Pátek 4. července 1997

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu poslanci Maškovi. Další přihlášku do rozpravy již skutečně neregistruji, proto rozpravu definitivně končím. Chci se zeptat v tomto okamžiku, protože rozprava pokračovala, pana ministra Stráského, chce-li ještě doplnit svým vystoupením. Nechce, takže, pane poslanče Špidlo, je asi na nás dvou, jak teď spolu provedeme sněmovnu hlasováním.

 

Poslanec Vladimír Špidla: Požádal bych asi o minutovou nebo dvouminutovou přestávku, abych si ještě přečetl návrh, který předal pan poslanec Filip, protože je to napsáno rukou a není to zcela zřetelné.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Já bych vás poprosil, abyste setrvali na místech. Pana poslance Filipa bych poprosil, aby pomohl rozluštit to, co napsal, panu zpravodaji, aby to skutečně nakonec mohl případně přednést na mikrofon. Za několik okamžiků budeme hlasovat. Já si vás dovolím v tomto okamžiku odhlásit, poprosím vás o novou registraci.

Takže pan poslanec Špidla jako zpravodaj. Poprosil bych sněmovnu o klid, abychom nemuseli opakovat.

Dámy a pánové, zdá se, že bude třeba přistoupit trochu k silnějšímu zdůraznění toho, že nastal ten okamžik, kdy budeme poslouchat zpravodaje a hlasovat. Pane poslanče, prosím, uděluji vám slovo.

 

Poslanec Vladimír Špidla: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych shrnul projednávání k uvedenému bodu, které lze konstatovat tak, že vystoupila řada poslanců, kteří se zabývali problematikou resortu obecně i problematikou současné situace. Obecný názor byl, že současná situace je jistým vyústěním dlouhodobého neřešeného stavu.

Návrhy na usnesení podali v pořadí poslanci: Václav Exner, Vladimír Špidla, Václav Grulich, Eduard Bureš a Vojtěch Filip. Navrhuji, abychom hlasovali o návrzích tak, jak byly předloženy.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji vám, pane zpravodaji. Já se chci jenom zeptat, nevznáší-li náhodou proti tomu někdo námitku. Nevidím, takže myslím, že jsme ve shodě. Můžete pokračovat.

 

Poslanec Vladimír Špidla: Konstatuji ještě dále, že pan Vojtěch Filip mě požádal, aby o jeho návrhu bylo hlasováno po jednotlivých bodech.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Nepletu-li se, pane poslanče, i vy jste tak učinil, když jste předkládal svůj návrh. Je to tak? (Souhlas.) To jenom pro pořádek.

 

Poslanec Vladimír Špidla: Děkuji. Dovolte, abych zahájil hlasování. (Námitky.)

Respektive, abych přečetl návrhy na usnesení. Nejdříve návrh usnesení, který přednesl pan poslanec Václav Exner. Vzhledem k tomu, že jsem byl požádán některými poslanci... (Hlasy: My to máme.)

Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby jako celek nebo prostřednictvím některého člena bezodkladně ujistila občany o zajištění bezplatné zdravotní péče na základě veřejného pojištění za podmínek, které stanoví zákon, jak to vyplývá z článku 31 Listiny základních práv a svobod, a o tom, že z toho vyplývá, že nejsou oprávněné žádné platby nad tento rámec.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pane zpravodaji, já jsem vás nechal dokončit, nicméně se domnívám, že vzhledem k tomu, že máme všechny návrhy s výjimkou posledního návrhu pana poslance Filipa písemně, není nutné je opakovat a můžeme o nich hlasovat tak, že uvedete jméno navrhovatele. V tom posledním případě by bylo dobré návrh eventuálně přečíst.

 

Omlouvám se, že jsem to tak dlouze komentoval, a zahajuji hlasování o návrhu, který jste před chvílí přednesl.

Jedná se o hlasování pořadové číslo 73 a táži se: Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat, když pro něj hlasovalo 97 poslanců a proti 53.

 

Poslanec Vladimír Špidla: Nyní návrh usnesení přednesený poslancem Vladimírem Špidlou bod 1.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahajuji hlasování pořadové číslo 74 a ptám se: Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Pro hlasovalo 116 poslanců, proti 36, tento návrh byl schválen.

 

Poslanec Vladimír Špidla: Návrh téhož poslance bod 2.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahajuji hlasování pořadové číslo 75 a ptám se: Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že pro hlasovalo 177 poslanců, nikdo nebyl proti. Návrh byl schválen.

 

Poslanec Vladimír Špidla: Návrh usnesení poslanecké sněmovny přednesený poslancem Václavem Grulichem, hlasování o obou bodech současně. (Poslanec Grulich nesouhlasí.) Pan poslanec Václav Grulich žádá, aby se hlasovalo zvlášť. Takže hlasování o bodu I.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji vám.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 76 a ptám se: Kdo je pro? Kdo je proti?

Oznamuji vám, že pro hlasovalo 97 poslanců, 89 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Vladimír Špidla: Návrh pana poslance Grulicha bod 11.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahajuji hlasování č. 77 a táži se: Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování skončilo výsledkem 94 pro, 86 proti, návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Vladimír Špidla: Nyní mi dovolte, abych přednesl část usnesení pana poslance Eduarda Bureše, který je upravil, takže je nemáte v autentické podobě v tisku. Prosím pana poslance, aby mě sledoval, jestli jsem dobře návrh zaznamenal. Návrh přednesený panem poslancem Eduardem Burešem:

Poslanecká sněmovna je znepokojena situací ve zdravotnictví, a proto žádá ředitele a správní radu VZP, aby urychlili jednání o financování zdravotnické péče poskytované ambulantními specialisty.

Je to správně?

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer. Pan poslanec Bureš reaguje, že je to správně.

 

Poslanec Vladimír Špidla: Pan poslanec Bureš souhlasí. Pan poslanec Bureš vypustil bod b).

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Je sněmovně jasné, o čem se hlasuje?

Zahajuji hlasování poř. č. 78 a táži se: Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování skončilo výsledkem 166 pro, 1 proti. Tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Vladimír Špidla: Nyní hlasujeme o pozměňovacích návrzích předložených panem poslancem Filipem, a to o pozměňovacím návrhu č. 1, který přečtu:

Poslanecká sněmovna nesouhlasí se zprávou přednesenou ministrem zdravotnictví a konstatuje plnou odpovědnost vlády ČR, Ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven, zejména VZP, za dlouhodobě krizový stav v resortu.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Nikdo neprotestuje, takže zahajuji hlasování poř. č.79 a táži se: Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že hlasování skončilo tak, že 74 poslanců hlasovalo pro, 82 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Vladimír Špidla: Dále usnesení č. 1 téhož poslance:

Poslanecká sněmovna vyzývá předsedu vlády ČR, aby vzhledem ke své odpovědnosti na trvajícím neústavním stavu a krizi resortu zdravotnictví podal do ruku prezidenta republiky svou demisi.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer Zahajuji hlasování poř. č. 80 a ptám se: Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Oznamuji vám, že hlasování poř. č. 80 skončilo tak, že pro bylo 96 poslanců, proti 88. Tento návrh nebyl přijat.

Tuším, že to byl poslední návrh, o kterém jsme hlasovali.

 

Poslanec Vladimír Špidla: Ještě bod č. 3.

Poslanecká sněmovna s účinností od 4. 7. 1997 odvolává Jiřího Němce z funkce ředitele VZP.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Omlouvám se a zahajuji hlasování poř. č. 81 a ptám se: Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v tomto hlasování hlasovalo pro 42 poslanců, 136 hlasovalo proti. Tento návrh nebyl schválen.

 

Děkuji. Tím byla všechna předložená usnesení prohlasována.

Děkuji vám, pane zpravodaji. Končím projednávání tohoto bodu a předávám řízeni schůze paní místopředsedkyni Buzkové.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nyní budeme pokračovat v projednávání přerušeného bodu 23, a to

 

23.
Návrh poslanců Zdeňka Jičínského a dalších na vydání zákona,
kterým se doplňuje zákon ČNR č. 238/1992 Sb.,
o některých opatřeních souvisejících s ochranou veřejného zájmu

 

(Námitky.)

Dovolte mi úvodem připomenout, že na žádost pana poslance Jaroslava Orla a poté zpravodaje poslance Libora Nováka bylo projednávání návrhu zákona přerušeno. Prosím pana poslance Zdeňka Jičínského, aby zaujal místo u stolku zpravodajů, a poslance Libora Nováka, aby jako zpravodaj informoval o dalším postupu, aby bylo možné ukončit projednávání uvedeného zákona ve druhém čtení. Děkuji.

Prosím pana zpravodaje, aby uvedl další postup.

 

Poslanec Libor Novák: Myslím, že další postup bude jednoduchý, paní předsedající. Někteří kolegové vznesli připomínky proti formulacím, které tady zazněly bezprostředně na plénu. Počítám, že v tuto chvíli se přihlásí do rozpravy a po jejich vystoupení bude možné ukončit druhé čtení návrhu zákona a můžeme pokračovat dál.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásil se pan poslanec Orel, připraví se pan poslanec Zajíček.

 

Poslanec Jaroslav Orel: Vážené kolegyně, vážení kolegové, nejdříve bych si dovolil vám poděkovat, že jste nám přerušením projednávání tohoto bodu umožnili ještě určitou precizaci textu, který vám byl předložen k projednávání ústavně právním výborem.

Proto mi teď dovolte, abych přednesl pozměňovací návrh z tisku 101/4, což je usnesení ústavně právního výboru č. 51. Pozměňovací návrhy jsou tři.

První pozměňovací návrh zní takto: V § 12 a) - já se neslyším.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, za tohoto hluku v sále opravdu není možné jednat. Velice ráda bych požádala hovořící poslankyně a poslance, aby se odebrali projednávat svoje záležitosti do kuloárů, abychom zde mohli jednat.

 

Poslanec Jaroslav Orel: V § 12 a) doplnit nový odst. 3 tohoto znění:

"Neukončí-li poslanec nebo senátor výkon funkce uvedené v odst. 1 nebo další funkce, u které zákon stanoví neslučitelnost funkcí poslance nebo senátora, do 30 dnů ode dne složení svého slibu, zaniká jeho mandát poslance nebo senátora prvním dnem po uplynutí této lhůty."

To je konec prvního návrhu.

Druhý návrh: V navrhovaném čl. II Přechodná ustanovení učinit dvě změny. Za prvé vypustit slova "odst. 1" a druhá změna, což je ve skutečnosti třetí návrh, v témž článku, v čl. II Přechodná ustanovení, za první větu doplnit novou větu tohoto znění: "Neukončí-li poslanec nebo senátor výkon funkce podle věty první, zaniká jeho mandát poslance a senátora prvním dnem po uplynutí této lhůty."

To jsou všechny návrhy, jejich smysl je jen upřesnit to, co ústavně právní výbor usnesl, a smysl ustanovení se jimi nijak nemění. Předložím zpravodaji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a udělím slovo poslanci Zajíčkovi, který je zatím poslední přihlášený do rozpravy.

 

Poslanec Zdeněk Zajíček: Paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych i já reagoval na přerušené řízení, které bylo včera přerušeno. Po dohodě, která byla následně učiněna, si dovoluji stáhnout celý svůj pozměňovací návrh, který jsem včera v průběhu podrobné rozpravy přednesl. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Vzhledem k tomu, že se do rozpravy nikdo další nehlásí, končím podrobnou rozpravu.

Ptám se navrhovatele i zpravodaje, zda si přejí přednést závěrečné slovo. Není tomu tak.

Protože nebyl přednesen návrh na vrácení výboru k novému projednání ani na zamítnutí, končím druhé čtení předloženého návrhu zákona. Děkuji zpravodaji i předkladateli.

Nyní budeme pokračovat bodem

 

26.
Zpráva vlády o plnění státního rozpočtu za 1. čtvrtletí 1997
včetně analýzy příčin neplněni příjmů státního rozpočtu,
a to podle jednotlivých položek v celé struktuře státního rozpočtu
včetně aktuální informace vlády České republiky o provedených změnách
ve státním rozpočtu České republiky na rok 1997 (sněmovní tisk 229)

 

Krátce připomenu, že projednávání jsme přerušili po ukončené rozpravě poté, co zpravodaj pan poslanec Svatomír Recman přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Ministr financí pan Ivan Pilip si už nepřál vystoupit se závěrečným slovem.

Prosím ministra financí Ivana Pilipa, aby zaujal místo u stolku zpravodajů, a zpravodaje pana poslance Svatomíra Recmana, aby přednesl závěrečné slovo a znovu zopakoval návrh na usnesení Poslanecké sněmovny. Pan poslanec Recman má slovo.

Omlouvám se, pane ministře, tím pádem jsem měla nesprávné uvedeno ve svých materiálech, že jste se vzdal závěrečného slova. Samozřejmě závěrečné slovo vám udílím ještě dříve, než vystoupí pan zpravodaj.

 

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Paní předsedající, já jsem včera naopak řekl, že chci závěrečné slovo až před hlasováním, tím to mohlo vzniknout.

Paní poslankyně, páni poslanci, rád bych řekl několik slov k diskusi, která zde proběhla na téma ke zprávě o plnění státního rozpočtu za 1. čtvrtletí. Chápu, že projednávání zprávy o plnění státního rozpočtu je příležitostí ukázat na určité problémy ekonomiky, avšak nemohu souhlasit s mnohdy jednostranně negativistickým hodnocením celkového stavu ekonomiky, s používáním charakteristik typu stav destrukce atd.

Ze zprávy vlády i z mého úvodního slova bylo zřejmé, že vláda si je vědoma složité situace v některých oblastech, jako je obchodní a platební bilance, státní rozpočet, měnová situace a další, a že k jejich řešení přijala řadu opatření.

K některým konkrétním věcem bych se také rád vyjádřil. Pan poslanec Recman tvrdil, že negativní tendence v rozpočtových příjmech se prohloubily. Chtěl bych říci, že čísla hovoří o tom, že je tomu jinak, že v posledních dvou měsících se trend naopak začal zlepšovat.

Jestliže k 30. březnu byla meziroční dynamika příjmů 100,4 %, tak k 31. květnu 105,5 % a k 30. 7. už 106 %. čili zdá se, že přes problémy, které zde setrvávají, je tady tendence k postupnému zlepšování.

Chtěl bych také říci, že pokud jde o kritiku na adresu dopadu na jednotlivé obecní úřady, že pravidla pro udělování dotací obcím nebyla ještě ministerstvem upřesněna a budou teprve obcím sdělena. To znamená, že ministerstvo se rozhodně bude snažit, aby se zpřísnila pravidla v náročnosti jednotlivých obcí, pokud jde o zadlužení, protože jakýkoli deficit na straně obcí a případně okresních úřadů samozřejmě eliminuje naši snahu vyrovnávat nadbytek nebo stahovat přebytečné peníze z oběhu a nefinancovat rozpočty deficitně.

Je nutné říci, že podle informací, které má Ministerstvo financí k dispozici, i letos se velká část obcí chce ubírat cestou výrazných rozpočtových deficitů. My chceme, aby opatření proti této tendenci nebyla se zpětnou platností, ale aby byla stanovena jasná pravidla, která budou pomocným kritériem jednotlivým ministerstvům při definitivním rozhodování o dotaci. Nejde tedy o to, že by obce byly vyřazeny z možnosti dotaci dostat, ale otázka jejich zadluženosti s přihlédnutím ke struktuře dluhů, jak jsou kryty atd., bude vzata jako doplňkové kritérium pro poskytování státních dotací na jednotlivé záležitosti, které obce potřebují.

Další věcí, na kterou bych chtěl reagovat, je škrtání právě v těchto oblastech. V diskusi zaznělo, že hasiči nebudou mít čím hasit atd. Chtěl bych upozornit, že škrty, které jdou vůči hasičům, jsou srovnáním se všemi veřejnými rozpočty placenými zaměstnanci a že jde o částku, která odpovídá prostředkům na 14. platy. Řada podobných nepřesností zazněla v některých příspěvcích také proto, že zde například bylo tvrzení, že díky vysoké úrokové míře teď nejvíc na všem vydělávají banky. Chtěl bych upozornit, že samy banky si za vysoké úrokové míry také půjčují a že celková ekonomická situace je složitá pro všechny subjekty. Zároveň ovšem platí, že právě pro tyto věci, jako je např. otázka úrokové míry, otázka dalšího pohybu kurzu koruny, je nutné velmi zpochybnit úvahu, že kroky jsou výhradně restriktivní a že nejsou prorůstové. Ony ve svých důsledcích tím, že mohou stabilizovat ekonomiku a celkové prostředí, tak ve střednědobém horizontu mohou být prorůstové, a já pevně věřím, že budou. Znamenají šanci na to, že bude dále pokračovat pohyb směrem dolů úrokových měr, že se bude dále stabilizovat kurz koruny, že nedojde k dalšímu útoku na českou měnu.

Všechny tyto věci brala vláda v úvahu při svém rozhodování o zásazích do rozpočtu, a proto jsem přesvědčen, že všechna opatření k redukci rozpočtových výdajů, jakkoliv nepříjemná, jsou naprosto nutná a že budou mít ve svých důsledcích pro českou ekonomiku i přes momentální problémy v jednotlivých kapitolách pozitivní vliv. Proto bych také znovu doporučoval, aby Poslanecká sněmovna toto stanovisko respektovala a aby zprávu tak, jak byla předložena, schválila.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministrovi Pilipovi a prosím zpravodaje pana poslance Svatomíra Recmana, aby případně přednesl závěrečné slovo a znovu zopakoval návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Svatomír Recman: Paní předsedající, vážená vládo, vážená sněmovno, jako zpravodaj bych chtěl říci, že jsme projednávání tohoto bodu, to znamená zprávu vlády o plnění státního rozpočtu České republiky za první čtvrtletí 1997, začali projednávat na 11. schůzi Poslanecké sněmovny, pak byl tento bod přerušen a pokračovali jsme na současně probíhající 12. schůzi Poslanecké sněmovny.

V průběhu projednávání na 11. schůzi bylo 6 vystoupení k této problematice, na 12. schůzi vystoupilo 7 poslanců a byly podány 4 návrhy na usnesení, a to pana poslance Recmana, Gongola, Maixnera a rozpočtového výboru, který přednesl zpravodaj. Návrh usnesení poslance Recmana byl přednesen na 11. schůzi a máte ho k dispozici písemně. Panu poslanci Maixnerovi bych chtěl říci, že návrh v té podobě, jak byl předložen, není hlasovatelný, protože navrhuje Poslanecké sněmovně tuto zprávu nepřijmout. Doporučuji dvě možnosti řešení. Chápu to jako vyjádření nesouhlasu, to znamená, že by se přiklonil k usnesení, které přednesl pan poslanec Gongol, který navrhl usnesení, že Poslanecká sněmovna s předloženou zprávou nesouhlasí, anebo druhá možnost, že by pan poslanec Maixner na mikrofon...

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Promiňte, pane poslanče. Dámy a pánové, myslím, že v tomto hluku, jaký momentálně ve sněmovně nastal, opravdu není možné jakýmkoliv způsobem jednat. Domnívám se, že v případě, že by nebylo možné zjednat klid ve sněmovně, bylo by nutné přerušit jednání do té doby, než si poslanci vyříkají všechno, co si říci chtějí, takže doufám, že nyní nastane ve sněmovně klid, aby pan zpravodaj mohl dopřednést své závěrečné slovo a přednést návrhy.

 

Poslanec Svatomír Recman: Vrátil bych se k návrhu. Byly předneseny 4 návrhy usnesení poslanců Recmana, Gongola, Maixnera a rozpočtového výboru jako garančního. Návrh usnesení poslance Recmana byl přednesen na 11. schůzi a obdrželi jste ho písemně.

K návrhu usnesení pana poslance Maixnera: v podobě, jak byl přednesen, je podle mne nehlasovatelný, protože navrhuje Poslanecké sněmovně tuto zprávu nepřijmout. Zdá se mi, že je to formulace nepřijatelná pro hlasování. Jsou dvě možnosti řešení. První řešení, protože vyjadřuje určitý nesouhlas, že by se přiklonil k tomu, že by jeho usnesení bylo spojeno s usnesením pana poslance Gongola, který vyjadřuje nesouhlas s předloženou zprávou, anebo by pan poslanec Maixner musel upřesnit návrh svého usnesení přímo na mikrofon.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pan poslanec Maixner se nehlásí, takže asi nechce upřesnit. Můžete pokračovat, pane zpravodaji.

 

Poslanec Svatomír Recman: Doporučuji, abychom hlasovali v pořadí, jak byly návrhy předneseny, tzn. jednalo by se teď o tři návrhy.

Nejprve bychom hlasovali o návrhu usnesení pana poslance Recmana, Gongola a na závěr rozpočtového výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, pane poslanče. Souhlasím s tímto postupem. Myslíte, že je vhodné, abyste četl jednotlivá usnesení předtím, než o nich budeme hlasovat?

 

Poslanec Svatomír Recman: Domnívám se, že není potřeba číst můj návrh usnesení, pokud s tím sněmovna bude souhlasit, ale doporučuji, aby se hlasovalo o bodu 1 zvlášť a o bodu 2 rovněž zvlášť.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Dobře, pane poslanče. Záleží to na tom, jakým způsobem vy sám hlasování navrhnete. Uveďte, o čem budeme hlasovat, a já zahájím hlasování.

 

Poslanec Svatomír Recman: Hlasovali bychom o návrhu usnesení pana poslance Recmana podle bodu 1.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano. V tuto chvíli zahajuji hlasování pořadové číslo 82. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 82 z přítomných 191 poslanců se pro vyslovilo 83, proti 91. Tento návrh nebyl přijal. Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Svatomír Recman: Hlasovali bychom o druhé části usnesení podle bodu 2.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano. Zahajuji hlasování pořadové číslo... Už jsem zahájila. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 83 z přítomných 192 poslanců se pro vyslovilo 88, proti 90. Tento návrh nebyl přijat.

 

Omlouvám se poslancům, kteří žádali odhlášení, ale bohužel žádali jej až ve chvíli, kdy jsem hlasování zahájila. Vyhovím ale jejich žádosti teď. Všechny vás odhlašuji a prosím, abyste se znovu zaregistrovali.

Pane zpravodaji, můžete pokračovat.

 

Poslanec Svatomír Recman: Paní předsedající, mám před sebou návrh pana poslance Gongola. Je to návrh usnesení. Přečtu ho. Poslanecká sněmovna s předloženou zprávou nesouhlasí.

Pokud pan poslanec Gongol i vážená sněmovna budou souhlasit, zprecizovali bychom to na přesný název. Všichni víme, že se jedná o zprávu vlády za 1. čtvrtletí. Mohli bychom hlasovat takovým způsobem, že Poslanecká sněmovna nesouhlasí s předloženou zprávou vlády o plnění státního rozpočtu České republiky za 1. čtvrtletí 1997.

Domnívám se, že je to vyprecizované, a o to jde.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, myslím, že je to možné.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 84. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 84 z přítomných 185 poslanců se pro vyslovilo 88, proti 94. Tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Svatomír Recman: Máme před sebou poslední návrh na usnesení rozpočtového výboru jako garanta. Je to v části I a II. Protože předpokládám, že to nemáte před sebou, přečetl bych to. Hlasovali bychom nejdříve o části I a potom o části II.

Návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky I. bere na vědomí zprávu vlády o plnění státního rozpočtu za první čtvrtletí 1997."

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a zahajuji hlasování pořadové číslo 85. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 85 se z přítomných 187 pro vyslovilo 96, proti 73. Tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Svatomír Recman: Druhá část usnesení: "II. schvaluje

1. informaci o opatřeních k zajištění vyrovnanosti státního rozpočtu v r. 1997 schválených usnesením vlády ČR 6.229/97;

2. návrh dalšího vázání rozpočtových prostředků v rámci stabilizačního rozpočtového programu vlády schválených usnesením vlády ČR č. 356/97."

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji za přednesení návrhu a zahajuji hlasování pořadové číslo 86. Ptám se,. kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 86 z přítomných 187 se pro vyslovilo 93, proti 88. Tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Svatomír Recman: Paní předsedající, myslím, že je to všechno z pozice zpravodaje. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu zpravodaji i panu ministrovi. Tím jsme ukončili projednávání tohoto bodu a dříve, než budeme pokračovat zemědělskými zákony, se s faktickou poznámkou přihlásil pan poslanec Mach. (Hluk v sále.) Poprosila bych paní poslankyně a pány poslance o klid v jednacím sále, pokračujeme v jednání.

 

Poslanec Karel Mach: Vážená paní místopředsedkyně, členové vlády, dovolil bych si navrhnout následující postup, který by řešil situaci ohledně obou návrhů zákona o zemědělství, jak zákona vládního, sněmovní tisk 118, tak návrhu poslance Karla Machovce a dalších, sněmovní tisk 77.

Dovolte mi, abych navrhl procedurální návrh, abychom hlasovali o tom, že obě tyto předlohy se přesunou na zářijovou schůzi Poslanecké sněmovny. Důvody, které k tomu vedly, jsou ty, že některé problémy v § 3, tzn. ochrana vnitřního trhu, kde hlavně jde o tyto problémy a je to očekáváno velmi značně zemědělskou veřejností, tak je třeba se ještě dohodnout a vypilovat ten návrh tak, aby plnil svou funkci.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Machovi. Je to procedurální návrh, o kterém dám hlasovat bez rozpravy ihned. Jedná se tedy o to, aby oba - omlouvám se, neviděla jsem pana ministra zemědělství, který se hlásí. Má podle jednacího řádu slovo.

 

Místopředseda vlády ČR Josef Lux: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jen bych řekl krátký komentář k tomuto návrhu na odložení těchto dvou návrhů zemědělských zákonů.

V diskusi nad návrhem, který vzešel z určité dohody zemědělského výboru... (Opět hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Promiňte, pane ministře. Ráda bych upozornila, že diskusi je možné přenést do kuloárů. Paní poslankyně, páni poslanci, chápu, že je pátek odpoledne a máte jiné představy o své činnosti, než zde v klidu jednat, ale ráda bych vás poprosila, aby bylo možné dokončit aspoň rozjednané zákony ještě dnes odpoledne. Pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády ČR Josef Lux: Děkuji. Chtěl bych informovat sněmovnu, že mezi poslaneckými kluby je ještě spor o konečnou podobu § 3, který souvisí s ochranou agrárního trhu, konkrétně pouze o odst. 4, tzn. o otázku cen. Chtěl bych informovat sněmovnu, že všechno ostatní je předmětem určité zdá se možné dohody, která byla učiněna v zemědělském výboru. Považuji tuto dohodu za velmi důležitou, a protože bych byl velmi nerad, aby tento zákon byl předmětem nějakého těsného hlasování, ale naopak myslím, že je důležité, aby tato základní norma našla širší podporu ve sněmovně, tak myslím, že je užitečné toto odložení.

Současně si dovolím poslance informovat o tom, že to, co se předpokládá z pohledu návrhu tohoto zákona zemědělského výboru, tzn. předložení jednotlivých konkrétních programů, které směřují k podpoře zemědělství, ať už k přímé či nepřímé podpoře, tak že tyto programy připravujeme v rámci návrhu státního rozpočtu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: S faktickou poznámkou pan poslanec Machovec. Paní poslankyně, opravdu nemohu vědět, s čím se hlásíte, dávám přednost faktické poznámce, která byla vznesena dříve.

 

Poslanec Karel Machovec: Dámy a pánové, velmi krátce, než se dostane ke slovu kolega Tyl, který se také hlásí s faktickou poznámkou. Je skutečně pravda, že v zemědělském výboru jsme dosáhli poměrně široké shody nad zněním zákona o zemědělství, který považuji za důležitý. Považuji za důležitější to, aby shoda nad tímto zákonem trvala i nadále, abychom pro tento zákon mohli hlasovat větším počtem hlasů, než je 101: 99. Natolik důležitý se mi ten zákon zdá.

Proto za klub sociální demokracie jsem zmocněn říci, že toto přerušení budeme za podmínek, které byly řečeny panem ministrem, podporovat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: S faktickou poznámkou - nyní nevím, zda se hlásila dříve paní poslankyně Röschová, nebo pan poslanec Tyl. Asi paní poslankyně Röschová, máte slovo.

 

Poslankyně Anna Röschová: Paní místopředsedkyně, vážená sněmovno, velmi se omlouvám, hlásila jsem se od okamžiku, kdy se mi dostala do ruky hlasovací listina k minulému bodu, ale bohužel začalo se hovořit o návrhu zákona o zemědělství. Dovolím si vznést námitku k hlasování pořadové číslo 86. Nemohla jsem to učinit dříve, než jsem měla sjetinu. Podle této listiny jsem vyznačena, že jsem nehlasovala, ale já jsem hlasovala pro.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Podle jednacího řádu zde byla vznesena procedurální námitka proti hlasování a mě nezbývá nic jiného, než o této námitce dát hlasovat. V tuto chvíli zahajuji hlasování pořadové číslo 87.

Omlouvám se panu poslanci. Sice jsem zahájila hlasování, nechám jej doběhnout. Ještě předtím se všichni odhlásíme. Prosím, abyste se všichni znovu zaregistrovali svými hlasovacími kartami.

 

Pokud jste zaregistrováni, zahajuji hlasování pořadové číslo 88 o námitce paní poslankyně Röschové. Ptám se, kdo souhlasí s touto námitkou. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 88 z přítomných 192 se pro vyslovilo 112, proti 56. Tato námitka byla přijata.

 

Budeme tedy opakovat hlasování pořadové číslo... Prosím pana poslance Recmana, který byl zpravodajem k tomuto hlasování, aby se dostavil zpět ke stolku zpravodajů a uvedl, o jaké pořadové číslo hlasování se jednalo.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP