení bez toho, aby schodek rozpočtu byl vypořádán. Protože předmětem jednání této schůze není příslušný návrh zákona o způsobu vypořádání vydání dluhopisu atd., mám za to, že na této schůzi se může tento bod jen rozjednat a přerušit ještě v rozpravě, aby po schválení příslušného dalšího zákona se mohlo přijmout usnesení k tomuto bodu a ještě je navrhnout v rozpravě.

Z toho důvodu je třeba procedurálně rozhodnout, jestli bude vůle ke zkrácení lhůty předmětného doprovodného zákona, a pokud by vůle nebyla, měl bych za rozumné nezačít projednávat ani tento bod, státní závěrečný účet za rok 1996.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hlásí se předseda klubu SPR-RSČ pan poslanec Sládek.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Paní předsedající, dámy a pánové, musím zde zopakovat názor, že je zcela nepochopitelné, proč se schvaluje program schůzí Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Já si myslím, že by vždy mohla být zahájena schůze a pak podle toho, jak se to komu hodí, kdo kde právě je nebo kdo kam spěchá, by se mohly zařazovat jednotlivé body na program.

Dámy a pánové, myslím, že optimální by bylo toto trápení ukončit. Děkuji.

(Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Takže byla bych velice ráda, kdyby pan poslanec Wagner zopakoval procedurální návrh, o kterém se bude hlasovat.

 

Poslanec Jozef Wagner: Teď se po mně chce, abych navrhl zařazení nového bodu. To samozřejmě neudělám, protože sněmovna rozhodla, a pokud by byla politická vůle, tak je to na dohodě klubů, a nikoliv na návrhu poslance. Já bych navrhoval pětiminutovou přestávku, ať se jedná, jestli se uskuteční první nebo druhá varianta, a abych řekl svůj názor: Svět se nezboří, ať se stane kterákoliv. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, vyhlašuji přestávku do 14.16 hodin.

 

(Schůze přerušena v 14.12 hodin.)

(Schůze znovu zahájena v 14.16 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Dámy a pánové, pětiminutová přestávka určená pro dojednání příštího postupu vypršela a žádám pana ministra Ivana Pilipa a poslance Jozefa Wagnera, aby se ujali místa u stolku zpravodajů, abychom mohli pokračovat v projednávání tohoto bodu.

Prosím pana poslance Wagnera, aby se ujal místa u stolku zpravodajů, aby bylo možno pokračovat v jednání. Prosím pracovníky Kanceláře Poslanecké sněmovny, aby upozornili pana předsedu rozpočtového výboru, že byl vyzýván, aby se dostavil ke stolku zpravodajů, aby bylo možno pokračovat v jednání.

Udílím slovo panu poslanci Jozefu Wagnerovi, aby uvedl procedurální návrhy, tak jak o nich máme hlasovat.

Prosím pana poslance Jozefa Wagnera, aby uvedl případné návrhy, které si přeje k hlasování, pokud takovéto návrhy mají být vzneseny.

 

Poslanec Jozef Wagner: Rozumím-li dobře, jsem vyzýván, abych předložil návrh na zařazení nového bodu. Takže navrhuji, aby se dodatečně zařadil bod...

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Promiňte pane poslanče! Paní poslankyně, páni poslanci, velice vás prosím o klid v jednacím sále, aby pan poslanec mohl přednášet své návrhy. Opravdu zde není slyšet vlastního slova.

 

Poslanec Jozef Wagner: Navrhuji, aby byl dodatečně zařazen bod "Vládní návrh zákona, kterým se vydávají státní dluhopisy".

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, je zde návrh na dodatečné zařazení. O tomto návrhu je možné hlasovat. Já vás všechny odhlašuji, prosím, abyste se znovu zaregistrovali a vzhledem k tomu, že jsem do této chvíle neobdržela žádnou skutečnost, která by podle jednacího řádu vylučovala možnost hlasovat o tomto návrhu, zahajuji hlasování... Hlásí se předseda poslaneckého klubu sociální demokracie.

 

Poslanec Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, jménem dvou poslaneckých klubů vznáším protest v souladu se zákonem o jednacím řádu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prosím pana poslance Grosse, aby na žádost pléna jmenoval dva poslanecké kluby.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Já se k tomu hlásím.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Tím pádem se návrh stal nehlasovatelným.

 

Poslanec Jozef Wagner: Svět se nezboří, a proto navrhuji vypustit bod pořadu "Státní závěrečný účet", protože se nedá doprojednat. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pan ministr Pilip.

 

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Chci tedy, paní předsedající, dámy a pánové upozornit, že toto rozhodnutí, které nyní dva kluby přijaly, znamená podražení financování státního rozpočtu. Domnívám se, že to je škoda, protože jsme ten bod mohli probrat, ale v důsledku tohoto rozhodnutí to teď možné není. Nicméně to rozhodnutí už teď padlo. Pak tedy navrhuji, aby tento bod byl přeložen na září. To řešení samo o sobě není dobré, ale v tuto chvíli nám nic jiného nezbývá.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: S faktickou poznámkou pan poslanec Kočárník.

 

Poslanec Ivan Kočárník: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych chtěl požádat oba kluby, které toto zpochybnění učinily, zda by o tom nepřemýšlely a nevzaly to zpět. Celý problém je v tom, že dluh, který vznikne, se musí z něčeho zaplatit. To je, jako kdybychom chtěli hlasovat proti tomu, že jedna a jedna jsou dvě. Když se nezaplatí formou dlouhodobých státních cenných papírů, tak se musí zaplatit formou krátkodobých pokladničních poukázek, a ty jsou úrokově dražší, jak tady říkal pan ministr Pilip. A není toto rozhodnutí ničím jiným než vyhazováním peněz daňových poplatníků, protože stejně to stát zaplatit musí.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: S faktickou poznámkou pan poslanec Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, v zásadě s tím, co říkal pan poslanec Kočárník, lze souhlasit. Je tady na místě otázka, zdali tak důležité věci máme projednávat v tak mimořádném systému. Kdo zavinil, že tento návrh zákona v řádném pořadu nebyl předložen na tuto schůzi, a kdo zavinil, že nemohl být projednán státní závěrečný účet v takových lhůtách, v jakých byl. Já se domnívám, že vláda už nám tady několikrát ukázala, že jí nezáleží na tom, jakým způsobem se Parlament zabývá otázkou státního rozpočtu. Nevidím, proč bychom v tak zásadních věcech, jako je zpracování lhůt, teď měli ustupovat, protože si teď někdo na to vzpomněl. (Potlesk z levé části sněmovny.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má předseda poslaneckého klubu ČSSD.

 

Poslanec Stanislav Gross: Dámy a pánové, já si myslím, že toto je téma, ke kterému budeme mít čas se vrátit ještě příští týden. Není důvod k tomu, aby se tentýž návrh nemohl objevit příští týden, a využijme ten čas na řádné prodiskutování této záležitosti. Děkuji. (Ojedinělý potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: S faktickou poznámkou pan poslanec Wagner.

 

Poslanec Jozef Wagner. Domnívám se, že není příliš, o čem uvažovat. Rozpočtový výbor přijal usnesení k oběma dvěma návrhům a pak, jestli někdo chce o něčem uvažovat, tak mu dám ještě téma: půldruhé miliardy zhruba blokovalo, používalo se ve státních pokladničních poukázkách a možná i kvůli tomu někdo nedostal plat. Protože to je jediná forma úhrady, která přichází v úvahu, když nejsou schváleny dluhopisy. Takže zbývá než přemýšlet, pokud je čím. Děkuji. (Smích a potlesk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pan místopředseda Poslanecké sněmovny Honajzer má slovo. A chtěla bych poprosit paní kolegyně a pány kolegy o klid v sále.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, já jsem se přihlásil v okamžiku, kdy jsem vyslechl faktickou poznámku svého kolegy, předsedy klubu ČSSD Grosse. Já bych doporučoval, abychom dále nevedli v tomto okamžiku diskusi na toto téma. Faktická námitka zde padla, důvody pro to, abychom dnes odpoledne skutečně ten bod neprojednávali, ať jsou nebo nejsou relevantní, prostě nejsou teď podstatné. Podstatné je, že se stalo to, co se stalo. Já jsem v jeho vystoupení viděl jakousi šanci, že v příštím týdnu, kdy ještě budeme jednat, budeme mít možnost se k tomuto bodu znovu vrátit. Já si myslím, je-li to tento pátek nebo příští pátek, je to něco jiného, je-li to tento pátek nebo v září. Já bych v tomto okamžiku poprosil, abychom od tohoto problému odešli a věnovali se těm bodům, které máme schváleny v programu ještě pro dnešní odpoledne v čase, který jsme tomu vymezili.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan ministr Pilip.

 

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Já bych chtěl vyslovit jisté přání, abychom z tohoto bodu, jehož neprojednání bude ve svých důsledcích jednoznačnou ztrátou státu, nedělali téma na přetahování. Já samozřejmě chápu výhrady pana předsedy Grosse v tom, že tady vzniklo určité procedurální nejasno okolo zařazení tohoto bodu. Pokud by přerušení nebo odložení z programu dnešního odpoledne na příští týden dávalo nějakou šanci ještě o tom jednat, tak já bych pak bral zpátky svůj návrh, aby se to přesunulo na zářijovou schůzi, a doporučoval bych, aby se pouze ten bod přeložil z dnešního jednání na blíže neurčený den příštího týdne.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: S faktickými poznámkami jsou přihlášeni pan poslanec Ransdorf a pan poslanec Šulák. Předseda klubu sociální demokracie má samozřejmě přednost.

 

Poslanec Stanislav Gross: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já budu velice stručný. Nechci to, co zde teď řeknu, odůvodňovat. Já myslím, že všichni to pochopí, jenom bych poprosil pana kolegu Wagnera, aby se omluvil jako slušný člověk poté, co zde řekl. (Potlesk z levé části sněmovny.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pořadí faktických poznámek: pan poslanec Ransdorf, pan poslanec Šulák, pan poslanec Wagner.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Dámy a pánové, to, co říkají pánové Wagner, Pilip, Kočárník, nepochybně má logiku. Ale také je pravda podle zásad formální logiky, že z nepravdivých premis pravdivě plyne cokoliv.

Já bych chtěl v tuto chvíli apelovat na koaliční kluby, aby si uvědomily, že jestliže chtěly bod č. 29 přesunout na příští týden, protože je to velice důležitý bod, který by se touto chaotickou atmosférou neměl dehonestovat, takže totéž by mělo platit o bodu závěrečného účtu. (Ojedinělý potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: S faktickou poznámkou pan poslanec Šulák.

 

Poslanec Petr Šulák: Vážení páni kolegové, vážená paní předsedající, vážení páni ministři, mně se nelíbí tón, jakým zde mluví pan kolega Wagner. Není to tak jako neznámé, že se tady staví do pozice samospasitele. Prostě já si myslím, že to je tak důležitá věc, která vyžaduje jaksi nad věcí poněkud přemýšlet.

To, co on zde předvádí, že má patent na rozum, nesvědčí o jeho úrovni. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ještě než dám slovo panu místopředsedovi Vlachovi, chci vás všechny upozornit na to, že ještě nebyla otevřena rozprava a že podle § 60 jednacího řádu Poslanecké sněmovny se poslanec může přihlásit k faktické poznámce, kterou reaguje na průběh rozpravy. Považuje se za ni i procedurální návrh, ale v žádném případě v ní nelze uplatňovat věcná stanoviska k projednávané otázce. Velice ráda bych poprosila všechny kolegy, kteří k této věci vystupují, aby dodržovali jednací řád.

Slovo má pan místopředseda Vlach.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, první část toho, co jsem chtěl říci, řekla právě paní předsedající, takže i to je důvod, abychom zvážili svá další vystoupení.

Já jsem chtěl vyjádřit přesvědčení o tom, že je dobře vytvořit časový prostor na jednání a na věcnou dohodu v rozumnější a ne v tak vzrušené atmosféře, jaká je nyní. Chtěl bych i za ochotu k tomuto kroku poděkovat kolegovi Grossovi. Pojďme od toho bodu a neplýtvejme časem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Vyrozuměla jsem z diskuse, která zde proběhla, že existuje vůle k tomu, aby tento bod byl přesunut, nicméně nebyl předložen žádný návrh na to, jakým způsobem to učinit. Omlouvám se, asi jsem tento návrh přesně nezopakovala. Pane poslanče, prosím zopakujte ho. Omlouvám se ještě panu poslanci Wagnerovi, kterému jsem zapomněla udělit slovo na faktickou poznámku.

 

Poslanec Jozef Wagner: Jestli, paní předsedající, dovolíte, návrh bych modifikoval nyní v duchu rozpravy tak, že by oba příslušné body byly zařazeny příští týden. Přesné místo si netroufám navrhnout, to bych nechal na předsedajícím.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vzhledem k tomu, že již bylo zahájeno jednání o tomto bodě, myslím si, že součástí návrhu musí být i to, že projednávání tohoto bodu bude přerušeno. Hlásí se ale ještě předseda klubu sociální demokracie.

 

Poslanec Stanislav Gross: Dámy a pánové, teď můžeme udělat jedinou věc. Můžeme přerušit bod, který byl zahájen - rozumím tomu tak, že je zahájen bod závěrečný účet. O tom, jestli bude zařazen nový bod, pojďme jednat do příštího týdne. Příští týden rozhodneme, jestli námitky, které zde byly nyní vzneseny, budou platné i při novém návrhu na zařazení nového bodu, nebo nikoli. Jiné řešení podle mne není. Čili jediné, o čem lze hlasovat, je návrh na přerušení bodu, který svítí na světelné tabuli.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ještě jedna faktická poznámka. Pane poslanče, máte slovo, ale velice prosím, abychom mohli hlasovat, nebudu udělovat už žádné faktické poznámky.

 

Poslanec Milan Loukota: Já bych se jen velice krátce vyjádřil k výroku kolegy Wagnera. Už několikrát nás sám na své osobě přesvědčil, že opravdu není čím přemýšlet.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Chci pouze upozornit již na to, co jsem uvedla před chvílí, a opakovaně vyzývám všechny poslance, aby si přečetli § 60 jednacího řádu.

V této chvíli nechávám hlasovat o návrhu tak, jak jej přednesl předseda klubu sociální demokracie.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 92. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 92 z přítomných 174 se pro vyslovilo 148, proti nikdo. Tento návrh byl přijat a bod jsme přerušili.

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat schváleným bodem pořadu, kterým je

 

30.
Závěrečná zpráva Dozorčí rady Grantové agentury České republiky
za I. volební období 1993 až 1997

 

Předloženou zprávu, kterou jsme obdrželi jako sněmovní tisk 168, uvede ministr kultury a předseda Dozorčí rady Grantové agentury České republiky pan Jaromír Talíř, jemuž uděluji slovo. (Nejasnosti, které řešila předsedající spolu s dalšími místopředsedy PSP a ministrem Talířem.)

Omlouvám se, zde došlo zřejmé k nějakému omylu. Vycházím z dokumentů, které jsem obdržela z Kanceláře Poslanecké sněmovny. Páni ministři mne zde upozorňují, že se jedná o nějakou chybu. (Další dohadování.)

Paní poslankyně, páni poslanci, v tuto chvíli se omlouvám, mé podklady nebyly zřejmě zcela v pořádku. Nicméně zřejmé je, že výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu předloženou zprávu projednal a přijal usnesení, které jsme obdrželi jako sněmovní tisk 168/1. Toto usnesení uvede zpravodaj výboru poslanec Zdeněk Klanica, kterému uděluji slovo a který - jak doufám - vyjasní zmatek, který nastal v samotném začátku uvedení tohoto bodu.

 

Poslanec Zdeněk Klanica: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, nevím, zda se mi podaří vyjasnit zmatky. Bohužel zmatků je zde mnoho. Není v silách prostého poslance, aby toto vše uvedl na pravou míru. (Potlesk.)

Chtěl bych říci, že závěrečnou zprávu Dozorčí rady Grantové agentury České republiky - tisk 168 - projednal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, který ve svém usnesení doporučuje Poslanecké sněmovně předložený materiál vzít na vědomí. Usnesení bylo ctěným členům a členkám této sněmovny rozdáno jako tisk 168/1.

Rád bych k tomu jen dodal, že byly oceněny při jednání uvedeného výboru velmi kritické tóny závěrečné zprávy, které i z tohoto místa zazněly v mých vystoupeních. Ve zprávě se naznačují cesty k odstranění dosavadních nedostatků, zejména pokud se týká kontrolního systému Grantové agentury.

Právě vzhledem ke kritičnosti a věcnosti předložené zprávy i s ohledem na to, že jde o financování vědy, která je velmi důležitá v současné době, doporučuji Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení:

Poslanecká sněmovna bere závěrečnou zprávu Dozorčí rady Grantové agentury České republiky - uvedenou v tisku 168 - na vědomí.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu zpravodajovi. Ještě předtím, než zahájím rozpravu, bych chtěla oznámit, především kvůli stenozáznamu, že informace, kterou jsem uvedla na začátku o úvodním slovu ministra kultury a předsedy Dozorčí rady Grantové agentury, byla chybná a přednesena být neměla.

Takže po úvodním vystoupení pana zpravodaje Zdeňka Klanici zahajuji rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí. Pokud se do rozpravy nikdo nehlásí, obecnou rozpravu končím a přistoupíme k rozpravě podrobné. Hlásí se někdo do rozpravy podrobné? Vzhledem k tomu, že tomu tak není, podrobnou rozpravu končím. Nyní dávám slovo panu zpravodaji, aby navrhl, jak budeme hlasovat o usnesení, které přednesl.

 

Poslanec Zdeněk Klanica: Navrhuji, abychom vzali na vědomí zprávu uvedenou v tisku 168.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu zpravodaji a zahajuji hlasování pořadové číslo 93. Ptám se: Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování poř. č. 93 se z přítomných 170 pro vyslovilo 102, proti 18. Tento návrh usnesení byl přijat. (Potlesk v části sálu.)

 

Tím jsme, paní poslankyně a páni poslanci, ukončili jednání tohoto bodu. Dalším bodem je

 

31.
Výroční zpráva Rady Českého rozhlasu o činnosti a hospodaření
Českého rozhlasu za rok 1996

 

Výroční zprávu Rady Českého rozhlasu podle sněmovního tisku 173 přikázal organizační výbor k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, jehož usnesení jsme dostali jako sněmovní tisk 173/2, a zpravodajem určil poslance Miloslava Kučeru, a dále rozpočtovému výboru, který přijal usnesení, jež jsme dostali jako sněmovní tisk 173/1. Zpravodajem určil poslance Tomáše Páva. Prosím, aby zpravodajové postupně uvedli usnesení svých výborů a případně přednesli návrh na usnesení Poslanecké sněmovny. Pan poslanec Kučera má slovo, potom pan poslanec Páv.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Vážená paní předsedající, vážení zbývající členové vlády, jakož i zbývající kolegyně a kolegové, výroční zprávu Rady Českého rozhlasu o činnosti a hospodaření Českého rozhlasu za rok 1996, sněmovní tisk 173, projednala jednak stálá parlamentní komise pro sdělovací prostředky, jednak výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Po podrobné diskusi přijal tento výbor usnesení, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně výroční zprávu Rady Českého rozhlasu o činnosti a hospodaření Českého rozhlasu za rok 1996, uvedenou ve ST 173, schválit. Toto usnesení vám bylo všem rozdáno jako sněmovní tisk č. 173/2. Na základě výše uvedeného doporučuji Poslanecké sněmovně, aby přijala toto usnesení:

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schvaluje výroční zprávu Rady Českého rozhlasu o činnosti a hospodaření Českého rozhlasu v roce 1996, uvedenou ve sněmovním tisku číslo 173.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan poslanec Tomáš Páv.

 

Poslanec Tomáš Páv: Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, rozpočtový výbor se uvedenou výroční zprávou zabýval dvakrát. První projednání bylo přerušeno poté, co vznikly určité pochybnosti o účelnosti a správnosti hospodaření Českého rozhlasu. Druhé jednání rozpočtového výboru se tudíž konalo za účasti generálního ředitele Českého rozhlasu pana Ježka. Poté, co generální ředitel vysvětlil pochybnosti, které hlodaly v členech rozpočtového výboru, rozpočtový výbor přijal usnesení, kterým bere na vědomí výroční zprávu Rady Českého rozhlasu o činnosti a hospodaření Českého rozhlasu za rok 1996, tisk 173. Z toho všeho plyne, že podporuji návrh usnesení, který tady přednesl můj předřečník.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji pánům zpravodajům a k předložené zprávě otevírám všeobecnou rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Matulka, kterému udílím slovo.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Dámy a pánové, mohl bych vykládat hodinu o obsahu výroční zprávy Rady Českého rozhlasu, ale vzhledem k pohnuté době tak neučiním. Učiním jen několik zásadních poznámek.

Jsem osobně přesvědčen, že výroční zpráva Rady Českého rozhlasu je zpráva špatná. Kdo z vás si dal tu práci a tuto výroční zprávu si ale skutečně přečetl - což nepředpokládám, že udělalo všech 200 poslanců - pak mi možná dá v něčem za pravdu. Já jsem ze zprávy vyrozuměl, že představou Rady Českého rozhlasu je, aby Český rozhlas byl rozhlasovou stanicí nebo rozhlasem, který má dominantní postavení na rozhlasovém trhu. Že v tomto směru stanovil i určité úkoly a méně již se zamýšlel nad tím, do jaké míry Český rozhlas plní, nebo neplní úlohu veřejnoprávního média.

Podle mého názoru Rada Českého rozhlasu si do určité míry spletla úkol, spletla si postavení. Mohl bych to dokumentovat na příkladech. Jako například opakovaně ukládaný úkol, pokud jde o zřízení ČRo 4 jako rozhlasové stanice pro mladé, což je úkol zbytečný, vzhledem k tomu, jaká je dnes situace na trhu rozhlasového vysílání.

Ilustrativním obrázkem toho, že Rada Českého rozhlasu se nepříliš dobře věnovala tomu, jak má vypadat vysílání veřejnoprávního rozhlasu, je např. pasáž, která mluví o vysílání národnostních menšin. Nepochopení tohoto problému radou je evidentní.

Závěrem rada konstatuje ve své výroční zprávě to, co je přitaženo za vlasy nejvíce. Rada se dokonce chlubí tím, že poskytovala jako orgán ve všech zásadních věcech podporu generálnímu řediteli. Já proti tomu nic nemám, ale nedomnívám se, že toto je úkolem Rady Českého rozhlasu, že to je to, čím se má rada chlubit. Úkolem rady je snad něco jiného. Nebudu opakovat námitky, které jsem vznášel na komisi pro sdělovací prostředky, ale koneckonců i v minulosti ve sněmovně, pokud jde o projekt ČRo 6.

Zakončím prostým návrhem na usnesení. Navrhuji, aby se Poslanecká sněmovna usnesla, že neschvaluje výroční zprávu Rady Českého rozhlasu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo udílím panu poslanci Krejsovi.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP